Drammen

- Ord er ikke nok

Besteforeldrene håper Klimafestivalen §112 kan bidra til å vekke nok folkelig engasjement til at politikerne må gjøre alvor av sine fagre ord.

Elisabeth Briseid (t.v.) og Turid Lilleheie i Besteforeldrenes klimaaksjon er hjertelig til stede under Klimafestivalen §112 - som varer til og med 14. januar. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

- Fram til midten av januar blir det arrangert en hel rekke aktiviteter for små og store i Drammen. Målet er økt bevissthet om klimautviklingen, og økt vilje til å snu den mens vi ennå kan, fortalte Elisabeth Briseid.

Sammen med forbundsfelle Turid Lilleheie i Besteforeldrenes klimaaksjon, holdt hun stand utenfor Pensjonistuniversitetets arrangement i Norkirken i går formiddag. Som medarrangører av den nasjonale klimafestivalen, med fokus på grunnlovens paragraf 112, var de svært fornøyde med det rekordstore oppmøtet til klimaforsker Hans Olav Hygens foredrag om klimaforandringene. Hele 253 pensjonister fikk med seg Hygens forskningsresultater.

 

Langvarig kamp

Briseid og Lilleheie mener klimafestivalen markerer en viktig start på 2015, og de akter å fortsette mobiliseringen fram mot høstens lokalvalg og klimatoppmøtet i Paris i desember. Det hele gjennomføres ved hjelp av dugnadsklare, frivillige organisasjoner, og mottar ingen offentlig støtte.

- Mitt eget engasjement for miljøsaken og humanitær solidaritet våknet for alvor ved begynnelsen av 70-tallet, da jeg fikk barn. Siden jeg var til stede da FNs klimapanel la fram sin forrige rapport i 2007, har jeg jobbet praktisk talt dag og natt for saken, sier Briseid.

 

Krever handling

Hun er glad både menigmann og politiske ledere i dag anerkjenner at klimaforandringene er vår tids største utfordring, hvilket også kom tydelig fram av statsminister Erna Solbergs nyttårstale.

- På internett kan vi se at folk over hele verden reiser seg og gjør en innsats for klimasaken. Det gjør meg mer optimistisk, sa Briseid.

Lilleheie understreket at det kreves et bredt og folkelig engasjement, om verdens ledere og klimautviklingen skal kunne snus.

- Det er nok ord. Nå er det handling som gjelder. Om mange nok står samlet om kravet har til slutt ikke politikerne annet valg enn å lytte. Det vi trenger er konkrete og etterprøvbare mål, og en ambisiøs ny klimalov.

 

Alle kan bidra

Klimafestivalen §112 fokuserer også på hva hver enkelt kan gjøre for å bidra til klimaets beste. Det gjelder ikke å la seg demotivere av følelsen av å være en bitte liten og tilsynelatende ubetydelig bit.

- Det er nettopp dette verden består av, en hel masse små biter, og hvis alle gjør sitt blir innsatsen massiv, fastslo Briseid.