Nyheter

Her vil de lage studenthus - nå håper de på hjelp fra kommunen

Drammens politiske flertall har opprettelse av studenthus i plattformen sin. Likevel er det ikke sikkert de vil gi starthjelp til planene - som Høyre foreslår.

Rett over gata for universitetet ligger Papirbredden 2 - her leier Universitetet i Sørøst-Norge (USN) alt andreetasjen, men ellers brukes bygget av andre. Men det kan det bli en forandring på fra neste skoleår. For nå har skolen inngått leieavtale med Papirbredden 2 om førsteetasjen.

– Vi har utvidet vårt leieareal, så vi kan legge til rette for et studenthus i Drammen. Slik som studentene har etterlyst i flere år. Nå har det åpnet seg en mulighet for å gjøre det, og vi tror dette arealet kan tjene formålet, sier infrastrukturdirektør Johnny Thorsen i USN.

Pub og studentforeninger

Leder Erik André Ruud i Studentsamfunnet i Drammen sier de har store planer for hva de vil få til.

– Vår visjon er et naturlig samlingssted for studenter, både på dag- og kveldstid. Med ulike studentorganisasjoner og linjeforeninger, og der studentdemokratiet skal få plass, sier han.

Scene er det ikke snakk om foreløpig, for de kan fortsette å leie Union scene ved behov. Men det er planlagt kafé på dagtid og pub om kvelden i lokalene. Ruud er kjempefornøyd med at USN er i mål med leieavtale.

– Det er et veldig fint lokale. Forhåpentligvis er det ikke så mye som må gjøres.

Erik André Ruud, studentsamfunnet i Drammen

Erik André Ruud (bildet) gleder seg til studenthuset kommer på plass. Foto: Universitetet i Sørøst-Norge

USN overtar lokalene til sommeren, og håpet er at studenthuset skal stå ferdig kort tid etter skolestart.

– Vi skal bruke vinteren til å planlegge og innhente priser. Det er en leietaker der i dag, som skal ut. Vi regner med at studenthuset er oppe og går kort tid etter studiestart 2021. Det er ønsket og planen. Jeg tror vi har en realistisk framtidsplan, sier Thorsen.

Ber kommunen om penger

I sommer, mens forhandlingene om avtalen mellom USN og Papirbredden pågikk, sendte Ruud og studentforeninga en mail der de ba Drammen bidra økonomisk til huset. De ba om at kommunen for eksempel kan bruke sitt eierskap i Papirbredden 2 til å senke leieprisene, eller gi et oppstartstilskudd. Denne e-posten hevder de å aldri ha fått svar på. Men de har ikke gitt opp å få kommunen med:

– Drammen er en by med kjempepotensiale. Konsertarenaer, utesteder, puber, og veldig mange av de som driver næring i Drammen er veldig positive til studenter. De har i flere år strekt ut en hånd. Næringslivet og utelivet har tatt godt vare på oss. Nå kan kommunen være med og bygge universitetsbyen de gjerne vil ha, sier Ruud.

Han var i møter med det nye politiske flertallet i fjor der de var veldig positive til nytt studenthus. Faktisk har de også nedfelt i sin politiske plattform at «Det skal etableres studenthus i samarbeid med studentsamfunnet i kommunen».

– Vi har lagt ned jobben for å få studenthus, her har de en fin måte å bidra på, sier han.

Høyre vil gi penger nå

Tross fagre løfter i valgkampen og plattformen har de ikke hørt noe mer. Denne uka tok Høyres Victoria Elisabeth Cavallini Fevik opp saken i formannskapsmøtet. Hun purret på flertallspartiene - og ville ha dem med på forslag om å støtte huset. Forslaget skal behandles på kommunestyremøtet 26. og 27. oktober, og lyder:

«Drammen kommune ser på muligheter til å gi studentsamfunnet økonomisk bistand for å drifte et studenthus. De økonomiske konsekvensene ved å gi studentsamfunnet en engangsbevilling for å hjelpe studentsamfunnet med ombygging av lokalet, eller senke leieprisen av lokalet for studentforeningen skal vurderes som tiltak».

Provosert: Leder i Unge Høyre Buskerud, Victoria Fevik (21), kan bli provosert av forskjellsbehandling.  FOTO: PRIVAT

Victoria Fevik (H, bildet) mener posisjonen må følge opp egne løfter og gå inn for støtte til studenthus i Drammen. Foto: Privat

– Høyskolen har fått universitetsstatus, uten at studentene har fått noe sted å være. Nå har universitetet og studentene selv tatt initativ, og da syns jeg vi skal støtte det, sier Fevik.

Til tross for at kommunens økonomi betyr at man må spare inn på flere områder mener Fevik det ikke blir så dyrt for kommunen.

– Det er mye annet kommunen bruker penger på som heller kan spares inn. Studentene blir ikke prioritert i dag. Vi kan ikke bare se på botilbud og studentboliger - spesielt nå i koronatida, hvor mange er ensomme, ser vi hvor viktig det er med et samlingssted, sier Fevik.

Selv om posisjonen støtter studenthus er det langt fra sikkert at de vil binde seg til å bevilge penger slik den økonomiske situasjonen er, er signalet. Men de skal vurdere saken fram til behandling.

– Ikke for seint

Kontrakten med Papirbredden 2 er inngått. Men det betyr ikke at det er for sent for kommunen å bidra, understreker USNs Thorsen.

– Begge alternativene studentene peker på i brevet er fortsatt mulige å få til, sier han.

Om et par uker skal USN og studentforeninga i et møte med kommunen der de vil ta opp dette - uavhengig av hva politikerne vedtar på møtet. Men Thorsen håper Høyre får flertallet med seg.

Han sier USN har fått bistand fra kommunene til å lage studenthus i flere av kommunene hvor de har campus.

– Vi har studenthus i Bø – kroa i Bø. Kommunen eier lokalet, som vi leier. I Porsgrunn har vi bygd studenthus sammen med Statsbygg. Der sponser kommunen med et årlig bidrag i fem år. I Vestfold har vi fått god spons av byggeier og fått etablert et bygg nå, men vi har ikke fått hjelp av kommunen foreløpig, sier han.

Mer fra Dagsavisen