Nyheter

Moské-leder: – Jeg er redd for hvilke konsekvenser det kommer til å ha for muslimer i Norge

Styreleder i Kongsbergs eneste moské er bekymret for hvordan angrepet vil påvirke muslimer i Norge.

På en pressekonferanse torsdag morgen sier politimester Ole B. Sæverud i Sør-Øst politidistrikt at de hadde fått flere bekymringsmeldinger om radikalisering rundt mannen som er siktet for å ha drept fem mennesker i Kongsberg onsdag kveld.

Han opplyser at mannen er konvertitt til islam.

– Vi har fulgt opp de meldingene som har kommet og har ikke fått noen meldinger i 2021 rundt radikalisering, forklarer Sæverud.

Jeg er redd for hvilke konsekvenser det kommer til å ha for muslimer i Norge.

Styreleder i Kongsbergs eneste moské, Kongsberg Islamsk kultursenter, Oussama Tlili, tar sterk avstand fra angrepet.

– Dette er veldig trist. Det var barna mine som først fortalte meg hva som hadde skjedd. Jeg kunne ikke tro det, og tankene begynte raskt å svirre om dette var noen fra den høyreekstreme-siden eller en muslim.

Selv om den pågrepne mannen er konvertitt til islam, er det ikke kjent om angrepet var religiøst motivert. Mannen har ved flere anledninger vært i kontakt med norsk helsevesen.

Ikke kjent fra moskeen

Oussama Tlili sier at han ikke er kjent med at noen av medlemmene i moskeen passer gjerningsmannens beskrivelse som dansk og konvertitt.

– Det er veldig få ganger noen med skandinavisk bakgrunn har henvendt seg til moskeen eller har vært med på arrangementene våre.

Selv om motivet for angrepet ikke er kjent, er Tlili bekymret for hvordan angrepet vil påvirke muslimer i Norge, nå som det er kjent at den antatte gjerningsmannen har konvertert til islam.

– Jeg er redd for hvilke konsekvenser det kommer til å ha for muslimer i Norge. Det er forståelig at folk reagerer når man får med seg at det er en konvertitt som står bak den grusomme handlingen, men jeg håper folk besinner seg før man konkluderer med noe.

Saken fortsetter under videoen

Stenger dørene

Moskeen har eksistert i Kongsberg i snart 14 år, og har 360 medlemmer. Selv om Kongsberg kirke holder åpen torsdag for alle de berørte, har moskeen bestemt seg for å holde dørene stengt.

– Mine barn kjenner de som er berørte og jeg føler meg også direkte berørt, og ønsker å stille opp for de som trenger meg, forklarer styrelederen.

Likevel vurderer moskeen fortløpende om de skal åpne dørene.

– Er dere bekymret for en type hevnangrep mot moskeen, nå som det er kjent at mannen er muslim?

– Vi utelukker ikke noe. Det kan komme reaksjoner om vi får vite at det er en del av en organisert handling.Nyeste fra Dagsavisen.no: