Nyheter

«Snødronningen»: Lekent og nennsomt - om vennskap, mot og innvendig mørke

H.C. Andersens mystiske eventyr har i Kjell Mobergs regi blitt en dagsaktuell forestilling om sårbare barn - og hvordan vennskap kan overvinne det meste.

– Vi kan ikke akkurat lage en familieforestilling om depresjon, men jeg håper jo det kan sette i gang noe. At barna går hjem og spør de voksne om hva som egentlig skjedde med Kai.

Regissør Kjell Moberg, fra NIE teater, er kjent for å lage forestillinger som tar opp dagsaktuell tematikk på en poetisk, varsom og vakker måte. Når han denne gangen har gått løs på H.C. Andersens mystiske og rare eventyr fra 1845, ny-dramatisert av Toril Solvang, har det blitt en varm og leken oppsetning - til tross for at det handler om sårbare og utsatte barn. Det er mildt sagt langt unna Hollywoods animasjonsfilm «Frost», selv om den er bygget på samme eventyr.

De fem skuespillerne, Nils Oortwijn, Oda Djuplasti, Jonas Andersen Sandvik, Maria Agwumaro og Hedda Gray, får imidlertid kjørt seg, med veldig mange kles- og rolleskift underveis - for ikke å snakke om at det faktisk også er dem som utgjør orkesteret.

– Det var bare en av dem som spilte et instrument fra før, så de har måttet lære fort. Nå har musikkansvarlige Håvard Gressum Antonsen lagt opp dette slik at det skulle være mulig å få til da, men jeg synes jo de er utrolig flinke, sier Moberg.

Les også: Starter eget rettshjelpsfond

De med mørke hull i magen

Historien de spiller ut handler om bestevennene Kai og Gerda. De bor vegg i vegg - og er alltid sammen. De digger å leke sammen og ser på seg selv som søsken. Likevel er det noe som skurrer. Kai vil aldri at de skal være hjemme hos ham. Han synes alt er så mye lysere og lettere hjemme hos Gerda.

Inn fra sidelinjen kommer en allvitende og «snill heks-aktig» bestemor, som forteller om den iskalde og skumle Snødronningen. Hun som skyter splinter i hjertene på barn - slik at de blir kalde som is både utenpå og inni.

– Det er de små og sårbare barna jeg vil ha, de med mørke hull i magen eller hjertet - som meg selv, sier den innfule regenten selv.

Snødronningen er ikke nådig, men Gerda overrasker henne med et «hemmelig våpen» . Foto: Pernille Vestengen

En dag vil plutselig ikke Kai leke lenger, han trekker seg vekk - og vil bare være alene. Han snakker om å være tung i hodet, fordi han aldri kan slutte å tenke - og av alltid å holde ting inne i seg. Så forsvinner han.

Gerda er sønderknust, men rådes av bestemor til å lete etter ham - koste hva det koste vil. Så Gerda legger ut på en til tider farefull ferd. På vegen møter hun alt fra lunefulle campere med kniv og kråker som snakker kaudervelsk-hollandsk - til selvopptatte blomster og et heltemodig reinsdyr. Med stor spilleglede og munterhet løfter ensembelet stemningen betraktelig med disse karikerte figurene.

Les også: Starter realfagsskole i Drammen: – Bekymret for at de har til hensikt å etablere en a-skole

Mange som sliter

Det er ikke første gangen Moberg lager en forestilling med psykiske vansker hos barn og unge som tematikk. Han forteller at dette er noe som opptar både ham og dramatiker Solvang.

– Det er egentlig historien om hvordan man på et tidspunkt skjønner at man er nesten alene i verden. At det er en del ting man bare må orde selv - og at dette er noe man må godta før man kan komme videre. Det begynner gjerne i 10 - 12-årsalderen, da man ofte kan se de første tegnene på depresjon. Jeg har selv tre barn, så jeg vet litt om det å gå fra barn til ungdom. For mange er høyst problematisk, spesielt hvis de ikke har fått med seg så mye selvtillit og håp hjemmefra.

Teaterregissøren synes tross alt mye er forbedret siden 70-tallet, da han selv vokste opp, og psykisk helse var noe man sjeldent snakket om. Men til tross for økt bevissthet, er det veldig mange unge som sliter.

–  Jeg tror noe av det har å gjøre med at folks øyne stort sett er gjemt bak en skjerm. Da jeg laget en ungdomsforestilling om noe av det samme, snakket jeg med en psykolog om dette med blikkontakt. Hvordan det i dag - på mange måter - er blitt erstattet med «likes». Men det får jo aldri blitt det samme, sier Kjell Moberg.

Kjell Moberg er regissør for Brageteatrets nyeste familieforestilling. Foto: Pernille Vestengen.

Dagsavisen Fremtiden overvar generalprøven av forestillingen torsdag, sammen med  32 elever fra Danvik skole. De virket veldig engasjerte og svarte villig vekk på direkte spørsmål fra scenen underveis.

«Snødronningen» har premiere hos Brageteatret på Union Scene fredag, og vises samme sted lørdag - før de legger ut på veiene i Viken fylkeskommune. De skal innom både Asker kulturhus, Blå Grotte i Fredrikstad, Modum kulturhus i Vikersund, Moss kulturhus - Parkteatret og Kongsberg Musikkteater - før de er tilbake på Union Scene 14. og 15. november.

Du finner mer informasjon på Brageteatrets hjemmeside.

Les også: Korona-konsekvenser: Kan se langt etter pantepengene