Nyheter

Her spaserer tyven rett inn og tar Vidars (14) sykkel: – Det er så frekt!

Vidar Bang skulle bare en kjapp tur inn for å hente en bok. Noen minutter senere var sykkelen borte.

Mandag denne uken skulle Vidar Bang (14) hjem til faren på Åssiden i Drammen for å hente en bok han hadde lagt igjen.

Han parkerte sykkelen som han fikk til jul ved inngangen, godt skjermet fra den trafikkerte hovedveien. Siden han kun skulle en kjapp tur innom, virket det unødvendig å låse sykkelen.

Noen minutter senere er han ute av døra igjen. Men sykkelen er ikke å se. Etter en titt på opptaket på sikkerhetskameraet, er det klart at noen uvedkommende har stjålet sykkelen.

På den 14 sekunder lange videoen så familien en person gå stille og rolig bort til sykkelen, som lente seg på husveggen, og bar den like forsiktig med seg.

– Det er så frekt! Han oppfører seg som om han er i sin egen hage, sier mamma Julia Kvitsjøen etter å ha sett videoen.

Mens tyveriet foregikk, satt familien inne i stua, som vender mot bakhagen.

– Det er veldig ubehagelig å vite at noen har tråkket inn på eiendommen, sier Julia.

Les også: Innlemmet i Rockheim Hall of Fame

###

Vidar Bang (14) fikk sykkelen til jul i fjor. Nå har han ikke lyst på ny, i frykt for at også denne blir borte. Foto: Privat

Ikke første gang

Hun mener tyven må være lommekjent i området. Han har nemlig kommet inn gjennom en liten sprekk i gjerdet fra kirken ved siden av.

– Han virker veldig målretta. Som om han visste hvor han skulle, og det er ikke den inngangen sønnen min har brukt.

Det er kanskje ikke så rart. Det er nemlig ikke første gang de har vært rammet av tyveri. Forrige gang ble en sykkel borte fra garasjen. Etter dette fikk Vidars pappa satt opp et kamera.

Se video av sykkeltyveriet:

Klarer ikke å gå

Vidar rakk knapt å ha sykkelen et år før den ble borte. Og for å gjøre vondt verre, er han totalt avhengig av den for å komme seg rundt. For to uker siden opererte Vidar nemlig tåa. De neste to ukene skal han ha på bandasje som hindrer ham i å gå, før den neste foten skal opereres.

– Sønnen min er så frustrert. Nå vil han heller ikke ha ny sykkel, for han er redd for at den skal bli stjålet igjen. Det virket så trygt å sette den foran huset, med hekken som beskyttet for innsyn. Hvis den ikke står trygt der, hvor er det da trygt? spør Julia retorisk før hun legger til:

– Vi kan kjøre ham til skolen midlertidig, men det fungerer ikke på lang sikt. Vi jobber begge i Oslo.

Vidar og familien er ikke alene. Ifølge Solid Register, som har tatt over Falch sitt sykkelregister, har én av tre nordmenn blitt frastjålet sykkelen sin.

Aksjonsgruppen «Ikke Stjel Sykkelen Min» mener så mange som 55.000 sykler stjeles årlig.

Det betyr at en sykkel stjeles hvert 10. minutt.

Les også: Letebrhan skal gi koronainformasjon på morsmålet sitt: – Viktig å forklare ordentlig

###

Julia Kvitsjøen og Vidar Bang. Foto: Privat

Så mye bør du bruke på sykkellås

Med så mange sykkeltyverier, hvordan skal man klare å unngå å bli en del av den kjipe statestikken? Fungerer i det hele tatt sykkellåser?

Tommy Hansen er ikke i tvil. Han er butikksjef hos sykkelbutikken Greenspeed i Drammen, og selger sykler med en verdi på opp mot 50.000 kroner. Da blir forebygging av sykkeltyveri en viktig del av handelen.

– Ingen sykkellåser er tyverisikre. De som virkelig er ute etter å ta en sykkel, har det meste av utstyret med seg. Men  tykkere sykkellåser krever mer innsats og tid å klippe av. Da kan noen sykkeltyver gi opp på veien, eller bli tatt på fersken. Vi har til og med en lås med alarm på 100 desibel. Men det er som med mye annet, prisen reflekterer sikkerhetsnivået.

– De fleste har jo ikke en sykkel til 50.000 kroner. Hvor mye bør mannen i gata bruke på en sykkellås?

– Jeg vil anbefale å legge 700-1.000 kroner i en sykkellås. Det er likevel billigere enn å kjøpe en ny sykkel. Kjøper du en lås til 99, 199 eller 299, er det bare å klippe den kjapt av og ta med seg sykkelen.

Les også: Barnehagebarn må ofte vente over et halvt år på hjelp fra PPT

Nytter det å anmelde?

Men når uhellet først er ute, hva skal man gjøre? Frende forsikring anslår at bare en av fire politianmelder sykkeltyveri.

Leder for forebyggende enhet hos Sør-Øst politidistrikt, Geir Oustorp, sier det nytter å anmelde sykkeltyveriet. Da er det er én kritisk faktor som avgjør om sykkelen kommer tilbake til deg.

– Hvis du ikke har med rammenummer på sykkelen i anmeldelsen, er det lost case. Da får vi ikke bekreftet at det er din sykkel, selv om vi ser en sykkel som ligner beskrivelsen i anmeldelsen. Sykkelen vil ikke dukke opp i databasen, fordi vi mangler rammenummeret, forklarer Oustorp.

Er du en sykkeltyv, er det ofte er person politiet har kjennskap til. Dette gjør at politiet titt og ofte stopper noen med en sykkel de mistenker ikke hører hjemme der.

– Dersom personen nekter for at sykkelen er stjålet, og vi ikke har rammenummeret på sykkelen vi mistenker det kan være, kan vi ikke bevise noe.

Bekymret: Geir Oustorp, leder ved forebyggende avdeling hos politiet i Søndre Buskerud, er opprørt over brutaliteten i slåsskampene som drammensungdom filmer og legger ut på nett. FOTO: KENNETH LIA SOLBERG

Geir Oustorp, leder for forebyggende enhet hos Sør-Øst politidistrikt. Foto: Kenneth Lia Solberg

Slik «redder» du tyveriet

Mangelfull anmeldelse er noe politiet sliter med. Da er det stor sjanse for at tyveriet blir henlagt.

– Det har vært mange gode forslag på hvordan vi kan gjøre dette lettere, som et sentralt kvalitetsregister som lå hos sykkelforhandlerne, der hver sykkel ble registrert ved salg. Men dette har vist seg å ikke være så enkelt på grunn av personvernhensynet.

Sykler noen har kastet fra seg, kommer heller ikke frem til riktig eier uten rammenummer. Da havner den hos Namsmannen, og blir auksjonert på de halvårlige sykkelaksjonene.

Oustorps anbefalelse er dermed: registrer rammenummeret i sykkelregisteret ved kjøp av sykkel, dra ut og let selv om uhellet er ute, anmeld med rammenummer og beskrivelse.

Les også portrettet med Geir Oustorp: En politimann på Utøya

Mer fra Dagsavisen