Statsbudsjettet:

Alle sykehjemmene i Drammen får «spillebord»: – Hjelper ikke dersom beboerne ikke bruker det

Drammen får 1,2 millioner av totalt 76 millioner til sårbare eldre. Pengene skal brukes til et spillebord for eldre med demens.

Regjeringa bevilger 76 millioner til sårbare eldre i Oslo og Viken - og av dem får Drammen 1,2 millioner. De skal gå til å kjøpe såkalte «tovertafel» til alle sykehjemmene i kommunen.

Det nederlandske ordet er navnet på et slags spillebrett som er rettet mot personer med demens, ifølge selskapets nettside. Det er snakk om en spilleprojektor som lyser ned på et bord - figurene på bordet kan de eldre ta på og flytte på. Sang og lyder følger med.

– Det skal stimulere kognitivt, sosialt og fysisk. Noen av spillene skal bringe fram minner, noen skal inspirere til sang, eller hjernetrim. Det er for å opprettholde aktiviteten i hjernen på det nivået det er, sier produktsjef Dag Ivar Fjørtoft i selskapet Medema, som leverer produktet.

Det magiske bordet

Han sier de har levert ut rundt 30 slike bord rundt omkring i landet, blant annet til Svelvik sykehjem. Det var i forbindelse med Svelvik-leveringen at kommunen bestemte seg for å søke på midler til å skaffe slike til alle sykehjem i kommunen, forteller han.

Navnet forklarer han slik:

– Det er jo et nederlandsk produkt. Da de var ute med den første prototypen på et hjem, var det en eldre mann som utbrøt «dette er et tovertafel». Det betyr tryllebord. Det ordet kan vi ikke bruke i Norge, derfor kaller vi det for det magiske bordet, sier Fjørtoft.

Ikke overbevist enda

Avdelingsleder Tone Bolstad hos Fjell bo- og servicesenter synes det er bra at de blir sett av politikerne, men vil likevel vente til spillet er tatt i bruk før hun uttaler seg om hvor positivt det vil være for beboerne.

– Spillet kan være så godt for sanseeffekten som bare det, men det hjelper ikke dersom beboerne ikke vil ta det i bruk. Selv om man har demens, har man sin egen personlighet, og det er dermed ikke sagt at alle liker å holde på med de samme tingene.

Avdelingsleder Tone Bolstad hos Fjell bo- og servicesenter. Arkivfoto: Emma Husiman Moskvil

Bolstad snakker av erfaring. Fjell bo- og servicesenter har 52 beboere, der rundt 80% har demens. Tidligere har de fått en elektrisk gyngestol, som skal ha en beroligende effekt ved bruk. Likevel står den mye tom.

– Det er ikke så mange som har likt den, så da brukes den ikke. Jeg må med andre ord se spillet i bruk før jeg kan være overbevist om effekten.

– Gir mye latter

Hos Svelvik sykehjem har de hatt spillet tovertafel i en måneds tid. Midlene sto igjen fra tidligere Svelvik kommune, og var øremerka velferdsteknologi. Virksomhetsleder Liv Busland synes det er bra at flere sykehjem skal få spillet.

– Det gir mye latter og engasjement, og er enkelt å ta i bruk. En ansatt samler beboerne rundt bordet, og trenger kun å trykke på en knapp før det er i gang.

Hun forteller at selv om ikke alle beboerne deltar, er det mange.

– De må ofte motiveres, som til mye annen aktivitet.

Virksomhetsleder hos Svelvik sykehjem, Liv Busland. Foto: Privat

Frp-seier

De 76 millionene skal gå til tiltak mot ensomhet, til mer aktivitet og flere besøk, og deles ut til kommuner og frivillige som et resultat av forliket for revidert nasjonalbudsjett (RNB) 2020.

– Dette var en viktig seier for oss i Frp, og det er gledelig at det nå kommer penger i en tid hvor eldre er svært sårbare for ensomhet, sier stortingsrepresentant Morten Wold (Frp) fra Modum i en pressemelding.

Drammen får altså 1,2 av disse millionene - også andre kommuner i Buskerud får penger, flere av dem får for eksempel tilskudd til besøksvert for eldre.

Morten Wold (Frp). Foto: Pernille Vestengen