Drammen

Sammen skal de flytte Fjell

HJELP: - Endelig, sier Lise Christoffersen (Ap). Etter åtte års kjemping, bestemte regjeringen i går at Drammen årlig skal få 15 millioner kroner til å utvikle Fjell bydel.

Hun har ventet utålmodig på at det skal bli Drammens tur, Arbeiderpartiets tidligere ordfører og nåværende stortingsrepresentant Lise Christoffersen. Men i går kom endelig bekreftelsen fra Statsministerens kontor om at Drammen løftes opp sammen med landets øvrige storbyer med store urbane utfordringer.

- Jeg begynte å jobbe for dette da jeg kom inn på Stortinget i 2005, så dette er utrolig deilig å få på plass, sier Christoffersen.

I 2011 søkte kommunen om sju millioner kroner, men fikk avslag. Nå legger de rødgrønne 15 millioner kroner på bordet, øremerket Fjell bydel.

- Lise har gjort en fenomenal jobb for å løfte dette inn på vegne av Drammen, sier Lena Reitan (SV).

Nasjonale løft

I noen områder med store og sammensatte levekårsutfordringer har stat og kommune gått sammen om en ekstra innsats. Groruddalen og Søndre Nordstrand i Oslo, Saupstad i Trondheim og Årstad i Bergen har fått midler over statsbudsjettet. Og målet er å utjevne levekår og skape bedre betingelser for inkludering.

- Det har ikke vært enkelt. Først kom Oslo, så Trondheim og så kom Bergen tidligere i denne stortingsperioden. Og da mobbet jeg Audun Lysbakken litt og sa at det det var premien for at statsråden skarrer, men neste gang så er det vår tur. Og da diskusjonen nå kom opp om støtte til en tredje bydel i Oslo i kjølvannet av Lambda, var vi tydelige, sier Christoffersen.

Hun mener Drammen og Fjell er svært godt egnet til denne formen for støtte.

- Drammen har alt som skal til for at denne typen prosjekter skal være vellykkede. Den er stor nok til å ha alle problemstillingene og liten nok til å ha oversikt slik at vi kan måle og se resultater. Slik kan Drammen bli et nasjonalt verksted, sier Christoffersen.

Varig ordning

Løftet fra regjeringen er at Fjell får penger over statsbudsjettet i 2014. Det ligger ingen garantier utover det, men den rødgrønne trioen er trygge på at støtten er tuftet på langsiktighet.

- Starter man en områdesatsing i Drammen, så er ikke det en engangsstønad. Du får ikke gjort noe på ett år, sier hun.

Likevel er det mørke skyer på horisonten. Selv om alle partier i kommunalkomiteen er enige om at områdesatsing eller områdeløft er en fornuftig politikk, har de blå partiene skapt usikkerhet gjennom utspill i mediene.

- Frp vil alltid kutte, og har kommet med nye, oppsiktsvekkende signaler. Også skolebyråden (H) i Oslo svarte litt foruroligende på spørsmål fra Dags­avisen, så dette henger litt i lufta. Men dette skal vi utfordre dem på, lover Christoffersen.

Sats på skolen

- Dette gjør at Fjell kan utvikle seg til et levelig lokalsamfunn på en enda bedre måte. Det er viktig å styrke patriotismen og gjøre Fjell til et samfunn å være stolt av. Det er et krevende samfunn som har en stor fordel, en skole som har stor allmenn tillit, sier Senterpartiets Per-Olaf Lundteigen.

- Den tilliten må brukes som base i den jobben kommunen nå skal gjøre med områdemidlene, sier Lundteigen som ikke lar anledningen til å refse kommunens behandling av Fjell skoles tidligere rektor, Jan Moen.

- Det er en skandale at han fikk sparken. Han må rehabiliteres og må igjen bli en ressurs for bydelen.

lars.west.johnsen@dagsavisen.no

Områdesatsing

Skal løfte urbane områder som er spesielt belastet.

Fysisk forfall og levekårsproblemer er kjennetegn.

Fire byområder får i dag såkalt områdesatsing:
Groruddalen og Søndre Nordstrand i Oslo, Saupstad i Trondheim og Årstad i Bergen.