Drammen

Industrigründeren fra Drammen trosset Kongen med 17-mai-stunt

Selv om vi feirer grunnloven av 1814, var det ikke før ut på 1900-tallet vi fikk feire offentlig. Men Drammens industrigründer Christian August Thorne syntes ikke det skulle være stille i gatene 17. mai.

1 av 13

Av Byarkivet, ved historiker Haavard Fond-Garathun

Årets 17. mai blir historisk: for første gang siden krigens dager er friheten til å feire fellesskapet begrenset. Dagen som vanligvis er en folkefest med korpsmusikk, pyntelige barnetog, og ikke alltid like pyntelige russ, vil i år gå inn i historiebøkene.

Det er ikke nasjonal ufrihet eller en fremmed okkupasjonsmakt som legger demping på feiringen denne gangen. Hele verden er rammet av en pandemi, og vi tar vare på hverandre gjennom å holde avstand.

Vi er et velordnet samfunn og vi har mye å være stolte av. Måten folk flest har taklet koronasituasjonen er et bevis på det. Norge er et liberalt demokrati hvor frihet, likhet, brorskap står sterkt i vår bevissthet. Særlig i krisetider kommer dette felleskapet frem.

Feiringen blir mer lavmælt i år, men regjeringen har åpnet for blant annet musikk fra kor og korps, flaggheising og kransenedleggelser. Årets feiring vil i hovedsak bestå av mindre grupper, hvor vi kan fokusere på de nærmeste, venner og familie.

Historien fra fortiden kan være lærdom for samtiden og til nytte for fremtiden, og årets feiring kan være en mulighet til både å se bakover i vår historie og utover i verden. Det at vi i dag er et fritt folk er ingen selvfølge, og det har ikke kommet gratis. Vi feirer vår selvstendighet og grunnloven av 1814, men det var ikke før ut på 1900-tallet at vi kunne feire dette offentlig.

Kong Carl Johan oppfattet feiringen av 17. mai som en demonstrasjon mot unionen med Sverige, og feiring av dagen var forbudt. Industrigründeren Christian August Thorne (1810-86) var en del av Drammens Borgervæpning, som hadde sitt eget musikkorps. Som sjef for dette korpset, innkalte han til «øvelse» 17. mai 1834. Stuntet vakte stor oppmerksomhet i avisene, og det hele toppet seg med at Thorne ble stilt for krigsrett.

Det finnes mange spennende historier og anekdoter fra fortiden, men de viktigste historiene er likevel «våre egne» historier. Det er blant venner og familie mange av de kjæreste minnene finnes.

Byarkivet har funnet frem noen bilder fra feiringen i Drammen, som vi håper kan være til inspirasjon. Finn frem gamle bilder og inviter familien til fest, vi har alle en historie verd å fortelle: God feiring!

Les flere byhistorier: «Gave til Drammen kommune fra Peter Y. Berg jr. 1972» var det første mange av oss lærte å lese

Den 200 år gamle kjærlighetshistorien til Ingeborg og Oluf tok en tragisk vending

Spiralen – en verdenssensasjon i Drammen

Sånn opplevde Drammens ordfører invasjonen