Nyheter

Ordføreren: - En omkamp fjorten dager før valget

Ordfører Tore O. Hansen (H) har bedt om en lovlighetsvurdering av vedtaket formannskapet gjorde mot Høyres stemmer tirsdag.

Også avtalen Drammen kommune har inngått med Bane NOR blir nå gjennomgått, for å se hva det innebærer å endre den fundamentalt på det nåværende tidspunkt.

Konsekvensene dersom vedtaket formannskapet gjorde tirsdag blir stående i bystyret er rett og slett så store, at de folkevalgte må bli gjort ekstra oppmerksomme på det, mener ordføreren, som varsler at han vil innkalle gruppelederne i alle partier på kort varsel straks han har mottatt svar fra Bane NOR. Det vil skje før bystyremøtet tirsdag, trolig en av de neste dagene denne uka.

- Bane Nor har fått med seg hva som har skjedd. De har jobbet med full kraft siden bystyret gjorde sitt vedtak i 2018 og lagt det som forutsetning i sitt arbeid. De sier blir dette vedtatt i bystyret, så får det meget store konsekvenser. Jeg har bedt om å få et skriftlig svar på hva det i såfall innebærer, sier Hansen.

- En omkamp

- Jeg har bedt rådmannen undersøke lovligheten av vedtaket, fordi det endrer bystyrets vedtak fra 25. september i fjor om hva som skal gjøres med bybrua. Men dét var ikke saken som var oppe, og det er heller ikke det som er utredet nå, sier ordføreren til Dagsavisen Fremtiden.

Han viser til at saken som var satt opp i formannskapet handler om hva må man skal gjøre i en byggperiode for å få på plass tilfredsstillende midlertidige løsninger for folk som skal fra Strømsø til Bragernes.

- Så er det fjorten dager til valget, og det Ståle Sørensen fremmer som forslag er en omkamp på vedtaket som ble gjort for ett år siden - som det ikke var invitert til gjennom innstillingen fra rådmannen, utdyper han.

- Jeg har sans for kunnskapsbaserte beslutninger, og synes det er veldig viktig at man nå får innsikt i hvilke konsekvenser den vedtatte innstillingen fra formannskapet kan få om den blir stående, sier Tore O. Hansen.

Han viser til at både kommunen og Bane Nor jobbet i snart et år med å operasjonalisere bystyrets vedtak, og har kommet langt på vei.

- Jeg synes det er veldig viktig at Drammens folkevalgte blir klar over det, for jeg tror kanskje ikke de vet hvilke alvorlige konsekvenser det kan føre til om ikke formannskapets innstilling snus i bystyret.

Mener du at formannskapspolitikerne ikke visste eller hadde tenkt gjennom hva de gikk inn for, da de stemte tirsdag?

- Nei, det ville det ikke falle meg inn å si, repliserer ordføreren, og følger opp:

- Men jeg tror ikke partiene har hatt noen bred behandling av forslaget som kom i går.

Men det alternative sporet Ståle Sørensen ba om å få utredet var kjent, og kom allerede før sommeren. Han peker på at kostnadsbildet for den nye kommunen er endret etter at bystyret gjorde sitt vedtak?
- Det argumentet kan du bestandig bruke, i en hvilken som helst sak. Det er viktig å få med at Bybrua aldri skulle være en del av BB2 - utgangspunktet var jernbansystemet som skulle behandle en del av brua i sitt arbeid.

Men du ser poenget - at det er langt vanskeligere å se at man har penger til ethvert stort prosjekt nå?
- Det er bare to saker som Fellesnemnda ville prioritere i forkant av den nye kommunen: Det var sykehjem i Nedre Eiker, og Bybrua i Drammen.  Det er ikke uvesentlig at viljen blant de folkevalgte i alle de tre kommunene er der: Her har man stått sammen om å si at dette er ett av to viktige prosjekter, sier Tore O. Hansen

Mer fra Dagsavisen