Nyheter

I heisen med Trump – eller Jon Helgheim

Som direktør for Buskerudmuseet får han ansvaret for over 50 ansatte på 18 besøkssteder - med til sammen 243 bygninger, nesten 140.000 gjenstander, rundt 270.000 fotografier og 11 fartøy.

Hvem: Tom Wittenberg Oddby (49)

Hva: Den tidligere byarkivaren i Drammen

Hvorfor: Fikk jobben som Buskerudmuseets nye direktør.

Gratulerer med ny jobb! Hva føler du nå?

– Jeg er ydmyk og takknemlig for denne sjansen og veldig glad for styrets tillit. Jeg sluttet jo som byarkivar i Drammen da jeg fikk jobb som avdelingsdirektør for publikumsavdelingen i Arkivverket, men nå ble jo ikke det så langvarig da. Da denne stillingen dukket opp var det for spennende til at jeg kunne la være å søke.

– Jeg gleder meg til å sette i gang, og ikke minst til langt mer behagelig reisevei til jobben. I stedet for å reise innover til Oslo, blir det nå bare en kort kjøretur fra hjemmet i Åmot i Modum til Sigdal Museum i Prestfoss. Ellers vil jeg legge vekt på å besøke alle de 18 besøksstedene som hører innunder Buskerudmuseet jevnlig. Så det blir mye reising. Avtroppende direktør Aleksander Ytteborg, som for øvrig har lagt et veldig godt grunnlag for meg både med tanke på ambisjoner og økonomi, sa han hadde kjørt rundt 30.000 kilometer i jobbsammenheng i fjor. Jeg er glad jeg trives godt med å kjøre bil.

Les også: Elsparkesykler til utleie i Drammen femdoblet på to uker

Er dette selve drømmejobben?

– Ja, absolutt, men nå synes jeg egentlig at jeg har hatt bare drømmejobber de siste 20 årene jeg da. Jeg er veldig opptatt av kultur, og vet hvor viktig det er for folks hverdag og identitet. Nå som koronapandemien har preget samfunnet i så lang tid, og folk ikke har kunnet reise like mye som de vanligvis gjør, ser vi også at de har vært veldig flinke til å besøke og støtte opp om sine lokale tilbud. Det har ført til at museumsnorge tross alt har klart seg bedre enn fryktet. Nå gleder jeg meg til å ta fatt på jobben med å finne ut hvordan vi skal tenke samlingsforvaltning framover, øke besøkstallene og ikke minst videreutvikle formidlingen. Det hjelper så lite hva man har liggende i arkivet, hvis man ikke får vist det fram og skapt interesse. Det skal bli veldig spennende å få være med på å prege utviklingen av museumstilbudet framover.

Men hva driver egentlig en museumsdirektør med?

– Man er egentlig daglig leder- og holder orden på økonomi og organisasjon – i tråd med styrets ønsker. En viktig del av jobben er å bygge nettverk, ikke minst inn mot nasjonale og lokale politikere, og å synliggjøre museene i tilgjengelige kanaler. Vi må tørre å utfordre oss selv og tenke nytt, så vi stadig finner måter å gjøre «butikken» mer spennende på. Når det er sagt så har jeg ikke ledet et museum før, så det blir viktig for meg å få fort og god kontakt med alle medarbeiderne, så jeg får lært hvordan ting fungerer i praksis.

Les også: Tar ut penger fra parkeringshus - bruker på eiendom

Er interessen for hine hårde dager medfødt?

– Ja, den er nok det. Som barn var jeg veldig opptatt av museer og slott – og jeg studerte historie ved Universitetet i Oslo. Det var tre retninger jeg kunne tenke meg videre, og det var å jobbe som lærer, innen formidling i museumssektoren eller innen arkiv. Jeg prøvde meg en tid som lærer, og jobbet også en periode som guide på Bogstad gård, som tilhører Folkemuseet. Etter studiene fikk jeg min første lederjobb som arkivleder i Akershus fylkeskommune.

Og hvordan ser det ut hjemme hos deg? Med andre ord: Har du huset fullt av gamle rariteter?

– Huset er bygd rett etter krigen, men interiøret er nok en kombinasjon av gammelt og nytt. Likevel – barna mine synes det er mer enn nok gammelt der, og mer enn nok ting generelt. Jeg har ikke så lett for å kaste ting, og tenker oftest at det kan komme til nytte en dag.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg husker i hvert fall at Kafkas «Prosessen» vekket mye i meg. Av fagbøker har Andreas Holmsens «Norges historie» vært blant de viktigste for meg.

Les også: Mesa52 blir Union brygges første tapasrestaurant – med en vri

Hvem var din barndomshelt?

– Stort sett tegneseriefigurer – kanskje mest Sølvpilen. Vi var jo alle litt forelska i Månestråle. Også så jeg veldig opp til faren min.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da tror jeg rett og slett at jeg spiser og drikker akkurat det jeg har lyst på. Man er jo kommet opp i en alder der man er nødt til å passe mer på hva man putter i seg.

Hva liker du minst ved deg selv?

– Jeg liker nok minst at jeg kjenner igjen noen trekk hos meg selv, som jeg ikke likte hos faren min da jeg var ung.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det måtte blitt Donald Trump eller Jon Helgheim, og jeg tror jeg går for den sistnevnte. Jeg skulle gjerne ha sagt hva jeg mener om den retorikken han bruker om flyktninger og innvandrere.

Les også: – Skremmende at regjeringen ikke ser at politikken deres virker mot sin hensikt