Nyheter

Denne plassen har ikke et offisielt navn – Liv vil den skal kalles opp etter foregangskvinne

Byen er full av skulpturer og steder oppkalt etter menn. Det vil Liv Evju gjøre noe med.

Liv Evju er nylig tildelt æresmedlemskap i Drammen kvinnesaksforening for sitt arbeid med å sette historiske drammenskvinner på kartet. Nå foreslår hun at en av dem får en plass oppkalt etter seg.

Ikke siden 2015 har det blitt utnevnt æresmedlem i Drammen Kvinnesaksforening. Nå var tiden inne, og det er Liv Evju som får den store ære, for å ha vist frem kvinnenes betydning i Drammens historie.

– Det er veldig morsomt – særlig fordi bestemoren min var venninne med Betzy Kjelsberg. Hun hadde diskusjonsklubb i min bestemors hjem, forteller Liv Evju.

LES OGSÅ: Lærte kongen kvinnekamp

Kvinneskikkelser gjennom historien

Drammenshistorien er full av kvinnelige pionerer innen politikk, kunst og på en rekke fagfelt. Liv Evju samlet i 2017 «deres» gater og hus i en kvinnehistorisk byvandring. Og det er dette arbeidet som nå belønnes, og som gir Liv Evju æresprisen.

Brosjyren legger til rette for at drammenserne kan gå rundt i byen og se på stedene de preget, samtidig som de ser på hva disse historiske kvinnene sto for og gjorde.

– Vi er veldig stolte over å kunne gi denne hederen til Liv Evju, som har sørget for at historien til betydningsfulle drammenskvinner blir fortalt og løftet frem for dagens drammensere, sier Hilde Glenne, leder i Drammen kvinnesaksforening om utmerkelsen.

De færreste vet for eksempel at Mathilde Gram fra Drammen var Norges første kvinnelige baker med fagbrev, ei heller at Ingeborg Marcussen var Norges første rørleggermester eller at Othilie Bie og Trine Dietrichs var de første kvinnene i et bystyre som før deres tid bare hadde bestått av menn.

– Og sånn har det vært med skulpturer, statuer og minnesmerker også. Det er forstemmende at ikke byen vil være med på å lage mer virak rundt kvinners plass i drammenshistorien. Hvorfor finnes det ikke en eneste statue av en av Drammens viktige kvinner? Hvorfor er det bare menn som får sine statuer? undrer Hilde Glenne seg over.

– Og hvorfor kaller vi ikke opp steder etter disse kvinnene, som har en sentral plass i Drammens historie?

Les også: Betzy ofret familielivet

Etterlyser statuer av viktige kvinner

Det er nettopp det Liv Evju foreslår. Torget utenfor universitetet blir av noen kalt Papirbredden, andre kaller det Union brygge. Men ifølge Håkon Løvli, virksomhetsleder for geodata-avdelingen i Drammen kommune, har den ikke et offisielt navn.

I 2009 skrev Drammens Tidende at bystyrekomiteen for byutvikling og kultur vedtok å kalle stedet «Grønland torg», men Løvli kan ikke finne noen offisiell oppføring av dette navnet i verken Kartverket, Drammen kommunes kartløsning eller Google Maps.

Liv Evju mener dette er en ypperlig mulighet for å få en dame inn i bybildet. Hun vil kalle det Anna Sethnes plass.

Anna Sethne fikk blant annet Kongens fortjenestemedalje og i 1932 ble hun utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden, «for fremragende innsats for den norske folkeskoles utvikling».

– Anna Sethne fra Drammen var grunnleggeren av pedagogikk som fag i Norge, forteller Liv Evju og fortsetter; Ved Oslomet, Pilestredet 42, har de et hus som heter Anna Sethnes hus, og så finnes det en byste av henne utenfor Sagene skole, hvor hun jobbet i mange år.

Utenfor Universitetet i Sørøst-Norge foreslås navnet Anna Sethnes plass.

Anna Sethnes plass er Liv Evjus navneforslag til plassen utenfor universitetet. Foto: Emma Huisman Moskvil

LES OGSÅ: Lokalt selskap skal oppgradere Svelvikveien

Hva heter hva, sånn egentlig?

Det er Union Eiendomsutvikling som har regulert, utviklet og bygget området der de gamle papirfabrikkene lå. Plutselig kom nye stedsnavn til Drammen. Så hvordan var det med disse navnene?

Området som heter Union brygge består av 11 kvartaler, og strekker seg fra Skamarken (der togene parkerer ved Strømsø torg, red.anm.) til Øvre Sund bru. Det inneholder blant annet leiligheter, universitet, bibliotek, kontorlokaler, butikker, konsertlokale og spisesteder.

Papirbredden er navnet på kunnskapsparken med Drammensbiblioteket, Universitetet og glassbygningene vis-à-vis med næringslokaler. Rekka med restauranter og leiligheter heter Pollenkvartalet.

Området mellom dem, altså den åpne, offentlige plassen med bassenget har tilsynelatende ikke et offisielt navn, opplyser Håkon Løvlie, virksomhetsleder for geodata-avdelingen i Drammen kommune.

Grønland torg?

Daglig leder i Union Eiendomsutvikling, Trond Åsheim, forteller at de valgte å kalle plassen for Bryggetorget, men kommunen hadde en annen plan. De ville kalle det for Grønland torg, og turveistrekningen fra Pølsesvingen til bybrua for Grønland brygge. Dette syntes han ikke noe om, fordi navnene assosieres med steder i Oslo. Når man søker på Grønland torg på kartet, kommer det ikke opp noen treff.

– Det er et rotete navn, som er mer egnet til misforståelser. Vi vet om folk som har kjørt  feil, og endt opp på Grønland i Oslo.

Han synes heller ikke at navnet «Anna Sethnes plass» er noe bedre.

– Det høres ut som det kan bli vanskelig å innarbeide. Det hadde vært lettere med Per Sivles plass, som allerede har en statue på torget.

Kan sende inn forslag

Virksomhetsleder Løvli erkjenner at det ofte er et sprik mellom navnet en utbygger ønsker, og det lokalhistorikere vil ha.

Han legger til at det bare er for Evju å sende inn et navneforslag på plassen. Dersom man ønsker å foreslå et navn til en gate eller en plass, kan forslaget sendes inn til kommunens geodata-virksomhet, så blir det vurdert av en historisk navnekomitee, før hovedutvalget for kultur, idrett og frivillighet fatter det endelige vedtaket.