Nyheter

Tordner mot SIAN-dialogmøte: – Gir SIAN publisitet på et sølvfat

Det er ikke dialog som er formålet med dialogmøtet med SIAN, men publisitet, mener lokalpolitiker Tony Burner. Yousuf Gilani mener på sin side det blir dobbelmoralsk å holde møtet bak lukkede dører.

Tony Burner (SV) mener et offentlig dialogmøte i Drammen gir SIAN en arena for å spre hatefulle ytringer og rekruttere nye medlemmer.

Det kokte på sosiale medier etter at det ble kjent at tidligere varaordfører i Drammen, Yousuf Gilani, inviterte lederen av organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) til dialogmøte. SIANs leder, Lars Thorsen, takket ja på betingelsen av at møtet skal være offentlig. I forrige uke ble de enige om at denne skal foregå i Drammen etter sommeren.

Den tidligere varaordføreren håper debatten kan bidra til å avklare noen av hypotesene og misoppfatningene i forbindelse med islam, og gjerne føre til at det blir mindre eggkasting og koranbrenning.

Møtet er et samarbeid mellom flere trossamfunn i Drammen, der Gilani er leder av dialogmøtets arbeidsgruppe. Med på laget har han blant annet Jamiah moskeen på Fjell, den somaliske moskeen i Drammen og den tyrkiske hovedorganisasjonen.

Les også: SIAN og Gilani planlegger debatt

Gir uønsket publisitet

Mange i det muslimske miljøet berømmer Gilani for å være en «fredsmegler» med initiativet sitt, mens andre frykter møtet vil gi SIAN en offentlig plattform til å spre hatefylle ytringer. I november ble SIAN-lederen dømt til betinget fengsel for brudd på den såkalte rasismeparagrafen, etter at han hadde delt ut løpesedler med hatefulle utsagn mot muslimer. Retten mente at ytringenes grovhet medførte at de ikke var vernet av ytringsfriheten.

På tirsdag anmeldte Minorg, en interesseorganisasjon for minoriteter Norge, SIAN og Thorsen for å komme med hatefulle ytringer på flere av deres arrangementer, blant annet markeringen på Strømsø torg i fjor sommer.

– Ikke gi dem en scene

En av dem som reagerer sterkest på de offentlige dialogmøtet er lokalpolitiker Tony Burner i Drammen SV.

– Artig stunt kanskje, men dessverre intet mer. Her får SIAN oppmerksomhet servert på et sølvfat. Slik normaliseres de som likeverdige debattanter. Men en som er dømt for hatefulle ytringer og en annen part som ønsker tilforlatelig dialog er ikke det. Derfor er det mer korrekt slik som Arendalsuka gjorde i 2019: ikke gi dem scene.

Arendalsuka bestemte i fjor å ikke tillate en debatt om ytringsfrihet med Alliansen-leder Hans Lysglimt Johansen og SIAN-leder Lars Thorsen. De begrunnet avslaget med at de ikke tillot Alliansen og SIAN å delta på arrangementer i Arendalsukas program.

Les også: Sian-leder pågrepet for å ha sprayet gutt i ansiktet

Frykter rekruttering

Burner er redd publisiteten fra den offentlige debatten i ytterste konsekvens kan sikre SIAN nye medlemmer.

– Om et par stykker i publikum lar seg rekruttere, er det gull for dem. Det er helt utrolig at det legges til rette for en slik «debatt».

Yousuf Gilani mener tvert imot det er dobbelmoralsk å holde møtet med SIAN bak lukkede dører.

– Etter avisoppslagene om koranskoler i Drammen, krevde politikerne i Drammen at det ble fattet et vedtak på Stortinget som åpner for tilsyn hos religiøse trossamfunn. Hvis man krever åpenhet knyttet til visse trossamfunn, må det samme gjelde møter med ekstremister. 

Varaordfører i Drammen Yousuf Gilani. FOTO: KENNETH LIA SOLBERG

Yousuf Gilani leder arbeidsgruppa til dialogmøtet med SIAN. Han mener det blir dobbelmoralsk å holde et møte med en ytterliggående organisasjon bak lukkede dører. Arkivfoto.

Får støtte

Tony Burner er ikke alene om å være skeptisk til å gjøre debatten offentlig. Mustafa Gezen er leder for den største tyrkiske moskeen i Drammen og nestleder i Drammen og omegn tro- og livsynsforum (DOTL).

– Jeg er fortsatt skeptisk til dialog med en slik hatgruppe som SIAN, fordi de får veldig mye oppmerksomhet og deres hatytringer blir «normalisert». Det er jo nettopp det de ønsker, skriver han på Facebook.

Han får støtte av Ulf Erik Knudsen, som sitter i kommunestyret i Drammen for Frp.

– Flott med dialog, men SIAN-gjengen tror jeg ikke er mottakelige. De gjør det kun for å få oppmerksomhet, skriver han.

– Ikke dialog som er poenget

Burner mener at hypotesen om at det ikke er dialog som er hensikten med debatten, men snarere oppmerksomhet, bekreftes når SIAN-lederen krever at møtet avholdes offentlig.

– Hvis det var dialogen som var poenget, ville jeg tatt det på tomannshånd. Nettopp for å unngå oppmerksomheten som i sin tur kan føre til vekst og legitimering for slike organisasjoner.

At hensikten fra SIANs side er å få svar på spørsmål om islam, har han heller ingen tro på.

– Dersom SIAN ønsket svar på legitime spørsmål om islam, kunne de tatt med Gilani og en imam, så kunne de sittet der og prate. Men scene, mikrofon og publikum virker bare mot sin hensikt.

Les også: Fikk beskjed om å gå ut av køen fordi det var for mange innvandrere inne

Ikke nytt

«Dette er jo ikke prøvd, så hvorfor ikke? Kanskje de plutselig sitter igjen med et annet inntrykk av muslimer, og at vi ikke er så farlige likevel? Er verdt et forsøk...» skriver en i kommentarfeltet.

Påstanden om at et dialogmøte mellom muslimer og ekstremistiske organisasjoner ikke har funnet sted stemmer ikke, påpeker Burner, og viser til en gammel artikkel fra VG.

I 2003 møtte Yousuf Gilani, som da var leder for minoritetsrådet i Drammen, nynazister fra Vigrid på en Sportsbar i Drammen. Hensikten var å skape en dialog mellom innvandrere og nynazister. Da det kom frem i media at møtet var avholdt, meldte flere av Vigrids medlemmer seg ut, og det ble slutt på dialogen.

– Hadde møtet noen effekt i etterkant?

– Ja, det hadde stor effekt. Informasjonen fra møtet ble videreformidlet til medlemsorganisasjoner, og Vigrid gikk fra en oppblomstrende organisasjon i vårt nærmiljø til å miste medlemmer.

– Noen kritiserer dialogmøtet for å avholdes offentlig. Hvorfor kan det ikke holdes på tomannshånd?

– Veldig mange nordmenn har et anspent forhold til muslimer. Muslimer gjør mye bra i lukka rom, så å ikke vise det sanne islam og muslimer i offentligheten ved å holde møtet bak lukka dører, vil være en bjørnetjeneste til kritiske røster.

Gilani har også utfordret de som er skeptiske til et slik dialogmøte, til å komme med alternativer.

– De er engasjerte bak et tastatur, men kom med et alternativ, da. Det alternativet har jeg fortsatt ikke fått.