Nyheter

Moské i Drammen bekymret for angrep under id-feiringen

Styreleder i Drammen moské vurderte å sette opp gitter før fredagsbønnen under id-feiringen.

Det foreligger ingen spesifikk trussel mot feiringen av den muslimske høytiden id al-adha, slår PSTs trusselvurdering fast. Likevel fører feiringen til at flere deltar på fredagsbønnen i moskeene, i tillegg til at høytiden kan være et symbolmål for høyreekstreme. Dette er to forhold som ifølge PST kan påvirke trusselbildet.

11. august i fjor slo draps- og terrordømte Philip Manshaus til mot Al-Noor Islamic Center i Bærum. Det var dagen før fjorårets id-markering.

Styreleder for Drammen moské, Sajid Mukhtar, forteller at flere medlemmer av moskeen er bekymret for at fredagsbønnen i forbindelse med Id-feiringen er et mulig terrormål for høyreekstreme.

– Dette er en bekymring mange deler, og jeg har fått mange telefoner som spør hvilke sikkerhetstiltak vi setter inn, ser Mukhtar.

Les også: PST frykter id-feiringen kan være symbolmål for høyreekstreme

Har hatt tett dialog med politiet

Id al-adha foregår i år fra 31. juli til 4. august, og feires over hele den muslimske verden ved avslutningen av hajj, den årlige pilegrimsferden til Mekka. Id al-adha er en av de to store årlige festene i islam. Den andre er id al-fitr, som avslutter fastemåneden ramadan.

Ifølge Mukhtar har han hatt tett dialog med politiet i forkant av fredagsbønnen, hvor det er blitt informert om at politiet vil sette inn patruljer utenfor moskeen, som ligger på Fjell i Drammen.

– Vi har gitt denne informasjonen videre til medlemmene våre, slik at de skal føle seg trygge.

Les også: Fortsatt farlig tankegods

Mener Drammen moské er ekstra utsatt

Mukhtar forteller videre at han føler Drammen moské er ekstra utsatt for terror, da det er den eneste moskéen i Drammen som faktisk ser ut som en «ordentlig» moské – i tillegg til at den har store vinduer med siktlinje rett inn til hovedrommet, der bønnen foregår.

– Vi vurderte derfor å sette inn egne tiltak, som å dekke til vinduene med film, og å sette opp et gitter foran inngangen, slik at uvedkommende ikke kunne komme seg inn. Dette er også noe vi vil vurdere i fremtiden ved lignende arrangementer. Vi ønsker selvfølgelig ikke å lukke moskéen, men vi må være realistiske.

Saken fortsetter under bildet.

###

Sajid Mukhtar foran Drammen moské, som med sine store vinduer er ekstra utsatt for eventuelle forsøk på høyreekstrem terror. Foto: Emma Huisman Moskvil

Fredagsbønnen er ifølge Mukhtar det eneste arrangementet moskéen organiserer i forbindelse med Id-feiringen.

– Utover samtreffet fredag kveld, lager man tradisjonsrik mat og besøker hverandre.

Les også: Innsamlingstjenesten Spleis utestenger Sian fra å samle inn penger (+)

Låser døren

Imam ved The Islamic Culture society Buskerud og Vestfold, Hamid Rauf, forteller at de kommer til å låse døren når fredagsbønnen starter, for sikkerhets skyld. Selv er han ikke redd for at moskéen vil bli rammet av terror.

– Dette med frykt, det varierer fra person til person. Noen er redde for at det kan skje noe, og vil se sikkerhetstiltak, men majoriteten skyver bort frykten. Vi er et fellesskap, og man tenker at alt er i Guds hender – troen og skjebnen står sterkt, sier Rauf.

Les også: Talsperson for Al-Noor-moskeen: – Manshaus får den straffen han fortjener

– Hvis man slutter å gå i moskéen, har man tapt kampen

Rauf mener det er viktig at muslimer fortsetter å møte opp i moskéer under store høytider, selv om man er bekymret for- og føler seg utsatt for høyreekstrem terror.

– Hvis man slutter å gå i moskéen, har man tapt kampen. Samtidig har jeg full forståelse overfor de som velger å ikke komme.

Les også: En politimann på Utøya (+)

Har stor tillit til politiet

Rauf forteller at moskéen også har vært i kontakt med politiet, og han setter stor pris på at de setter ut patruljer utenfor i forbindelse med fredagsbønnen.

– Det er fint å se at vi får så mye støtte, og vi føler at vi blir tatt vare på. Vi har stor tillit til politiet, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

###

Anders Grøterud patruljerer utenfor moskeene i Drammen under fredagsbønnen på id al-adha Foto: Emma Huisman Moskvil

Patruljerer utenfor moskéene i Drammen

Anders Grøterud, fungerende leder for forebyggende enhet i Drammen, bekrefter at politiet patruljerer ved Drammen moské – og alle andre moskeene i Drammen fredag.

– Vi har satt inn patruljering utenfor de ulike moskeene for å trygge, og for å sikre at ting går greit for seg. I forkant har vi også vært i dialog med de forskjellige trossamfunnene i Drammen.

Ifølge Grøterud har det foreløpig ikke kommet noen trusselvurderinger mot noen av Drammens moskeer fra PST.

Les også: En helt annerledes ramadan: – Skal vi feire id på Teams liksom?