Tekst og foto: Tom Schandy
Det er en fantastisk vinter mange steder på Østlandet akkurat nå. Snøkledde trær og sol – kan det bli vakrere? Selvsagt må du ta bilde av herlighetene – for å vise de hjemme som ikke ble med tur – og vise til all verden på Instagram og Facebook hva du opplever. Nesten alle har et mobilkamera i lomma, så derfor tas de fleste bildene med dette.
Som profesjonell naturfotograf jobber jeg mest med vanlige kameraer, men tok på meg utfordringen med å ta bilder med mobilen. Prinsippene er de samme som for all type fotografering – lys, komposisjon etc.
Se alle tipsene til Schandy nedover i saken.
Her kan du ta fine bilder
De fleste er nok ikke veldig bevisst på hvordan bildene skal tas, så her kommer seks tips om bedre vinterbilder, tatt med mobilkamera. Bildene som vises her, er tatt med Samsung A515F, og de er tatt på Blefjell sist helg.
De beste vinterbildene tar du for øvrig i høyden hvor det er åpent landskap med spredte trær. Gode steder i Drammensområdet er f.eks. Skimtheia/Vakkertjernsheia (Drammen), Hovlandsfjell (Modum), Holtefjell (Øvre Eiker) og Blefjell (Flesberg), for å nevne noen steder. Hvis du er lavere nede i distriktet, er myrer og vann gode steder hvor man kan få åpne landskap og frittstående trær med mye snø.
Litt generelt
Alle bilder blir bedre hvis fotografen er oppgaven bevisst. De beste bildene tar du ikke fra skiløypa.
Beveg deg rundt og finn fine innramminger. Tenk komposisjon med forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn. Tenk lyssetting. Gjør det enkelt. Gå nærmere, ikke kutt trær i to, prøv og lag bildene mest mulig harmoniske. Tenk også kreativt, prøv ut ulike vinkler for å få et annerledes bilde. Alltid lurt å planlegge på forhånd hva du vil ta bilder av akkurat den dagen.
Ikke la bildene bare ligge på mobiltelefonen, last de over til datamaskinen (med samme ledning som du bruker når du lader telefonen). Det er en fordel om du har et bilderedigeringsprogram på datamaskinen, slik at du kan gjøre bildet bedre. Du kan f.eks. beskjære bildet i etterkant, slik at du får en renere komposisjon.
Husk å kle deg godt. Ha tynne hansker til fotograferingen. Med store votter er det vanskelig å trykke på de riktige knappen. Hold også kameraet i ro under fotograferingen, ellers blir bildene uskarpe.
TIPS 1: Ta også breddebilder.
:quality(70):focal(1506x1494:1516x1504)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/GU23MSF47QDY54JETQKITZIQDM.jpg)
IKKE SLIK: Mange tar høydebilder når de burde ta breddebilder, mener Tom Schandy.
Mange tror at mobiltelefonen bare kan ta bilder på høykant, men mobilen kan også brukes horisontalt. Noen bilder gjør seg best på høykant, men mange motiver gjør seg best horisontalt. Så her bør du prøve begge varianter.
Et landskap som tydelig innbyr til horisontal fotografering, tas ikke på høykant. Men et høyt tre gjør seg selvsagt best på høykant.
:quality(70):focal(1995x1221:2005x1231)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/MAKEVZ4YX2CL4GWLACXBA45OHQ.jpg)
BRA: Breddebilder er stort sett det beste valget for horisontale landskap, mener Tom Schandy.
TIPS 2: Ram inn motivet
Mange ser et motiv og tar bildet bare rett på.
:quality(70):focal(1995x1334:2005x1344)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/4FZ2LMKJWAUBZGDMD6C4MJ2HIA.jpg)
IKKE BRA: Bildet ovenfor burde vært rammet inn bedre, mener Tom Schandy.
