Nyheter

Ser Rødt fra «Skauer» til Stortinget

Hun er datter av en Høyre-politiker, men har selv beina solid plantet på venstresida. Tidligere Rød Ungdom-leder Linn-Elise Øhn Mehlen er innstilt på topp på Rødts liste i Buskerud.

Tidligere leder i Rød Ungdom, Linn-Elise Øhn Mehlen.

Hvem: Linn-Elise Øhn Mehlen

Alder: – 28! Det er viktig å få fram, jeg blir ikke 29 før i neste uke.

Hvorfor: Fra Skoger i Drammen. Innstilt som førstekandidat for Rødt i Buskerud.

– Du er jo datteren til Lars Erik Mehlen, som har vært lokalpolitiker for Høyre i Drammen i mange år. Hva syns pappa om dette, da?

Hehe… jeg tror han syns det var et godt valg av Rødt Buskerud.

– Dere blir ikke konkurrenter i valgkampen?

Pappa har vært vara i kommunestyret for Høyre, men akkurat nå bor han i Horten. Så det er der han driver valgkamp og politikk nå.

– Dere har et avklart forhold til at dere er uenige?

Ja, det har vi.

Les flere Navn i nyhetene: – Jeg er ikke en sånn som søker etter å henge med masse kjendiser

– Du skriver på Facebook at du syns Drammen var fint før det ble kult. Når begynte du å syns at Drammen var fint?

– Hele livet mitt! Jeg har alltid likt Drammen utrolig godt. Det var der jeg vokste opp. Jeg kommer jo fra Mæhlen (Mehlen), i Skauer (Skoger). Ingenting slår det. Jeg er født og oppvokst der, og har brukt mye tid de siste åra i Buskerud og Drammen. Familien min bor der, så jeg har fortsatt tenkt til å bruke mye tid der, både før og etter valget.

– Men du skal ikke flytte til Drammen?

Altså, det er en mulighet. Men ikke akkurat nå.

– Du er innstilt på førsteplass på buskerudlista. Dette kan jo bli siste mulighet til å stille til valg for Buskerud?

Ja… Rødt er sterkt imot regionreformen og utraderingen av Buskerud. Vi vil gjenreise Buskerud som fylke. Og det kan jo ligge an til flertall for det nå, så vi kan få Buskerud tilbake.

– Apropos Buskerud, det er vel ikke akkurat noe superfylke for dere?

 Rødt har hatt en kjempevekst de siste årene. Jeg er sikker på at sammen med resten av gjengen jeg er innstilt på lista med skal løfte saker som er viktige for Rødt, og for Buskerud. Som kampen mot forskjells-Norge, for et trygt og anstendig arbeidsliv og mot sentralisering. Vi går til valg på saker som er viktige for folk i Buskerud. Når Elko skal ut fra Åmot, og Nortura flytte fra Gol, påvirker det helt vanlige folk. Vi vil ta den kampen. Folk må kunne bo og leve i hele Buskerud.

Les også: Huldra fra Vikersund på veggen til Tom Cruise

– Du har selv vært innom både Unge Høyre, så vidt, og så AUF. Hvorfor landa du der du har gjort?

Det handler mye om møtet med den virkelige verden. Ap vil for eksempel ikke gjøre noe med EØS-avtalen, som jeg mener importerer høyrepolitikk til Norge uten at vi kan gjøre noe med det. Det er en av sakene som gjorde at jeg valgte Rødt, de har klare standpunkt. Det viktigste  er ikke posisjoner, men politikken. Jeg har ikke opplevd at det er like mye sånn i andre partier.

– Men du har tro på stortingsplass?

– Absolutt. Vi har vokst både i stortingsvalg, og kommune- og fylkestingsvalget. Vil løfte oss enda mer. Så er målet å komme inn på Stortinget, fordi vi trenger en ny regjering. Vi skal dra den i riktig retning. Og kjempe for saker som er viktig for folk i Buskerud også på Stortinget.

– Hvorfor er det så viktig med regjeringsskifte, mener du?

Etter åtte mørkeblå er det som står igjen økende forskjeller, mer sentralisering, og et mindre trygt arbeidsliv. Det er ikke sånn vi skal ha det. Vi skal gå til kamp mot forskjellene og forskjells-Norge.

Les også: Barnehagebarn må ofte vente over et halvt år på hjelp fra PPT

– Ikke alle i familien ville være enige i den beskrivelsen?

– Det får bli opp til dem. Men dette er jo fakta og enkelt å bevise.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Synger karaoke. Ikke veldig bra karaoke.

– Hva er best å synge, da?

Hva som helst av Dolly Parton er en suksess.

– Du legger lista såpass høyt?

Det er jo karaoke. Ikke konsert. Så jeg synger ikke alene, Dolly synger også.

Les også: Politikerne vraker gigantprosjekt på Konnerud

– Dette er kanskje et dumt spørsmål til en Rødt-politiker, siden svaret fort blir «alt», men – hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Jeg har gått i en del demonstrasjonstog tidligere. Det er mange streiker nå, og en av de viktigste er vekterstreiken til Norsk Arbeidsmandsforbund. Vekterne har sakket akterut, mens lederne får millionlønninger. De har aldri streika så lenge før, og den har ikke fått så mye oppmerksomhet. Så den kunne jeg gått i demonstrasjon for å løfte.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

Jeg må si sambuskerudværing og faglig leder i Rødt, Markus Hansen. Han er jo faktisk heismontør, så jeg tror både at vi kunne hatt mye å prate om og at vi kunne ha kommet oss ut. Han har hjulpet til da heisen sto fast på en konferanse, så han har greie på det.