Nyheter

Skikometen Fossesholm: – Jeg har bare vært hjemme tre dager siden 16. november

Helene skulle gjerne vært hjemme i Vestfossen og gått på ski. Men når du skal gå verdenscup midt i koronaperioden er det ikke mulig.

Hvem: Helene Marie Fossesholm (19) fra Vestfossen

Hva: Vant NM-gull tidligere i januar og har vist seg fram i verdenscupen, snart klar for VM

– Vi fikk ti minutter meg deg, du er travel om dagen?

– Ja, nå er det treninger i løypene og litt forskjellig. Det ble litt flere dager i Falun enn planlagt. Vi ønsket ikke å risikere at karantenereglene eventuelt ble endret for utreise til Sverige før opprinnelig avreise onsdag, så da blir det direkte Lahti-Falun. Men det er ikke så ille med noen dager ekstra her.

Hva tenkte du etter NM-gullet?

– Jeg følte jeg hadde gått et godt løp. Alle vet at Therese og Heidi ikke var med, men jeg følte selv at løpet var bra. Og det er det jeg er mest fornøyd med.

– Merker du at folk i Eiker og drammenstraktene følger med og heier?

– Ja, det merker jeg. Og det setter jeg veldig pris på. Jeg setter veldig pris på alt av meldinger jeg får fra venner og bekjente. Det er ekstra motiverende.

– Hva er ambisjonene videre nå?

– Å gå bra på ski de rennene jeg starter i, og forhåpentligvis kjempe i toppen. Det er egentlig ambisjonene hvert år.

– Så merker dere jo at det er korona. Hvordan er det å gå renn helt uten publikum?

– Jeg er ikke vant til trøkket de andre har hatt før, for jeg har ikke vært med på så mye verdenscup, eller VM. Så jeg har ikke den erfaringa. Men det er klart man gjerne skulle hatt folk rundt løypene, en heiagjeng som kan lage liv og røre. Men sånn er det dessverre ikke. Jobben vår er uansett å gå fort på ski, uavhengig av om det er folk der eller ikke. Sånn må det være, så får vi håpe det kan komme publikum etter hvert. Det er vesentlig mye morsommere å gå når det er litt liv.

– Du går nå med ski-eliten, hvordan er det?

– Nei… altså… jeg har konkurrert mot gode skiløpere i Norge også, men det er noe annet når du skal konkurrere mot utenlandske. Det blir noe annet, selv om vi jo vet at det norske nivået er veldig høyt, og at Therese er så god som hun er. Det er likevel noe spesielt å gå med verdenseliten. Det er jo dette vi trener for hele året, å gå verdenscup og matche krefter mot hele verden.

– Jeg tror nok mange lurer litt på hvordan toppidrettsutøvere orker, altså, hvorfor de velger det de gjør. Hva driver deg?

– Jeg er glad i å trene, så det er ikke noe ork for meg å trene. Det er dager hvor det er litt tyngre, og dørstokkmila er lang. Men de fleste dager er ikke sånn. Jeg har en treningsglede og idrettsglede som er stor. Jeg elsker å være ute og gå på ski, og jeg elsker å trene. Og det er ekstra morsomt å kunne trene for å konkurrere. Alle dager på jobben er ikke lett, sånn er det også for oss skiløpere, men de fleste er bra. Jeg er opptatt av å leike meg på ski, og ha det morsomt. Det har jeg alltid vært, og det kommer jeg nok alltid til å være.

– Er landslagskvinnene like hyggelige i virkeligheten som de virker på TV?

– Absolutt. Jeg er på lag med ni herlige jenter, det er god stemning hele tiden, og bare fryd og gammen. Det er bare gøy å være på lag med dem. Vi er en gjeng jenter som har det veldig morsomt sammen.

– Så er det nok mange i Eiker og drammenstraktene som lurer på når vi vil se deg trene her?

– Jeg skulle gjerne ha gjort det. Men med tanke på korona, så er det jo for eksempel sånn at broren min går på skole… jeg vil ikke risikere at jeg ikke får gått renn. Jeg skulle gjerne vært mer hjemme, og det er på grunn av korona at jeg er så mye på hytta. Jeg har faktisk bare vært hjemme tre dager siden 16. november. Sånn er det. Men jeg trives godt hjemme, jeg har jo mange venner jeg trener med, både på ski og uten ski. Jeg er veldig Vestfossen-patriot, og trives der. Så jeg gleder meg til å kunne dra hjem når sesongen er ferdig. Jeg vil gjerne trene hjemme, men i disse dager vil jeg ikke risikere noe, slik at jeg ikke kan gå renn. Du trener hele året for å gå konkurranser, så da vil man gjerne få gått.

– Hvem var ditt idol i barndommen?

– Både Marit og Therese har vært store idoler for meg idrettslig. Da jeg begynte å gå på ski og ble litt eldre, og fant ut at dette var det jeg ville, så så jeg veldig opp til dem. Så det å plutselig være på lag med noen du har sett opp til…

– Ja, hvordan er det, når dere plutselig er lagkamerater og Therese sier hun føler litt på presset fra deg?

– Jeg husker at jeg var og så på tremila i Kollen da hun vant i 2011. Da var jeg bare ti år og fløy rundt og heiet, med vikinghjelm og alt. Og nå er vi på lag. Så det er litt spesielt, men veldig ålreit. Og lærerikt. Jeg snapper opp de triksene jeg kan fra Therese og de andre. Jeg er heldig og privilegert som får drive med det jeg syns er morsomst i hele verden. For jeg trives med å gjøre den jobben jeg gjør.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det må vel bli Heidi (Weng). Vi bor på rom sammen og har det artig, så det ville vært morsomt.

– Dere blir ikke lei av hverandre?

– Nei. Det går helt fint. Vi har jo tid for oss sjøl også, så vi går ikke oppå hverandre hele tiden. Jeg tror det ville vært fint å sitte fast i heisen med Heidi. Vi hadde fått tida til å gå, vi!