Nyheter

Pangstart for kokebok nummer to: – Fy søren så moro!

Hanne-Lene Dahlgren fra Lier er stolt av sin nyeste kokebok. Hun mener mye har skjedd på vegetarfronten siden forrige bokutgivelse.

Hanne-Lene Dahlgren er ute med vegetarkokebok nummer to.

Du så henne kanskje på God Morgen Norge på TV2 her om dagen, eller du har lest om henne andre steder denne uka. En populær dame med en vegetarkokebok vil alle ha. Og det er forfatter Hanne-Lene Dahlgren fra Lier selvsagt glad for.

– Juhuuu, og fy søren så moro, nesten hyler forfatter og vegetarentusiast Hanne-Lene Dahlgren. Boka hennes, «En skikkelig digg kokebok 2» er nominert til prisen «Beste norske kokebok 2020», i godt selskap med fire av de største og mest kjente i sin sjanger.

Les også: Hanne-Lene (35) blir forlagssjef: – Jeg er ikke flau over å gjøre feil, jeg kan jo ikke dette her!

På topp med Kongen og Sophie Elise

Som om ikke det er nok; vegetar kokeboka ligger nesten øverst på salgslistene for tiden, rett bak Kongen og Sophie Elise, og den har kun tre uker i butikkhyllene.

Kåringen arrangeres av Norli og Aperitif. I nominasjonen har de lagt vekt på foto, språklige kvaliteter, kreativitet, originalitet og design.

– Hva får du tilbakemelding på fra folk som leser bøkene dine?

– Jeg har jo allerede en bestselger bak meg, min første bok «En skikkelig digg kokebok». Så jeg ble litt redd for å lage en bok som var dårligere, men alle sier at denne nummer to er bedre, og at de ikke trodde det gikk an.

Jeg har sitater og screenshot på det, altså, ha-ha. Jeg er skikkelig stolt, vi har jobba så hardt, sier Hanne-Lene. Det er nemlig ikke bare hun som har svingt seg på kjøkkenet.

Les også: Hanne-Lenes veggisbok slår skikkelig an

300 familier i sving

– Du har testet rettene på 300 familier, hvordan gjorde du det, rent praktisk?

– Jeg intervjuet 600 lesere av første bok, og det var der jeg fant 300 testfamilier.

Kokebokforfatteren har over 26 000 følgere på Instagram, som er til god hjelp.

Jobben for dem som meldte seg, var å lage mat som Hanne-Lene sendte dem oppskrift på, for så å gi forfatteren kommentarer og innspill.

Og hvis den gikk gjennom nåløyet, fikk den kanskje plass i kokeboka.

– Det var en stor jobb før dette arbeidet kunne starte, logistikken måtte være på plass, alle ble delt inn i grupper, for eksempel mat for barnefamilier, helgemat og smårettmat, forteller Hanne-Lene.

– Til slutt sto jeg igjen med 99 retter, som alle fikk høy score og som ble med i boka. Det er flere retter i denne enn i den første kokeboka, fastslår Hanne-Lene.

– Var det noen retter som ikke falt i smak hos familiene?

 Ja, det var ideer som jeg syntes var gode, men som ikke falt helt i smak, og da ble det ikke noe. Det er jo nettopp det som er så bra, å prøve ut oppskriftene i forkant.

Les også: Skikkelig digg veg

Folk blir grønnere

– Din forrige bok kom ut for rundt 1,5 år siden. Hva er din erfaring med folks grønne skifte, ser du det?

– Det har skjedd mye på kort tid. Jeg opplever at det er en mye mer positiv holdning til å spise vegetar, selv om det ikke gått langt tid siden siste bok.

– Har du merket større pågang etter at folk må være mer hjemme?

– Ja, nå er vi jo mer hjemme og har bedre tid og kanskje litt dårligere råd. Grønn mat er generelt billigere enn kjøtt, påpeker Hanne-Lene, som nettopp har kommet fra NRK, men som ikke vil avsløre hva hun har gjort der. Vi får beskjed om å følge med i helgen.

LES OGSÅ: Novemberutstillingen – viktigere enn noen gang: – Kunsten kan gi håp

Før hun må haste av gårde til neste avtale, vil hun gjerne presisere at kokeboka hennes har et såkalt lavt klimaavtrykk. Det vil si at alle rettene har vært gjennom en prosess hvor fagfolk har regnet ut og dokumentert at alle rettene har et lavt klimaavtrykk.

– Er det noe vi trenger å være opptatt av er det klimakampen, og at en tredjedel av alle utslipp kommer fra mat, avslutter Hanne-Lene Dahlgren.