Kultur

Opposisjonen lover å forbedre krisepakken for mediene

Presseorganisasjonene er dypt skuffet over kulturminister Abid Rajas krisepakke for mediene. Nå lover opposisjonen i Stortinget å jobbe for å gjøre pakken bedre.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

– Ja, vi må forsøke å jobbe denne pakken bedre fra Stortinget sin side, sier blant andre Aps kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen om kulturminister Abid Rajas forslag til en krisepakke på 300 millioner til mediene.  Forslaget skal legges fram for Stortinget tirsdag som del av revidert nasjonalbudsjett.

– Håper det som legges fram er bedre enn det han hittil har presentert, sier Trettebergstuen i en tekstmelding til Dagsavisen. Også Sp og SV lover å jobbe for en bedre mediepakke i ukene fram til revidert nasjonalbudsjett blir vedtatt i slutten av juni.

Les også: Mediene får krisepakke på 300 millioner kroner

– For liten pakke

Pakken ble offentliggjort i Rajas åpningstale på Nordiske Mediedager i forrige uke, og medieorganisasjonene var raskt ute med å kritisere pakken for å være altfor liten. Mediebedriftenes Landsforening (MBL) har tidligere bedt om 1,3 milliarder, mens Rajas pakke altså har et tak på 300 millioner. Nasjonale medier som har hatt et fall i omsetningen på minst 20 prosent mellom 1. mars og 15. juni, kan søke om kompensasjon, mens lokale og regionale medier kan søke etter et omsetningsfall på minst 15 prosent. Det blir et tak på 15 millioner pr. virksomhet.

– Vi i Sp vil i alle fall lytte ekstra til medieorganisasjonene selv og forsøke å få et flertall for en forbedring, sier Sps kulturpolitiske talsperson Åslaug Sem-Jacobsen.

– Jeg ser fram til høring og håper at vi i opposisjonen, og også fornuftige mediepolitikere i posisjon i komiteen, kan få forbedret denne krisepakka som nå omsider kom etter bestilling fra Stortinget, sier hun.

Les også: Enighet om krisepakke for mediene: – Dette er en marsjordre til kulturministeren

Skuffet Sp

Sem-Jacobsen mener rett og slett at 300 millioner er altfor lite, «noe ministeren vet så altfor godt», som hun skriver i en e-post til Dagsavisen.

– Siden han vet godt hvor store tapene er etter Medietilsynets rapport kom og bekrefta det, samt at medieorganisasjonene ettertrykkelig har forklart at de trenger minst det dobbelte av det ministeren kom med nå, ja, så er det umulig å tolke det annerledes enn at ministeren mener mediene må tåle de store tapene. Utrolig skuffende, sier Sem-Jacobsen, som også griper fatt i et poeng generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening understreket overfor NTB da krisepakken ble annonsert:

– Vi har bedt om annonsebortfallskompensasjon, mens her går man på omsetningsfall. Jeg er usikker på hvordan det slår ut. Det må vi kikke nærmere på, sa Jensen.

– Det er veldig synd at ordningen ikke skal gjelde annonsebortfall som ville slå mye bedre ut for flere, sier Sem-Jacobsen, som også er opptatt av hvordan pakken treffer lokalavisene. Hun mener det ligger an til at Sp på nytt bør fremme et tidligere forslag om 90 millioner i en egen krisepakke til lokalavisene.

– Det er de vi foreløpig er mest bekymra for, sier Sem-Jacobsen.

Les også: FHI-sjef Camilla Stoltenberg: – Alle i familien min har hatt dramatiske opplevelser (+)

SV vil øke

Også SV forbereder et forslag som vil gjøre mediepakken større enn 300 millioner.

– Vi kommer nok til å fremme et forslag i revidert om å øke rammene, sier SVs kulturpolitiske talsperson Freddy André Øvstegård til Dagsavisen.

– Det er for tidlig i prosessen til å snakke om kroner og øre, men vi har tidligere tatt til orde for en kompensasjon langt over det regjeringen foreslår. Dette er jo ikke i nærheten av å dekke de tapte annonseinntektene, mener Øvstegård.

Les også: Abid Rajas statssekretær trekker seg: – Den politiske ukulturen lukter vondt

Ut på høring

Det er ennå ikke helt klart når høringsrunden begynner.

– Departementet utreder nå, sammen med Medietilsynet, hvordan detaljene i regelverket for kompensasjonsordningen skal utformes. Deretter vil regelverket bli sendt på en ordinær offentlig høring, men med kort frist, skriver seniorrådgiver Wenche Stadven Nybo i Kulturdepartementet i en e-post til Dagsavisen.

– Vi vet ikke ennå når saken blir sendt på høring, men tar sikte på å ha regelverket klart omkring 15. juni.

Les også: «Pastor Hanvold rir igjen. På sin vanlige kjepphest, Pengesvarten»

Mer fra: Kultur