Nyheter

Monica har snart vært permittert ett år: – Tøft å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Kantinekokk Monica Karlsen Moseby har vært permittert i snart ett år, og går hele tida og er redd for å miste jobben helt.

Monica Karlsen Moseby vil ikke noe annet enn å jobbe, men nå har hun gått hjemme i snart ett år. Kantina hun jobber i, er stengt fordi alle kundene har hjemmekontor. Moseby er utdannet institusjonskokk og er ansatt i Compass Group i Drammen.

– Jeg ble skremt og lei meg da jeg fikk varsel om permittering i fjor. Jeg var redd for jobben og framtida og alt. Jeg trodde ikke det skulle vare så lenge, sier hun.

– Det er tøft. Bare det å stå opp om morran, og vite at ingen har behov for deg, forteller Moseby til FriFagbevegelse.

– Jeg har prøvd å ha rutiner, stå opp tidlig, men når det varer så lenge? Det går utover psyken, forteller hun.

De stadige endringene i korona-ordningene stresser henne. Alt er usikkert.

Les også: Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp

Har søkt mange jobber

Statsminister Erna Solberg oppfordrer permitterte til å lete etter andre jobber. 193.000 mennesker er permittert eller arbeidsløse, mens Nav opplyser at det er 21.000 ledige jobber.

– Mitt problem er at jeg ikke kvalifiserer for veldig mange av dem. De jobbene jeg kan få, er det så mange som søker på, sier Monica.

Monica har søkt på jobbene hun er kvalifisert til. Hun ble innkalt til intervju til én av dem. 200 hadde søkt og tolv var på intervju. Jobben glapp.

Les også: Tillitsvalgt Asle håper at nye permitteringsregler vil hindre flere oppsigelser i bedriften

Stressa av endringene

Regjeringa bestemte mandag å utvide permitteringsordningen med to måneder til. Nå kan de som ble permittert i mars i fjor, være permittert til juli.

Det betyr at arbeidsgiverne fortsatt kan ha dem ansatt, og at staten tar regninga.

– Jeg er så glad for at permitteringsordningen er utvidet til sommeren i alle fall, sier Monica Karlsen Moseby.

Samtidig sier hun:

– Jeg syns det er veldig stressende med de stadige endringene. Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Monica, som er medlem i Fellesforbundet.

– Foreløpig har regjeringa bestemt at de økte dagpengesatsene skal vare ut mars. Føler du at det gjør økonomien din trygg? Hva vil du si til flertallet på Stortinget om det?

– Det hjelper med de økte dagpengesatsene. Men nei, jeg føler meg ikke trygg. Jeg håper de vil utvide alle korona-ordningene. Det er vi som har vært permittert så lenge eller blitt oppsagt, bærer mye av korona-dugnaden på våre skuldre, svarer Monica.

Fagbevegelsen krever at alle korona-ordningene skal vare så lenge korona-pandemien herjer med folk og samfunn. Nå blir det debatt på Stortinget om saken.

Les også: Disse korona-ordningene for arbeidslivet gjelder i 2021

Begge var permittert

Monica Moseby har fått jobbe ørlite i de lange månedene som har gått siden hun ble permittert, for å avlaste kolleger i Compass Group-kantiner som fortsatt har noen kunder og holder åpent. I snitt to dager i måneden. Samboeren har også vært permittert, men har vært i full jobb igjen siden i fjor høst.

– Vi har et lavt forbruk fra før, så vi har klart oss greit. Man unner seg ingenting nå. Vi kjøper bare det som er strengt nødvendig, forteller hun.

Les også: Dette skjer med LO-medlemskapet og forsikringen om du er permittert

Feriepengene var hennes «buffer»

Feriepengene hun fikk utbetalt sommeren 2020 kaller hun «bufferen» sin. Pengene brukte hun på de største regningene.

– Vi hadde ikke råd til å dra på ferie, forteller Monica Moseby.

– Feriepengene brukte jeg på de store tinga. Tannlegeregning, nye dekk, og EU-kontroll på bilen, forteller hun.

Regjeringa sier nei til at permitterte og arbeidsløse skal få feriepenger av dagpengene.

– 2021 kommer til å bli vondt. Jeg har knapt jobbet noe og vil få så lite i feriepenger. Regningene skal fortsatt betales.

Les også: Rita er halvt permittert og frykter huset ryker: – På desperat jakt etter ny jobb

60.000 er permittert

Over 60.000 mennesker er fortsatt delvis eller helt permittert.

Nesten 31.000 av dem har vært permittert helt siden mars/april. Nesten 29.000 av dem har vært permittert siden mai og senere, oppgir Nav til Magasinet for fagorganiserte, fagbladet til Fellesforbundets medlemmer. 1600 har gått permittert siden februar og før det.

Mer fra Dagsavisen