Se deg rundt, kan du gjøre det mer spennende, f.eks. ved å bruke innramming? På dette bildet av hytta kunne jeg ta bildet bare rett på, men det ble mye mer spennende ved å finne noen snøtunge trær som forgrunn og innramming. Det betyr at du ofte må bevege deg litt, bort fra skiløypa, ut i løssnøen. Det er det verdt for å få et bedre bilde…
:quality(70):focal(1995x1201:2005x1211)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/KBDNLCKSJ6PFURVWPELP3K3ZCU.jpg)
BRA: Med en annen innramming skiller bildet seg mer ut.
TIPS 3: Skyt mot lyset
Mange skyter bare med lyset, men de proffe fotografene elsker å fotografere mot lyset. Men det er best å gjøre det når sola kommer lavere på himmelen og ikke er fullt så sterk.
:quality(70):focal(1995x1401:2005x1411)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/6XRROLOZEFAIW46GIAGZXLF7JQ.jpg)
IKKE BRA: Dette motlysbildet er ikke bra nok - treet er helt midtstilt og sola synes ikke.
Jeg lar som regel sola bare så vidt stikke fram bak et tre fremfor å ha den midt på himmelen. Ofte finner jeg et hull i trærne og lar sola skinne gjennom. Hvis sola skinner rett inn i telefonen, kan det fort bli uønskede reflekser.
:quality(70):focal(1995x1308:2005x1318)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/A6FBAYF7UBTAIKMTIDI3VCGI6Y.jpg)
BRA: Motlys, ikke midstilt og sola er med. Slik skal det være, mener Schandy.
Det beste lyset har du den siste timen før solnedgang – og det aller beste lyset 15-30 minutter før sola forsvinner.
TIPS 4: Panoramabilde
Mobilkameraene har som regel en egen panoramainnstilling. Den er enkel å bruke, og du bare drar kameraet horisontalt under opptaket.
Resultatet blir veldig flott og kan vise landskapets storhet i full utstrekning. Panoramabilder tas selvfølgelig i breddeformat.
:quality(70):focal(2675x867:2685x877)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/WBRKLTV3AN6ET2NWOOTEIZZ5LY.jpg)
BRA: Resultatet av panoramabilder blir gjerne veldig flott, mener Schandy - og kan gjøre turbildene dine litt mer spennende.
TIPS 5: Mennesker i bildet
Det er fint å ha med mennesker i et bilde. De rett opp og ned – smilende - passer best for familiealbumet. Her sto et par og så på solnedgangen.
:quality(70):focal(1995x1614:2005x1624)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/QTWFKRO775IVVO6ZUECOKRFOS4.jpg)
IKKE BRA: Dette bildet av to som ser på solnedgangen kan gjøres langt mer spennende, mener Schandy.
Jeg tok først et bilde ganske nær, men så oppdaget jeg den flotte himmelen. Derfor gikk jeg litt tilbake, la de to menneskene nede i bildet og lot himmelen bli stor over dem. To små mennesker i en mektig verden. Tenk alltid utenfor boksen.
:quality(70):focal(1995x1868:2005x1878)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/DPOOVQPDZAQPGKDFKUZSRGSNPA.jpg)
BRA: Helheten i bildet kommer mye bedre fram om du går lengre unna.
Tips 6: Komposisjon
Tenk komposisjon når du tar bilder. Ikke la hovedmotivet være i midten. Her et eksempel på et bilde med høy, uinteressant himmel og trangt nede under forgrunnen.
:quality(70):focal(1995x1868:2005x1878)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/QHZD3UF33IX6WAG7IWJSYUQANE.jpg)
IKKE BRA: Komponer riktig. Her er det dårlig komposisjon. Alt for mye himmel og for trangt nede.
Kutt ned på himmelen og gi mer rom til forgrunnen. Ved å ha en forgrunn skaper man dybde i bildet. Husk å holde mobilen rett, så du ikke får skjeve horisonter.
:quality(70):focal(1995x1308:2005x1318)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/5PVUA6STUVMBRRGM375N4TCPGA.jpg)
BRA: Her er det både bakgrunn, forgrunn og fint lys, og bildet er fint komponert.
GOD FOTOJAKT! Pass på nå som det er snø på trærne, snart kan det være blåst eller smeltet av…