Nyheter

Innfører neppe rødt nivå i barnehagene nå

Utdanningsforbundet vil ha rødt tiltaksnivå i barnehagene også, men ifølge rådmann Elisabeth Enger kommer det sannsynligvis ingen ny instruks fra kriseledelsen etter dagens møte.

På Drammen kommunes egne hjemmesider konstateres det at Drammen er en kommune med høyt smittepress, og at de derfor må følge regjeringens anbefaling om å vurdere rødt tiltaksnivå i barnehagene også, slik som de allerede har innført i skolene. Rådmann Elisabeth Enger har derfor innkalt kommunens kriseldelse til hastemøte mandag ettermiddag.

Erna Solberg lanserte søndag regjeringens forsterkede smittevernstiltak for å få bukt med den økende koronasmitten, og ba blant annet om at folk ikke skulle besøke hverandre i 14 dager framover. Mange av abefalingene for kommuner med høyt smittepress gjernnomføres allerede i Drammen, som blant annet innførte rødt nivå i skolene 12. november.

Nå skriver Utdanningsforbundet i Drammen på Facebook, at de ikke ser noen grunn til å opprettholde gult tiltaksnivå i barnehagene - mens skolene har rødt. «Det vil være pussig om kriseledelsen i Drammen konkluderer med å ikke endre til rødt nivå», konstaterere de.

Til Dagsavisen Fremtiden skriver imidlertid rådmann Enger, på SMS, at det er lite trolig at de vil komme med noen uttalelse eller ny instruks etter møtet mandag ettermiddag.

Les også: Barnehagene ble hørt – får redusert åpningstid

Må kunne tilpasses

En som støtter Utdanningsforbundets syn er barnehagelærer Kari Coventry. På Facebooksiden «Sammen for barnehagebarna i Drammen» , der hun er en av administratorene, skrev hun at «Å ha mulighet til å innskrenke åpningstid er avgjørende for smittevern. Smått utrolig at kommuner vil gamble med slikt», i en kommentar til Utdanningsforbundets syn.

– Men det vil kreve mye omorganisering, så hvis det bestemmes at vi skal gå til rødt nivå igjen håper jeg vi får tid på oss  til gjennomføre det. I tillegg er det stor forskjeller fra barnehage til barnehage, ikke minst med hensyn til lokaler og tilgjengelig plass, så her er den enkelte barnehagestyrer nødt til å kunne få tilpasse reglene slik at de lar seg gjennomføre ved deres barnehage, påpeker Coventry.

Barnehagelærer Kari Coventry støtter Utdanningsforbundets syn om at det bør innføres rødt tiltaksnivå i barnehagene også, men sier det vil bli svært krevende.

Barnehagelærer Kari Coventry støtter Utdanningsforbundets syn om at det bør innføres rødt tiltaksnivå i barnehagene også. Foto: Privat.

Hun påpeker at selv om hun gjerne snakker varmt om det å kunne ha full bemanning i barnehagene, slik man hadde da barnehagene gjenåpnet våren 2020 - med kortere åpningstider, er det naturligvis ikke ønsket at dette skjer på grunn av smittevernhensyn.

– Men dette er en alvorlig situasjon, og det jobber folk i barnehagene også - som er i risikosonen. Og vi er vel så tett på hverandre her som i skolen - om ikke tettere. Men selv om vi nå har erfaring fra forrige gang, kan vi ikke få beskjed på en fredag - om at alt skal være klart for rødt nivå på mandag. Barnehagene er ikke bygget for dette - og det er noe annet å arrangere utebarnehage i januar enn i april og mai. Vi må innskrenke åpningstidene igjen for å få dette til - og det vil påvirke både foreldre, barn og ansatte.

Coventry understreker dog at hensynet til barna må komme aller først, og at de må få en så normal hverdag som mulig.

Les også: Nytt dødsfall på Fjell – totalt ti har dødd på samme sykehus

Ny vurdering snart

Thomas Sola, som er kommunalsjef for skoler og barnehager i Drammen kommune, forteller at de vil gjøre en ny vurdering av smittetitakene i barnehagene og skolene 11. januar.

###

Kommunalsjef for skoler og barnehager Thomas Sola stoler på at kommuneoverlegen og kriseledelsen har oversikt over rette tiltaksnivå. Foto: Katrine Strøm

– Men vi er spente på utviklingen - og har forberedt oss på ulike scenarier. Det er en stor omstilling å gå fra gult til rødt nivå, og det har konsekvenser for hver enkelt barnehage.

Hva gjør dere hvis kriseledelsen likevel kommer med instruks om dette i dag?

– I så fall er vi klare. Vi har naturligvis også stor forstålse for bekymringen mange ansatte har ved å jobbe tett på barna. Uansett er dette noe vi skal vurdere 11. januar.

– Ut ifra ditt ståsted, mener du det er noen grunn til å ha forskjellige tiltaksnivåer for skolen og barnehagene?

– Dette er to forskjellige tjenester, som også må vurderes forskjellig. Vi har tett  og god dialog med både kommuneoverlegen og kriseledelsen - og jeg tenker de har god oversikt over hva som vil være riktig tiltaksnivå.

Les også: Barnehagene og rusomsorgen blør i budsjettet

Mer fra Dagsavisen