Nyheter

Politiet: Brannen i Svelvik etterforskes som drap

De foreløpige rapportene fra obduksjonen tilsier at moren og de to barna ble drept før brannen i Svelvik startet. Familiefaren er nå siktet for drap og brannstiftelse.

Politiet har siden natt til mandag 6. desember jobbet med å avklare forholdene rundt brannen som krevde fire menneskeliv på Berger i Svelvik.

Familien, bestående av Helge Høvik (43 år), Camilla Førde (42 år), Isabell Førde Høvik (12 år) og Trym Førde Høvik (10 år) mistet alle livet i den tragiske brannen.

– Det har vært jobbet med flere hypoteser, og etterforskningen har søkt å avklare alle disse, sier politiinspektør Odd Skei Kostveit.

Det var Isabell Førde Høvik, Camilla Førde, Trym Førde Høvik og Helge Høvik som mistet livet i boligbrannen på Sand i Svelvik i Drammen kommune. Foto: Politiet / NTB

Siktet for trippeldrap

Brannen i det gamle trehuset ved Drammensfjorden var voldsom, og på grunn av den enorme varmen kunne ikke brannvesenet ta seg inn i huset før tirsdag morgen. Selv om huset i løpet av natta ble helt nedbrent, fant teknikerne raskt levninger da de kunne begynne søket. Senere på dagen ble det klart at hele familien var funnet omkommet i brannruinene.

Fredag gikk politiet ut med den foreløpige obduksjonsrapporten, som ga noen urovekkende funn.

– De foreløpige rapportene fra obduksjonen tilsier at moren og de to barna ble drept før brannen startet. Saken etterforskes derfor nå som drap og brannstiftelse, sier Kostveit.

Familiefaren, som var en av de omkomne i brannen, er nå siktet for drap og brannstiftelse, opplyser politiet i en pressemelding. Mannen var selv ansatt i det lokale brannvesenet.

En familie på fire omkom i boligbrann natt til 6. desember på Berger i Svelvik.

Vanskelig å få ut helseopplysninger

Kostveit sier til Drammens Tidende at det har vært vanskelig å få full tilgang kjennskap til den antatte gjerningsmannens helsehistorikk, fordi han er død og dermed ikke kan oppheve personvernet.

– Det er ikke avgjørende å vite om dette for å finne ut hva som faktisk har skjedd, men når man skal begynne å lete etter hvorfor, hadde det selvsagt vært relevant med innsyn i helseopplysninger, sier politiinspektøren.

Av hensyn til videre etterforskning har politiet ikke anledning til å gi flere detaljer om funn på åstedet eller andre undersøkelser som er foretatt.

– Denne tragiske saken har rammet et lite lokalsamfunn. Når etterforskningen nå også peker i retning av at en av de avdøde har stått for handlingen, rammer det pårørende, venner og kollegaer ekstra hardt. Vi håper at vi på vei inn i julehøytiden kan opptre med respekt overfor de som nå går en tung tid i møte, sier politistasjonssjef ved Drammen politistasjon Øyvind Aas.

Øyvind Aas, politistasjonssjef i Drammen

Familieteam følger opp elevene

Rektor Kim Flemmos på Tømmerås skole, der begge barna var elever, opplyser at skolen ble informert av politiet om siktelsen før pressemeldingen ble sendt ut.

Han sier at de samarbeider med familieteamet, bedriftshelsetjenesten og kirken om å håndtere reaksjoner og ivareta elever og ansatte gjennom skoledagen.

I en melding rektor har sendt ut til alle foreldrene, skriver han at skolen ikke kommer til å bringe opp informasjonen for elevene før den blir snakket om blant barna.

«Men vi er forberedt på å møte spørsmålene når de dukker opp».

På Tømmerås skole, der de to savnede barna var elever, får hjelp av helsepersonell i kommunen for å ivareta elevene.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen