Nyheter

Økokakao for søppel ga 16 sekker på søndag nummer to

Derfor fortsetter Criollo sjokoladebar i Tollbugata å premiere alle som samler søppel under hashtagen #plukkenpose når de går søndagstur.

Denne helgen engasjerer folk over hele landet seg til strandryddedag, men på den lille kafeen som har spesialisert seg på økologisk sjokolade, har de kampanjen #plukkenpose som fast "valuta".

Plukker du en pose søppel på din vei til Criollo, spanderer de nemlig en kakao på deg. Og reponsen har ikke latt vente på seg, forteller Odd Arild Ringen, gründer og eier.

Initiativet kom på et julebord, der en av gjestene var tilknyttet den nystartede organisasjonen World Saving Hustle.

- Vii annonserte vegansk julebord, og det ble stappfullt av både kjente ogfolk jeg aldri hadde møtt. Det var da en introduserte meg for #plukkenpose, og vi bestemte oss for å prøve det i Drammen, sier Ringen.

16 fulle sekker

Etter å ha annonsert "tilbudet" på egen side, slapp Criollo med én rabattert kakao til en liten jente med pose den første søndagen. Men søndag nummer to hadde de fått spredt ordet blant annet på Byen Vår Drammen sin nettside og resultatet var 16 fulle søppelsekker og køer for gratis varm sjokolade, ler han.

- Vi var ikke helt forberedt på mengden, og etter det begynte vi å lage en kjele klar i stedet for å steame en og en kopp, det ble litt hektisk Men folk ventet gladelig, de!,forteller Ringen.

Etterpå har det gått litt opp og ned, men han anslår at de har samlet inn 30 sekker tilsammen som han kjører til Lindum mandagen etter.

Nå har de besluttet å forlenge tilbudet til å gjelde hver søndag ut juni  måned.

Økt bevissthet

- Folk blir overrasket over hvor mye det egentlig er å plukke opp, når man først begynner å se etter. En kom med sykkel og henger, som han hadde fylt på hundre meter. Jeg tror vi bidrar til  å øke bevisstheten, og vi ser familier med barn der det er blitt en fast premie de fortsetter å samle inn til. Bare det å legge merke til at andre bøyer seg ned og tar opp søppel kan få flere til å tenke, sier han.

Alle som behøver kan komme innom oss og få poser og gummihanske, eller ha oss som mål for søndagsturen og start ryddingen idet du går hjemmefra, oppfordrer økogründeren.

Uteservering

Den unge sjokoladebaren har funnet sin nisje og ser at en del stamkunder har begynt å komme igjen.

- Man er veldig spent når man starter for seg selv. Vi har plass tl flere, men har fått en god start. Overraskende mange spør etter glutenfritt og uten melk, og alt hos oss er jo det. Mange har allergier og er opptatt av kosthold, er Ringens inntrykk.

Det siste er at de har fått godkjent uteservering i Tollbugata, og venter på å piffe opp fasaden i løpet av de nærmeste ukene.

De holder også for første gang åpent 17. mai.

Mer fra Dagsavisen