Nyheter

Sju nye smittede i Drammen - den gode trenden fortsetter

Sju nye personer har fått påvist koronasmitte - for én av dem er smitteveien ukjent, og en har blitt smittet etter å ha kommet hjem fra utlandet.

Sju personer bosatt i Drammen kommune har fått påvist koronasmitte i løpet av det siste døgnet, skriver kommunen i en pressemelding fredag morgen.

Fire av dem er nærkontakter av tidligere påviste tilfeller. Én person har fått påvist smitte ved innreise til Norge fra utlandet. Det pågår fortsatt smittesporing for det ene tilfellet, mens smitteveien er ukjent for den siste personen som nå har fått påvist smitte.

– Vi jobber fortsatt med å kartlegge en sikker smittevei for den ene personen hvor smitteveien ikke er fastslått ennå. Nå har vi flere dager bak oss med lav andel ukjent smittevei, og det er viktig at denne andelen er så lav som overhodet mulig videre også, sier kommuneoverlege John David Johannessen i Drammen kommune.

I løpet av de siste 14 dagene er det påvist 136 nye tilfeller. Det er elleve tilfeller færre enn det som ble rapportert i går, og dermed fortsetter den gode trenden som har vært i Drammen kommune den siste tiden.

Kurven over rapporterte smittetall den foregående toukersperioden viser nå for første gang på halvannen måned en reell nedgang. Også den underliggende smittetrenden er nå fallende etter å ha steget sakte i en måneds tid. Siden begynnelsen av mars har 2354 personer bosatt i Drammen kommune fått påvist koronasmitte. 46 personer har gått bort etter å ha fått påvist smitte.

Fortsatt uavklart mutant-smitte

Kommunen anser fortsatt situasjonen rundt smitteutbruddet i Nordre Follo kommune som uavklart. Den engelske virusmutasjonen som ble påvist der, kunne ikke bli sporet tilbake til innreise fra Storbritannia.

Man venter fortsatt på svar på analyser av prøvene som er tatt av de tre personene i Øvre Eiker kommune som har en forbindelse til en koronasmittet innbygger i Drammen kommune. Det antas foreløpig at dersom én av disse prøvene viser smitte fra det muterte viruset, så vil det gjelde alle fire.

– Selv om vi har hyggelige smittetall for tiden, så er situasjonen veldig skjør. Det skal veldig lite til for at viruset begynner å spre seg igjen i stor fart. Og frykten er at vi kan se en smittekurve som ligner på den vi så i slutten av oktober og begynnelsen av november eller enda verre, sier kommuneoverlegen i pressemeldingen.

John David Johannessen mener derfor at det er helt avgjørende at vi alle fortsatt er veldig forsiktige, er flinke til å holde avstand til hverandre og tester oss ved de minste luftveissymptomer.

Åpner for trening for ungdom

Førstkommende søndag går de nasjonale tiltakene som regjeringen innførte natt til sist mandag, ut. Drammen kommune har vært omfattet av disse tiltakene. Foreløpig er det ikke kjent om og i hvilken grad disse tiltakene videreføres. Dette blir avklart i løpet av helgen.

Formannskapet i Drammen kommune har vedtatt å forlenge den lokale forskriften. Det betyr at det fortsatt vil være en forskrift med en rekke tiltak som gjelder den dagen de nasjonale tiltakene ikke omfatter Drammen kommune lenger. Men det ble gjort noen endringer i forskriften torsdag.

Det er nå åpnet for at ungdom i alderen 13 til 19 år kan gjenoppta fritidsaktiviteter og trening innendørs. Det betyr at det nå er tillatt med trening både innendørs og utendørs for alle under 20 år. I tillegg ble det åpnet for at personer med funksjonsnedsettelser eller sårbare grupper kan være inntil ti personer sammen i forbindelse med aktiviteter utendørs så lenge de kan holde minst én meters avstand mellom seg. Trener og støttepersonell kommer i tillegg til det maksimale antallet på ti deltakere.

Skolene på gult

Det er også besluttet at barne- og ungdomsskolene i Drammen kommune går fra rødt til gult smittevernnivå fra og med mandag, 1. februar. Denne endringen var planlagt med virkning fra sist mandag, men ble stanset på grunn av smitteutbruddet i Nordre Follo kommune.

De videregående skolene er på rødt smittevernnivå. Dette er besluttet av regjeringen. Hva som skjer med disse skolene avhenger av hva regjeringen vedtar å videreføre av tiltak i kommunene rundt Nordre Follo kommune.

Her kan du teste deg

Alle som har behov for å koronateste seg, kan bestille tid til testing på Drammen kommunes nettside eller ringe 32 04 60 00. Drammen kommunes koronatelefon er åpen hver dag hele uka mellom klokka 08.00 og 22.00. Testingen er gratis og gjennomføres i Skogliveien 4 på Sundland. Det er skiltet fram til teststasjonen.

Alle som bor i kommunedelen Danvik, Austad og Fjell, kan også benytte drop-in-teststasjonen på Fjell. Den er åpen mandager, onsdager og fredager mellom klokka 13.30 og 17.00.