Nyheter

Kenneth har MS – nå skal han være med på ultramaraton: – Det er så sjukt!

Da Kenneth Pedersen (45) ble diagnostisert med MS, hadde han aldri trodd at han 19 år senere skulle være med på ultramaraton. Men når man har gærne barndomskompiser, er det utrolig hva man finner på.

Einar Hagemann og Kenneth Pedersen skal løpe Holmestrand maraton sammen (pluss 10 kilometer).

Kenneth Pedersen var den fryktede venstrevingen på Svelvik IFs A-lag, inntil han fikk problemer med synet. Da pulsen gikk opp på fotballbanen, ble det vanskelig å se ballen. Det var vennene som foreslo at han burde sjekke seg.

En tid etter kom diagnosen: Multippel sklerose (MS), en kronisk betennelsessykdom som angriper sentralnervesystemet, altså hjernen og ryggmargen.

 – Det er drit tøft – det er ikke kult å ende opp sånn. Man trenger en sterk psyke. Heldigvis har jeg en sterk familie som har støttet meg hele veien, forteller Pedersen.

Les også: Turforslag: Fottur på Mjøndalsskauen

Erfaren løper

I dag er Pedersen ufør, bor på Berger sør for Svelvik i Drammen, og blir mer og mer avhengig av rullestol eller den elektriske doningen sin. Så da ultraløper og barndomskamerat Einar Hagemann spurte om han ville være med på Holmestrand maraton i en spesialvogn, var svaret ja. I tillegg skal de løpe ekstra ti kilometer, for å gjøre maratonet om til et ultramaraton.

– Et maraton – hallo! Det er så sjukt! Jeg kan gå 100 meter, så får jeg mulighet til å være med på 42,2 kilometer. Det blir skikkelig artig.

– For deg, ja, jeg må dytte, skyter Hagemann inn.

– Jeg ser ikke problemet, følger Pedersen opp, etterfulgt av et lurt smil.

Akkurat dytte-biten er ikke fremmed for Hagemann. Ei heller løpedelen. Han har nemlig løpt 63,3 kilometer med datteren Julie og 50 kilometer med sønnen Tobias i barnevogn, i tillegg til triathlon og ultraløp.

En gang løp han 24 timer i strekk. Han satte seg også fore å løpe langs alle radene med frukttrær i hele Svelvik kommune i fjor. Sistnevnte måtte han avslutte etter 53 kilometer, 10,5 timer og 2100 høydemeter, da knærne sa stopp i morellhagen.

Les også: I denne gårdsbutikken har de ikke følt på korona-nedgangen: – Veldig takknemlig

###

Kenneth Pedersen (til venstre) og Einar Hagemann har vært kompiser siden barndommen. Foto: Emma Huisman Moskvil

Trenger spesialvogn

Nå er planen Holmestrand maraton på 42 kilometer i april, pluss ti ekstra kilometer for... å ha gjort det.

– Siden det er Einar som stiller med lårmusklaturen her, hvordan skal du motivere ham underveis?

– Vi får vel kjøre Metallica på en høyttaler i vogna? sier Pedersen lattermildt og ser spørrende på Hagemann.

– Eller kanskje god, gammeldags mental nedbryting, som omvendt psykologi? foreslår han.

Først venter noen måneder med trening på Hagemann. Pedersen vurderer å utstyre seg med fløyte under løpet, for å kunne skape en fri passasje for vogna. Det er plutselig ikke like lett å komme seg forbi folk.

De må også kjøpe spesialvogna som Pedersen skal sitte i. En slik koster minst 25.000 kroner.

For å få til det har Hagemann skaffet seg sponsorer gjennom det digitale løpet «Hagemanns primtallløp, adventskalender», der han motiverer folk til å bli med og løpe gjennom adventstiden.

En del av sponsinga går til medaljer til alle som blir med. Overskuddet går til spesialvogna Pedersen skal sitte i.

– Det er en usikker tid vi lever i, og det er ikke så lenge til april. Hva hvis maratonet blir avlyst, og dere ikke kan løpe?

– Nei, nei. Det skjer ikke, svarer Pedersen kontant.

– Så lenge vi har vogna, skal vi løpe maraton – med eller uten publikum og drikkestasjoner.