Nyheter

Massedrapene i Kongsberg: – Kan ikke forenes med islamske holdninger og lære

Kommunikasjonsansvarlig for Islamsk Råd Norge, Mustafa Mahmood, kondolerer til etterlatte etter angrepet i Kongsberg, og understreker at det som har skjedd ikke er forenlig med islam.

Ungdommer viser sin støtte til de berørte av handlingene i Kongsberg.

Tidligere i dag sa politiet at den 37-år gamle mannen som er pågrepet for angrepene i Kongsberg er en dansk statsborger som har konvertert til islam.

Til dagsavisen understreker Mahmood at mannens handlinger på ingen måte er forenlig med islam.

– Dette er handlinger som er gjort av et enkeltindivid, og handlinger som ikke kan forenes med islamske holdninger og lære. Våre dypeste kondolanser går til de som har mistet sine nære, sier han.

Mahmood understreker at Islamsk Råd Norge jobber aktivt mot radikalisering, og samarbeider med andre aktører i samfunnet om det.

– Det er et felt vi jobber mye med. Vi er med i en referansegruppe sammen med andre aktører, og samarbeider tett med politiet og PST. Det er viktig at både vi og andre jobber imot radikalisering, sånn at dette ikke skjer igjen, sier han.

– Viktigere å holde dørene åpne

Da Dagsavisen Fremtiden snakket med Oussama Tlili, styreleder for Kongsberg Islamsk Kultursenter, som er Kongsbergs eneste moske, sa han at de inntil videre ser seg nødt til å holde stengt. De vurderte imidlertid fortløpende om den kan åpnes.

Mahmood sier at så fremt det er forsvarlig, ser han det som særlig viktig at moskeer holder åpent etter det som nå har skjedd.

– I tider som dette er det desto viktigere å holde dørene åpne for å ivareta de som trenger det mest. Så holder moskeene tett samarbeid med det lokale politiet, og gjør nøye vurderinger for å ivareta sikkerheten, sier han.

Mustafa Mahmood, leder for Islamsk Råd Norge, tar sterk avstand fra angrepene i Drammen i går.

Politiet har fått bekymringsmeldinger

På en pressekonferanse tidligere i dag, torsdag, sa politimester Ole B. Sæverud i Sør-Øst politidistrikt at de tidligere har fått flere bekymringsmeldinger om mannen som er pågrepet.

– Vi har fulgt opp de meldingene som har kommet og har ikke fått noen meldinger i 2021 rundt radikalisering, forklarte Sæverud da.

Oussama Tlili, styrelder i Islamsk Kultursenter, sa i morges til Dagsavisen Fremtiden at mannen ikke var medlem av moskeen deres, men da siktedes identitet ble kjent torsdag ettermiddag, husket Tlili at mannen hadde vært innom to, tre ganger for noen år år tilbake. Det er nemlig sjelden at personer med skandinavisk opphav er innom moskeen, forklarer han.

– Mannen gjorde inntrykk fordi han kom utenom bønnetid og påsto at han var muslim, men det ble raskt tydelig at han manglet grunnleggende kunnskaper om islam.

Styreleder forteller at mannen gjorde inntrykk, for han fortalte at han hadde fått en slags religiøs åpenbaring, og virket ikke frisk.

– Det var vanskelig å ha en vanlig samtale, for han snakket usammenhengende. Han fortalte at han hadde fått beskjed fra oven om at han skulle formidle et budskap til hele verden, forklarer Tlili, men forteller at han ikke husker hva denne åpenbaringen konkret gikk ut på.

– Vurderte du på det tidspunktet å melde fra til politiet?

– Nei, for jeg oppfattet ham ikke som farlig eller at han hadde voldelige tendenser. Det var bare en magefølelse.

I likhet med Mustafa Mahmood, leder for Islamsk Råd Norge, tar Tlili sterk avstand fra angrepet.

– Dette er veldig trist. Det var barna mine som først fortalte meg hva som hadde skjedd. Jeg kunne ikke tro det, og tankene begynte raskt å svirre om dette var noen fra den høyreekstreme-siden eller en muslim, sa han til Dagsavisen Fremtiden.