Nyheter

10.000 munnbind revet bort: – Behovet er enormt

Under en uke etter at Drammen kommune bestemte å dele ut 10.000 munnbind til personer med dårlig råd, er det bestilt 15.000 ekstra for å dekke behovet. Samtidig er det frykt for bøter som kan velte hele økonomien.

Vaksine mot sesonginfluensa 2020–2021. Folk i risikogruppen får tatt influensavaksine i Drammenshallen. Dame leverer ut minnbind ved inngangen.

Tirsdag trådte de nye koronareglene i Drammen i kraft - det innebærer blant annet påbud om munnbind på butikken og i kollektivtrafikken, hvis det ikke er mulig å holde én meters avstand. Dette er samme grep som i Oslo.

Ordfører Monica Myrvold Berg sa på fredag, da de nye tiltakene ble varslet, at Drammen kommune vet at munnbind er en stor utgift for mange og derfor stemte politikerne for å gi én million for å få laget tøymunnbind. Samtidig bestemte de at 10.000 engangsmunnbind skulle deles ut til folk som sliter med å ha råd.

Men det var langt fra nok, opplyser avdelingsleder Patricia Garcia i Aktiv Fritid.

– De 10.000 hadde kommunen på lager, så de var tilgjengelige der og da. Vi har fått dem og utlevert dem, og er i gang med å få sydd tøymunnbind. I mellomtida har vi sett vi at 10.000 er få i forhold til behovet. Dermed har vi bestilt 15.000 til, sier hun.

Sammen med munnbindene deles det ut informasjon om smittevernregler på mange forskjellige språk. Garcia er opptatt av å skryte av de frivillige organisasjonene som kaster seg rundt og deler ut både munnbind og informasjon til tusenvis.

– Vi er stolte av frivilligheten i kommunene våre, og jobben den gjør. De sier ikke nei. De kaster seg rundt og organiserer. Vi tar av oss hatten, sier hun.

Delt ut flere tusen

Frelsesarmeen alene har delt ut rundt 3000 munnbind på tre dager. Det holder til ca.120 familier. Onsdag ble de tomme - torsdag har de fått 1000 nye munnbind, som de står klare til å dele ut.

– Det er et tydelig behov. Jeg blir ringt, folk kommer og banker på. Vi merker et økt trykk. Noen kommer på matutdelinger bare for munnbind, på mandag delte vi utelukkende ut munnbind, sier leder Lill-Torunn Løwe av Frelsesarmeens omsorgssenter i Drammen.

###

Lill-Torunn Løwe og Frelsesarmeen opplever svært stor pågang etter munnbind. Foto: Privat

Hun sier flere av dem som kommer uttrykker uro fordi mange har blitt syke. De er opptatt av å følge smittevernreglene og det nye påbudet, men syns munnbind er en stor utgift.

– Det er folk som har ringt meg etter å ha sjekket priser, de uttrykker at det er så dyrt å kjøpe. Det viser at det er et stort behov. Og mange av dem som henter mat hos oss til vanlig har ikke råd til munnbind. Det er fint at vi har muligheten til å dele ut begge deler, sier Løwe.

De deler også ut smitteverninformasjon og antibac.

DEBATT: «Innbyggerutøvelsen av tiltakene fremstår halvhjertet i Drammen»

– Altfor lite

Også Ronny Johnsen i Rett Fram opplevelser sier behovet er enormt. Hans organisasjon fikk 500 munnbind - det holder til 8 familier i én uke, ifølge hans egne beregninger.

– Jeg fikk en e-post fra kommunen om at jeg kunne få 1000 ekstra. Men det holder ikke. Vi har ordnet 4000 munnbind selv, sier Johnsen - som legger til at utkjøring av munnbindpakker ligger utenfor det de vanligvis driver med, å skape opplevelser for barn i familier med dårlig råd. Men behovet er så stort at det er helt nødvendig.

Han reagerer på at kommunen kun hadde 10.000 munnbind å dele ut da de nye reglene trådte i kraft - for de nye reglene betyr også at politiet kan gi folk bøter om de ikke følger påbudet.

– De kommuniserer at alle skal få, at de deler ut til de som sliter. Men så glemmer man å si antallet. Det holder knapt nok til en uke. Da blir jeg sint, sier han.

Garcia understreker at kommunen ikke kan få ubegrenset med munnbind, og at det er mange andre i kommunen som også trenger det - slik som helsevesenet. Men at de nå har bestilt 15.000 nye for å bøte på.

