Drammen

Økologi levert på døra

Han fant sin nisje innen online dagligvarehandel. Fra januar i fjor har 123Levert økt omsetningen med ­nesten 400 prosent.

AV: Pernille Vestengen

– Jeg så tidlig at matvarehandel via internett ville bli vanligere og vanligere i Norge i årene framover. Jeg hadde selv kjent på tidsklemma og skjønte godt hvorfor dette tok av i landene rundt oss. Så jeg gikk sammen med noen venner, gjorde masse research og satte i gang i oktober 2013, forteller daglig leder Robert Lied i 123Levert.

Ønsket øko

Allerede kort tid etter oppstart merket han seg at kundene etterspurte flere kortreiste og økologiske varer. Folk var blitt mer opptatte av hva de egentlig fikk i seg, og ønsket seg et bredere utvalg enn de kunne finne hos de vanlige matvarekjedene. I dag har nettbutikken rundt 750 forskjellige økologiske varer i sitt sortiment, i tillegg til de ordinære varene.

Økt bevissthet

I hyllene i lageret i Mjøndalen finnes alt fra økovaskemidler til økokattemat. Senest torsdag denne uka kunne NRK fortelle om en ny studie som avslørte at tilsetningsstoffene kalt emulgatorer, kan se ut til å medføre økt risiko for alt fra diabetes 2 til magetrøbbel og tannkjøttsykdommer. Og ettersom stadig flere avsløringer dukker opp om hva maten vi spiser virkelig inneholder og kan forårsake, øker markedet for mer miljøvennlige, dyrevennlige, rene og økologiske matvarer. Selv om de lærde fortsatt strides om hvorvidt det faktisk er noen målbar helseeffekt av å unngå mat med rester av plantevernmidler, hersker det ingen tvil om at stadig flere ønsker å unngå både sprøyte­midler og diverse tilsetningsstoffer.

I vekst


– Jeg har vært nødt til å sette meg mer inn i dette. Jeg var blant annet på et av foredragene til Hans Geelmuyden, og spiser mer økologisk mat selv også. Jeg tror en av de viktigste årsakene til at markedet for økologisk mat fortsatt er litt tregt her i Norge, selv om det øker, er det begrensede utvalget i de vanlige butikkene. Om vi hadde flere økologiske alternativer, ville nok også flere velge det, mener Lied. 
Regnskapet for 2014 er ikke helt klart ennå, men omsetningen var på rundt fire millioner. Han tror dette vil øke til nærmere ti i 2015. Målet framover er å kunne levere dagligvarer til alle landets største byer, og første by ut er hjembyen Ålesund.

Stort distrikt


– Det skyldes rett og slett at jeg har mange kontakter der, slik at det var enklere å løse de logistikkmessige utfordringene. Vi skal ikke opprette nye avdelinger, men kunne levere bestilte varer senest dagen etter at de bestilles. Det er det viktigste i denne bransjen; at folk får det de trenger – når de trenger det.
Per i dag leverer 123Levert til store deler av Østlandet. Fra Tønsberg til og med Oslo, og fra Kongsberg til Ski og Ås. 
– Også ganske snart til Ålesund, sier Robert Lied.