Drammen

Spiralen åpner igjen, men med redusert åpningstid

Gjenåpningen av Spiralen, som egentlig skulle ha vært 1. juli, ble en måned forsinket. Nå bekrefter prosjektleder at tunnelen åpner 1. august.

– Den åpner for trafikk igjen lørdag 1. august, klokken 06.00. Den vil deretter være åpen fra klokken seks om morgenen til klokken ni på kvelden frem til 15. november, da den vil være helt ferdig, opplyser Heidi Strandvik, prosjektleder utbygging og infrastruktur i Drammen kommune.

Strandvik presiserer at tunnelen ikke er ferdig enda, og at man derfor vil kjøre gjennom et anlegg under utførelse. Det er også satt inn midlertidig belysning, som gir dårligere lys i tunnelen enn vanlig.

– Derfor oppfordrer vi alle til å kjøre pent og til å ta hensyn under resten av utarbeidingsperioden, sier Strandvik.

Inngangen til tunnelen ligger bak Drammen sykehus, og ender på Spiraltoppen.

Les også: Første smittetilfelle i Drammen på åtte uker

Arbeid på nattestid

Spiralen har vært stengt siden 2. januar 2020, og Strandvik forteller at det som er gjort i turistattraksjonen hittil er grov- og sikringsarbeid med fjell, vann, avløp og oppsetting av det tekniske.

– All videre innredning vil gjøres på nattestid, sier Strandvik.

Les også: Nesten hver tredje turist har forsvunnet fra Drammen

Utsatt på grunn av koronaviruset

Den forsinkede åpningen av tunnelen skyldes ifølge Sandvik reiserestriksjoner i forbindelse med koronaviruset.

– Vi har flere arbeidere fra Island som jobber med vann- og frostsikring, og noe annen utenlandsk arbeidskraft. Så det har vært krevende å få bemanningen til å gå opp.

Les også: En politimann på Utøya (+)

Brannvesenet fant avvik

Arbeidet i Spiralen ble igangsatt etter at brannvesenet utførte tilsyn av tunnelen i 2014. I tilsynsrapporten kom det fram følgende avvik: Eier kunne ikke dokumentere at objektet er bygget, utstyrt og vedlikeholdt i samsvar med gjeldende lover og forskrifter om forebygging av brann, skriver Drammen kommune.

Kommunen måtte starte opp et større prosjekt for oppgradering av tunnelen. Det ble samtidig sett på det bygningsmessige oppgraderingsbehovet i tunnelen, og bestillingen ble dermed utvidet til å omfatte blant annet lyseffekter og trollfamilie

Ifølge kommunens hjemmesider skal Spiralen bli sikrere, tørrere og med oppdaterte tekniske løsninger på ventilasjon, lys, styring og overvåkning.