Allsidig: Ronny Johnsen, profilert daglig leder i Rett Fram Opplevelser, er også musiker og spiller med Unni. FOTO: SILJE SKIPHAMN

Ronny Johnsen i Rett Fram mener kommunen burde hatt flere munnbind til familier med dårlig råd tilgjengelig da påbudet trådte i kraft. Foto: Arkiv

Redd for politiet

Ifølge Johnsen har et oppslag i Drammens Tidende onsdag skapt frykt hos en del. Der står det nemlig at fengsel er et alternativ om folk ikke kan betale boten.

– Det er kjempefint at bystyret er enige om å hjelpe. Og at de skal lage tøymunnbind. Men man kan ikke begynne å true folk med fengsel før man har sikra at alle har lik tilgang til smittevernutstyr.

– Når lovene trer i kraft og folk ender opp med å ikke kunne ta bussen eller gå i butikken, fordi de er redde for bot… alt spiller på frykt nå.

Påtaleleder Per Morten Fenning i Buskerud-politiet vil komme den frykten til livs: folk blir ikke satt i fengsel om de ikke kan betale en bot med én gang.

– Bøter er utgangspunktet, og det som ilegges. Hvis man ikke kan betale boten, går det videre til innkrevingssentralen for å ordne betalingsordninger. Fengsel er en absolutt siste utvei. Det er fryktelig mange ledd før man kommer dit, sier han.

I realiteten er det svært sjelden at folk havner i fengsel for å ikke betale en bot, understreker han.

LES OGSÅ: Setter inn ekstra skolebusser etter trengsel

Venter på tøymunnbind

Men bøtene i seg selv er skremmende nok for mange: 2000 kroner kan man måtte betale om man ikke bruker munnbind i situasjonen der man er påbudt det.

– Folk har fått med seg at politiet kan slå ned på det, og de er veldig stresset og bekymret. Får de bot har de ikke mulighet til å betale. Det er mange som spør om vi har tøymunnbind. Jeg vet at kommunen jobber med det. Da blir det litt lettere, sier styreleder Runar Skjolden i Nedre Eiker Røde Kors. 

De fikk 800 engangsmunnbind torsdag, som de skal i gang med å dele ut. Flere har tatt kontakt om munnbindene allerede, sier han torsdag formiddag.

– Jeg regner med at de 800 går fort.

– Har sagt nei til flere

Også Jasmin kvinnenettverk sier torsdag at de er nesten tomme, de fikk 500 til utdeling for en uke siden. Hver familie trenger kanskje munnbind til 5-6 personer, og da går det fort unna, forteller leder Ana Maria Silva-Harper i nettverket.

Ana Maria Silva Harper (H) satt i formannskapet forrige periode, og fortsatte å motta møtegodtgjørelse etter slik sats selv om hun gikk over i bystyrekomiteen for helse, sosial og omsorg. Nå må hun i likhet med Odd Gusrud (KrF) betale tilbake feilen. FOTO: SILJE SKIPHAMN

Ana Maria Silva-Harper sier de har måttet avvise flere. Foto: Arkiv

Og behovet er mye større enn tilbudet. Mange har tatt kontakt, men en del har også fått nei, sier hun.

– De vi er opptatt av er de som ikke jobber, har nettverk eller skole. Det er de vi satser på nå. De fleste andre har mulighet til å skaffe seg selv. Vi er opptatt av at hvis du kan skaffe deg selv, må du det. Vi har sagt nei til flere og måttet prioritere, sier hun.

Også for dem som har råd til å skaffe er det tøft.

– Vi har kontakt med mange familier med dårlig råd. De må velge bort noe annet om de skal ha råd til munnbind.

Jasmin er også i gang med å sy tøymunnbind, og skal i første omgang få laget 600 stykker.

Mat eller munnbind?

Caritas er også blant organisasjonene som skal dele ut munnbind. Der har de foreløpig nok, men de merker også at mange syns munnbind er en stor utgift.

– Vi har mye å gjøre med innbyggere som sliter økonomisk, så det merker vi veldig godt. Jeg opplever det som veldig positivt at kommunen har bestemt seg for dette, det er til hjelp for mange, sier leder Trond Olav Aaring i Caritas St. Laurentius.

Johnsen advarer mot at situasjonen er veldig prekær. Han etterlyser en krisepakke for dem med aller dårligst råd, i stedet for til kultur- eller næringslivet. Han mener mange ikke forstår hvor kritisk munnbindpåbudet er for familier med dårlig økonomi.

– De fleste familier har råd til å kjøpe én pakke munnbind. Eller å sende et barn i en bursdag med gave til 100 kroner. Eller varm mat hver dag. Men ikke alt på én gang. Koronautgiftene kommer oppå hverdagsutgiftene som ikke går rundt.