Nyheter

Oppsving hos Fotohuset i Drammen: – Plutselig vil folk ha fotoalbum igjen

Fotohuset i Drammen har funnet sin nisje. Onsdag startet Stener Skogmo dagen med å digitalisere 43 gamle APS-filmer.

– Det er ikke få som får store innrammede fotografier, album fulle av gamle og glemte bilder - og digitaliserte bilder og filmer av ymse formater til jul i år, humrer Stener Skogmo fra Fotohuset i Drammen, som ligger ved siden av Vinmonopolet, i underetasjen av Thamsgate parkeringshus.

Til fotobutikken hans kommer folk langveisfra for å få omgjort papirbilder, negativer og videoer, dias og super8-filmer til moderne formater. De reparerer film- og lysbildeframvisere, slitte bilderammer og til og med gamle ødelagte fotografier.

Også kan du fortsatt få framkalt en film med bilder på under en time.

Men selv om innehaver Stener Skogmo og hans eneste ansatte; sønnen André Skogmo, har funnet sin nisje, i en tid der det knapt finnes uavhengige fotobutikker lenger, har også de fått merke koronakrisen.

Les også: Slapper av med kakebaking

Bedre å bla enn å sveipe

– Ja, jeg måtte jo permittere sønnen min - fra 1. april til 1. oktober. Det har vært mer enn nok jobb for én, men ikke nok til to, for å si det sånn. Så jeg har jobbet veldig lange dager. Nå er André tilbake i 40 prosent stilling - eller to dager i uka - i hvert fall.

For siden omgang nummer to av koronabølgen satte inn, har Skogmo merket et oppsving i trafikken. Med folk tilbake på hjemmekontor, mange i karantene og mange permitterte, gir det seg nesten selv at flere får tid til å rydde i skuffer og skap - på loft og i kjellere. Da dukker det opp uframkalte filmer, mer eller mindre glemte lysbilder og filmer - og ikke minst; bunker med papirbilder.

– Faktisk har vi begynt å selge album igjen, så det er tydelig at vi har mange som setter pris på håndfaste papirbilder. Og det er jo noe annet å bla i et fysisk album - enn å scrolle eller sveipe da. Vi besteforeldre kjenner også godt til hvor stas barnabarna synes det er å se i album - på bilder av foreldrene sine da de var små.

Les også: Ikke munnbind-påbud - slik holder drammensfrisørene kundene trygge

Kommer i Norge Rundt

Nok en opptur fikk butikken etter at det i forrige uke ble sendt et innslag om butikken på NRKs distrikssending. I dagene som fulgte ringte telefonen praktisk talt i ett.

– Dette ble tydeligvis sett av utrolig mange, for folk har ringt fra hele landet - med spørsmål om filmer og digitalisering og lysbilder og rammer og så videre. Det er jo virkelig ikke mange som kan hjelpe dem med sånt. Vi får høre fra flere av kundene våre at vi ikke må finne på å legge ned driften. Det har vi da heller ingen umiddelbare planer om.

Fornøyd forteller Skogmo at innslaget fra Fotohuset nå skal sendes i Norge Rundt også. Det kan med andre ord bli fulltidsjobb på André igjen ganske snart. I hvert fall om det blir mange forespørsler om mer kompliserte digitale operasjoner. Da Dagsavisen Fremtiden besøkte butikken i 2014, viste Skogmo den yngre for eksempel hvordan han hadde gjenskapt et veldig gammelt svart hvitt-bilde, der en del hadde blitt revet av. Biten inkluderte den avbildede herremannens arm.

###

André og Stener Skogmo med et par hundre gamle lysbilder, som skal sikres et lengre liv ved omformattering til mer moderne formater. Foto: Pernille Vestengen.

Les også: Store på timesfoto og film

Ikke akkurat gammeldags

Skogmo den eldre har drevet fotobutikken i 53 år, og har vært med på store forandringer i bransjen. Da andre hev seg over markedet for digitalkameraer, valgte han å gå sin egen vei. Det var ikke så dumt. Siden mobiltelefonene har fått bedre og bedre kamerafunksjon - selges det nesten ikke digitale kameraer lenger heller.

– Noen framstiller butikken her som «en god gammeldags fotobutikk» - og det er hyggelig det, men jeg er ikke helt med på at vi er så gammeldagse. Selv om vi håndterer masse gamle formater, må vi hele tiden være oppdaterte innen en rekke tekniske prosesser, for at disse formatene skal kunne brukes til noe i dag. Selv startet jeg for eksempel grytidlig i dag, med å digitalisere 43 gamle APS-filmer.

Skogmo er dog fornøyd med at butikken er gammeldags i et annet henseende. Her holdes kunder og betjening stort sett fortsatt adskilt av lange og store disker, og dermed er det ikke vanskelig å holde god avstand til kundene. Håndsprit og munnbind finnes uansett lett tilgjengelig.

–  André er nok flinkere til å bruke munnbind enn meg da, men jeg ser det kan bli litt upraktisk altså - når jeg fra to meters hold skal instruere en kunde i hvordan de skal trykke på mobilen for å få fram et bilde de vil ha framkalt på papir. Så jeg tar selvsagt på meg munnbindet jeg også - når det trengs, forsikrer butikkinnehaveren.

Les også: Barnehagene og rusomsorgen blør i budsjettet

Mer fra Dagsavisen