Nyheter

Vil tilby skolekino for alle

For å gi noe til barn og unge som står uten fritidsaktiviteter i sommer, har Europafilm samarbeidet med ulike frivillige organisasjoner i Drammen for å tilby gratis kino. Nå vil de utvide samarbeidet med skoler og SFO.

Som distributør for Europafilm, har Silje Anette Grüner og filmselskapet allerede startet på et samarbeid med ulike lokale organisasjoner for å tilby gratis kinovisning av filmen «Bestefar er en Alien» denne sommeren på Drammen kino.

– Vi har et lignende prosjekt på gang i Bergen, der vi samarbeider med ulike organisasjoner i byen med mål om å invitere så mange barn og unge som mulig for å se filmen på kino. Det er vår måte å kunne tilby sommeraktiviteter for en gruppe som kanskje ikke har råd til å gå på kino eller som har fått sommerplanene sine avlyst på grunn av koronaviruset, forteller Grüner til Dagsavisen Fremtiden.

Les også: Forandringshuset fikk millionbeløp til ekstra aktiviteter

Vil inkludere alle

I Drammen har de allerede samarbeidet med Kirkens Bymisjon, Barnas Turlag, barne- og ungdomstilbudet Undergrunnen og Drammen filmklubb om en visning. Nå ønsker de imidlertid å utvide tilbudet til å bli et gratis skolekino/SFO-tilbud til alle barn og unge.

– Det har vært en tøff tid for kino- og filmbransjen i forbindelse med koronasituasjonen, og vi håper med dette tilbudet å invitere kinogjestene tilbake inn i salen. Vi ønsker å inkludere alle, og spesielt barn og ungdom i lavinntektsfamiler, og de som vokser opp med foreldre med rus- og psykiske problemer knyttet til vold og andre i tøffe livssituasjoner, forteller Grüner.

Hun sier at de ønsker å samarbeide med alle som skaper aktiviteter for barn og unge, og at de vil ta kontakt med aktivitetshus, asylmottak, mental helse-organisasjoner og alle som kan hjelpe dem med å nå ut til de som ønsker å se filmen.

– Filmen handler blant annet om utenforskap og mobbing, så det er viktig for oss at ingen barn føler på et skille eller føler seg utenfor av noen grunn. Dette skal være et tilbud til alle, og derfor har vi også laget et skoleopplegg til filmen, og ønsker å invitere skoleklasser og skolefritidsordninger til å komme for å se på, forteller hun.

Les også: Har pusset opp uteområdet til sykehjemmet

Har søkt kommunen om støtte

For å få til det har Europafilm søkt Drammen kommune om støtte til å dekke billettkostnadene. Håpet er å kunne invitere 500 barn og unge over en åtte ukers periode, slik at det totale søknadsbeløpet da blir på 50.000 kroner.

– Sammen med de ulike organisasjonene har vi kommet til en ordning der de får rabattert pris fra oss, men for å invitere hele skoleklasser trenger vi litt hjelp med finansieringen. Kommuner gir ofte støtte til denne type prosjekter, og i Bergen gikk det ganske kjapt fra vi sendte inn søknad til vi fikk bevilget pengene. Det koster en del å distribuere filmen, og vi har også produsenter og andre vi må ta hensyn til, i tillegg til at det koster kinoene en del å sette opp filmen, så vi kan ikke vise den gratis uten støtte, opplyser Grüner.

Det midlertidige svaret hun har fått fra kommunen så langt, på søknaden som ble sendt inn i starten av denne måneden, er at søknaden vil bli sett på i neste i Fagutvalg for tilskudd. Det er imidlertid ikke før i slutten av august.

– Vi ønsket å komme i gang med dette utvidede tilbudet så raskt som mulig, så det er litt kjedelig at vi får svar så sent. Vi prøver å samarbeide med så mange lokale organisasjoner vi kan, slik at så mange som mulig får sett filmen, men det blir antageligvis et skoletilbud rettet mer inn mot høstferien enn mot sommerferien slik det ser ut, sier hun.

Les også: «Livet er verdens skjønneste oppfinnelse»

Skryter av de frivillige organisasjonene i Drammen

At Europafilm har blinket seg ut Drammen for dette prosjektet, handler om at kinoen i Drammen er veldig bra og at det er mange frivillige organisasjoner som gjør en god jobb med å skape aktiviteter for barn og unge.

– Det var nok ikke én spesiell grunn til at vi valgte Drammen, men vi tenkte at kinoen er ganske kul og visste at det var mange fine prosjekter gående allerede som satset på å skape aktiviteter for den samme målgruppen som vi ønsket å gi et tilbud til. Europafilm ønsker å kunne tilby flere filmer til de som kanskje ikke har råd til å betale, eller som har andre problemer i livet som hindrer dem å i benytte seg av fritidsaktiviteter som andre barn kan, forteller Grüner.

Selve filmen, som handler om Una og roboten Dodo som finner ut at bestefar er en alien og at de har 24 timer på å redde ham, har premiere på norske kinoer 21. august.

– Filmen er egentlig en norsk-kroatisk barnefilm, som handler om vennskap, aliens og roboter. Det er en veldig søt og morsom film, og det som er gøy med den er at den egentlig er spilt inn på kroatisk. Men Nils Ole Oftebro, som i filmen snakker flytende kroatisk, har dubbet seg selv tilbake til norsk for den norske utgaven. Det er litt gøy, sier hun og ler.

Les også: 8 av 10 vil lese en bok i sommer – har god tid og er lei skjermtitting

Pål Karstensen

Frontsjef og journalist i sportsredaksjonen