Nyheter

Har pusset opp uteområdet til sykehjemmet

Evas Grønne Hage fikk i oppdrag å pusse opp en av uteplassene på Fjell bo- og servicesenter. Nå bugner det over av frukt, grønt og bær, til glede for beboere og besøkende.

Anette Borge og Cathrine Lie fra Evas Grønne Hage fikk i oppdrag å pusse opp en av uteplassene på Fjell bo- og servicesenter. Nå har uteplassen blitt til en «spiselig hage».

Siden april har Cathrine Lie og Anette Borge fra Evas Grønne Hage AS, som tar oppdrag for å gjøre Drammen grønn, jobbet med å lage en «spiselig hage» på Fjell bo- og servicesenter. 200 timer og rundt 1,5 tonn med jord og grus har nå blitt til 70-80 forskjellige sorter grønnsaker, bær, frukt, urter og spiselige blomster som spirer, vokser og blomstrer på uteområdet.

– Nå er det masse pynte-grønt her som beboerne kan spise, så det er gøy, sier daglig leder Cathrine Lie.

Kasser med fargerike, spiselige blomster står på rekke og rad foran vinduene. Urter, grønnsaker og lavendel langs gjerdene, og sorter som rabarbra, bringebær og jordskokk vokser i store kasser som er plassert rundt på området.

Les også: Blir dette Norges mest sentrale andelslandbruk?

Kom i kontakt med daglig leder

Det hele startet med Evas Grønne Hages forprosjekt om et urbant landbruk i Drammen, som ifølge Lie er støttet av blant annet fylkeskommunen.

– Vi har vært rundt og snakket med alt av eiendomsutviklere, offentlige instanser og kommuner, for å kartlegge litt. Det var sånn vi kom i kontakt med daglig leder her, forteller Lie.

Det viste seg at Fjell bo- og servicesenter i fjor hadde søkt om midler til å få pusset opp uteområdet i Furu-avdelingen, og at de hadde fått dette innvilget.

– De hadde snekret ti sånne store kasser, men de kom ikke noe videre, sier Lie mens hun peker på noen kasser hvor det nå vokser gulrøtter, kålrot og gul løk.

– De visste ikke hvor de skulle henvende seg, og de hadde heller ikke kapasitet eller mulighet til å gjøre det selv. Men, så dukket jo vi opp, og dette er jo et typisk prosjekt som vi gjerne vil ha, fortsetter Lie.

Les også: – Folk blir forbanna (+)

###

En av kassene som stod på Fjell bo- og servicesenter fra før, som Evas Grønne Hage nå har fylt med gulrøtter, kålrot og gul løk. Foto: Helle Svanevik

Begynte med å tegne

I april i år gikk altså Cathrine Lie og Anette Borge i gang med å lage en «spiselig hage» ut av asfaltområdet som var uteplassen for Furu-avdelingens beboere.

– Vi begynte med å tegne, og så lurte vi på om de var interessert i å ha noe spiselig i kassene her, og det var de, sier Lie.

Anette Borge, som har tegnet den nye uteplassen, forteller at det var viktig å huske på at uteplassen er på et sykehjem.

– Derfor var det viktig at man skulle kunne komme seg frem med rullator, og at det ville være plass til å sette ut senger. Og så ville vi ha en pergola med tak, så vi fikk tak i en snekker som hjalp oss med det. Og så var det egentlig bare å begynne å spa med sand og jord, sier Borge.

– Det har vært mange trillebårlass med jord og sand, skyter Lie inn med et smil.

###

Slik så uteplassen ut da Cathrine Lie og Anette Borgersen skulle gå i gang med oppussingen. Det runde, store bedet skal fjernes slik at man kan sitte under pergolaen som nå er satt opp. Foto: Privat

Les også: Ble Leeds-fan gjennom tekst-tv

Beboerne sådde egne grønnsaker

Klatreplanter som druer, humle, kaprifol og klematis er plantet under pergolaen. Planen er at de skal klatre oppover og bli til et slags «grønt tak».

– Det tar nok litt tid før det kommer, da. Men det er også det som er litt fint – nå kan beboerne her fylle hverdagen med noe ved å følge med på når det begynner å spire- og på hvor mye det vokser, sier Lie.

Lie forteller at noen av beboerne også har sådd litt selv – de har hatt spirer i små kasser i vinduskarmen, før de har blitt plantet ute.

– Så nå følger de med på sukkerertene sine, for eksempel, sier Lie.

Les også: Minnesmerket på Gamle kirkeplass

Ble godt mottatt

Lie forteller videre at den nye hagen er veldig godt mottatt av beboerne.

– Vi har fått mange gode tilbakemeldinger. Det er blitt hyggeligere for beboerne å komme ut hit, det blir hyggeligere å ta imot besøk her, og ikke minst er det fint for dem at kjøkkenet kan høste inn såpass kortreist frukt, grønt og urter, sier Lie.

Cathrine Lie, daglig leder for Evas Grønne Hage, passer på at alt står bra til med grønnsakene i kassene. Foto: Helle Svanevik

Ifølge Lie og Borge er det fortsatt litt som gjenstår før den «spiselige hagen» er helt ferdig.

– Det store bedet under pergolaen skal bort, slik at det blir mulig å sitte under der. Det jobbes med å finne noen som kan ordne det. Og så skal vi henge opp et fuglehus, og vi har tenkt på å tegne opp paradis-hopp for barna som kommer hit, sier Borge.

Fremover kommer Fjell bo- og servicesenter til å stå for vanning og høsting, mens Lie og Borge vil komme innom iblant for å sjekke at alt er i orden.

Les også: Forskere ikke bekymret for drapstallet i Norge