Nyheter

Første smittetilfelle i Drammen på åtte uker

En person bosatt i Drammen har fått påvist koronasmitte etter et utenlandsopphold i et «grønt» land.

Kommuneoverlege John David Johannessen kunne tirsdag rapportere om Drammens første smittetilfelle på åtte uker.

Etter at det i lang tid ikke har vært noen i Drammen kommune som har fått påvist koronaviruset, ble det tirsdag kjent at Drammen har fått sin 207 positive test på Covid-19.

– Vedkommende har vært på utenlandsreise i et «grønt» område, og smitteopprinnelse tilskrives denne reisen. Det er et begrenset antall nærkontakter, og kommunens smittesporingsteam har oversikt over situasjonen. Først og fremst er jeg takknemlig for at denne personen lot seg teste, slik at smitten ble påvist og tiltak for å hindre videre smitte kan iverksettes, sier kommuneoverlege John David Johannessen i en pressemelding.

Les også: Nesten hver tredje turist har forsvunnet fra Drammen

Forventer nye tilfeller

Kommuneoverlegen forteller at Folkehelseinstituttet har informert kommunene om å forvente nye tilfeller av koronasmitte når reisende kommer hjem, og når det kommer tilreisende til kommunen.

– Reiser i «grønne» områder betyr lavere risiko for smitte enn «røde» områder, men risikoen er de fleste steder betydelig høyere enn her hjemme. I Drammen var det 0 påviste tilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene, mens flere «grønne» områder i andre land ligger rundt grensa til «rødt» på 20 tilfeller per 100.000 innbyggere, opplyser Johannessen og fortsetter:

– Har du vært på reise, er den klare anbefalingen å la deg teste selv ved milde tegn til koronasykdom. Det gjelder tegn som feber, hoste, tungpust, nedsatt luste- og/eller smakssans, muskelverk, slapphet, hodepine, og noen ganger er også sår hals, rennende eller tett nese eller nysing tegn på koronasykdom. Det er viktig å ha lav terskel for testing etter en reise, sier Johannessen.

Les også: «Det oppleves som om rettssikkerheten til syke er avhengig av at man orker å kontakte media»

– Urealistisk å tro at det ikke finnes smitte i Drammen

Selv om dette er første påviste tilfelle på åtte uker, mener kommuneoverlegen det urealistisk å tro at vi har vært helt fri for smitte i denne perioden.

– Med kjente tilfeller i mange kommuner rundt Oslo, må det anses som tilfeldig at vi ikke har fått noen påviste tilfeller i Drammen. Vi må følge smittevernrådene som om det var smittespredning i vårt område til enhver tid, da vil den smitten som er her spres i minst mulig grad, sier Johannessen.

Kommuneoverlegen oppfordrer til fortsatt å holde avstand, ha god hygiene og holde deg hjemme hvis du er syk.

– I tillegg må du la deg teste hvis du kjenner tegn på koronasymptomer, spesielt etter en utelandstur, oppfordrer Johannessen.

Les også: Tordner mot SIAN-dialogmøte: – Gir SIAN publisitet på et sølvfat

Pål Karstensen

Pål Karstensen

Frontsjef og journalist i sportsredaksjonen