Nyheter

Høyre-politikere med rådhus-podkast

To av Drammen Høyres politikere har startet podkast, med stort og smått fra rådhuset. Men er dette egentlig en kritikk av oss i lokalpressen?

– Dette er noe vi har tenkt på en stund, faktisk i flere år. Og så har vi aldri fått gjort det. Men i år har vi tilbrakt mer tid hjemme enn normalt på grunn av korona. Jeg har også hatt en periode der jeg har vært arbeidsledig, og da begynte jeg med planlegging, sier Andreas Muri.

Den tidligere Svelvik-ordføreren er en av to programledere for podkasten «Stemmer fra tårnet - en politisk løypemelding fra Drammen». 

Tittelen spiller på rådhustårnet, men den første episoden - som ble sluppet denne uka - er spilt inn i Muris stue.

Bakgrunnen for podkasten er ifølge den andre programlederen Kristin Surlien, som også er gruppeleder for Høyre i Drammen, å skape mer interesse for politikk.

– Andreas og jeg har vært opptatt av nye måter å formidle politikk på, og få folk engasjert. Det er som et ledd i det vi gjør dette, sier Kristin Surlien.

– Her i Drammen vet jeg ikke om andre som har gjort tilsvarende. Jeg syns det er morsomt at vi er først.

I den første episoden får du blant annet høre om Høyre-seieren om studenthus, hva som foregår på Stortinget for tida og ikke minst får du klipp fra kommuenstyret - med utvalgte lattervekkende utdrag.

Andreas Muri og Kristin Surlien morer seg med å lage podkast.

– Kan bestemme selv

Men for en journalist melder spørsmålet seg: ligger det noe mediekritikk her også, et lite stikk til oss lokaljournalister? Er vi for dårlige på å dekke det som skjer i kommunestyret?

– Nei, det vil jeg ikke si. Men det er ikke slik at dere alltid formidler det vi syns er mest interessant, eller viktigst. Dette er et supplement. Her kan vi bestemme agenda selv, og gjøre det på en annen måte, sier Surlien - som legger til at hun syns de lokale mediene er blitt bedre på politisk stoff det siste året.

– Stikk og stikk… Det er ikke alltid man selv føler at det som burde komme fram, kommer fram. Og alt er ikke like spennende å lese i en avis, men kan være gøy å høre live. Podkast kan man høre mens man holder på med andre ting, så det er et alternativ, sier Andreas Muri. Han legger til:

– Jeg tror ikke vi tar jobben fra dere. Men av og til er det frusterende å være politiker også, og kanskje ikke nå gjennom med buskapene sine. Da er det fint å ha en plattform der vi kan gjøre det, sier Muri.

Den første episoden ble spilt inn i stua til Andreas Muri.

Ingen Høyre-podkast

Selv om den driftes av to Høyre-politikere, er det ingen Høyre-podkast, bedyrer de to.

– Det er et bevisst valg at det er min og Kristins podkast, ikke partiets podkast. Men nå måtte vi komme i gang, og det er enklest å få tak i de man kjenner godt. Da ble det folk fra Høyre. Men vi hadde med lydklipp fra møtet med en rekke politikere fra forskjellige partier. Så har vi allerede fått spørsmål fra politikere fra andre partier som vil være med. Så det kommer nok etter hvert, sier Muri.

De har fått gode tilbakemeldinger etter podkastlanseringen.

– Ja, vi har det. Mye morsomt og bra. Vi er litt overvelda. Det er kjempegøy. Det er litt skummelt, og det er skikkelig kleint å høre seg sjøl. Men så er det gøy å få gode tilbakemeldinger. Så får vi håpe at vi lever opp til forventningene, sier Surlien.

Hun er tydelig på hvem som er hennes drømmegjest:

– Det må jo bli Erna. Neida. Vi har ikke så store drømmer med prosjektet, eller mål, vi er glade for alle lyttere vi får. Det kan hende ambisjonsnivået øker etter hvert.

Høyres gruppeleder Kristin Surlien har Erna som drømmegjest i podkasten sin.

Inspirasjon fra Stortinget

Hvis du er interessert i politikk og liker podkast har du sannsynligvis kommet over podkasten «Stortingsrestauranten». Den nå nedlagte podkasten var drevet av Henrik Aasheim, Peter Christian Frølich og en periode også Tina Bru - alle tre Høyre-politikere som nå er i regjeringsapparatet. Den tok med lytterne bak kulissene på Stortinget.

Surlien legger ikke skjul på at de er inspirert av sine partikolleger på Løvebakken. Så vil de ta oss med bak kulissene på rådhuset?

– Vi har jo sagt vil skal ta folk med på innsida av rådhuset. Nå har vi jo blant annet programposten «sa de virkelig det»... så du skal ikke se bort fra at det kommer. Men det er en balanse mellom å drite ut folk og lage morsomheter. Vi må finne formen vår først. Det er litt færre heltidspolitikere i Drammen.

– Hva er det med dere Høyre-folk og podkaster, har dere hatt podkastkurs på landsmøtet eller noe slikt?

– Hehe! Nei, overhodet ikke. Hva det er med oss høyrefolk, nei, vi er vel veldig flinke, da?

Kanskje burde de hatt et podkastkurs - for foreløpig tar det lang tid å få laget podkasten.

– Tanken er at vi skal få laget en episode etter hvert kommuenstyremøte. Men det var mange timers jobb bak den første episoden. Vi håper vi blir mer effektive etter hvert, sier Muri.