Nyheter

Reisebyråene merker økt pågang

Onsdag kunne nordmenn reise til enkelte land uten å få karantene igjen. Tre reisebyråer Dagsavisen Fremtiden har snakket med melder om økt pågang, men sier at mange fortsatt er skeptisk til utenlandsferien.

Trond Iversen. Daglig leder i Din Ferie AS. Snakket med han om Thomas Cook-konkursen og hvordan det påvirker Ving-reisene de har solgt. Foto: Pål Karstensen

De aller fleste av oss måtte endre på ferieplanene da koronaviruset inntraff, og landet ble stengt ned. Helt siden mars har det innebært lang karantenetid å dra til utlandet, men onsdag ble restriksjonene for flere land lettet. Det førte til at flere reiselystne nordmenn valgte å ta første fly ut av landet, men reisebyråer Dagsavisen Fremtiden har snakket med tror skepsisen for utenlandsferien fortsatt henger igjen hos de fleste.

– Jeg tror de aller fleste har lagt ferien sin til Norge i år, og at muligheten for utenlandsferie kom litt i siste liten. Vi har hatt en god del forespørsler om cruise i Norge, og turer opp til Lofoten, selv om etterspørselen etter utlandet har tatt seg opp litt i det siste. Likevel merker vi at folk nok sitter litt på gjerdet der fortsatt, sier Trond Iversen.

Les også: Onsdag 15. juli åpnes det opp for utenlandsreiser

Tror på flere reiser i september/oktober

Han er daglig leder i reisebyrået Din Ferie i Drammen, og sier at han tror det vil ta en stund før nordmenn igjen flokker til utlandet på samme måte som vi gjorde før.

– Vi vil nok se at etterspørselen etter utenlandsferie tar seg opp igjen, og vi har allerede merket at det har vært en del forespørsler. Jeg tror det er mange som har ventet på muligheten, men de fleste har kjent på at det ikke blir ferie i utlandet i sommer. Derfor er det mange som har spurt om turer fra september/oktober av og fram mot jul, forteller han.

Selv har Iversen tatt båtferie i Grimstad, og med godt over 20 grader sier han at det både er billigere og kortere enn å reise til utlandet for å få sol.

– Vi reiser alltid på båtferie i juli, sånn er det hvert år. Jeg tror ting vil bli litt annerledes for folk flest, og at utvalget av reisedestinasjoner i starten ikke vil bli like bra som før. Det vil nok ta litt tid før alt normaliserer seg, og før det er den nok bare de aller sikreste destinasjonene som vil selge, sier Iversen.

Les også: Bollestad: – Vi påfører ikke folk reiseskam

Reiselivsbransjen ble snudd på hodet

Også i Bennett Ferie merker de en økt pågang etter at regjeringen åpnet opp for utenlandsreiser.

– Det vi merker er at reiselysten hos nordmenn fortsatt er stor, og vi får en del mer henvendelser om turer til utlandet nå enn de siste par månedene. Likevel er de fleste litt spørrende og i ventemodus fortsatt, og selv om det er mange som har lyst på en utenlandsreise er det ikke alle som tør eller har anledning, forteller avdelingsleder Kjersti Bogstad.

Hun sier at hele reiselivsbransjen er snudd på hodet, og at de er veldig glad for at ting begynner å skje nå.

– Det er ingen tvil om at de foregående månedene har vært tunge for oss. Det kan vi ikke legge skjul på, og jeg tror ikke vi får se at vi er tilbake til normalen før tidligst til våren. Hva nå enn den nye normalen blir, sier hun og fortsetter:

– Jeg tror nok at feriereiser og sydenturer kanskje kommer seg relativt tilbake til normalen neste sommer, men det sies fra flybransjen at de ikke forventer å selge mer enn rundt 70 prosent av flyreisene sett opp mot tidligere år. Det er en ganske markant nedgang, så det kan ta tid å komme seg tilbake til nivået vi så før koronaviruset, sier hun.

Les også: Dette er regjeringens nye reiseråd for utlandet – hit kan du dra

– Ser et lys i tunnelen

Hos Berg-Hansen er de vanligvis 7-8 ansatte som hjelper kundene primært med sine forretningsreiser, men de siste månedene har de bare vært 1-2 ansatte på jobb samtidig.

– Vi jobber jo i en utsatt bransje, og de siste månedene har det vært veldig rolig. På fredag merket vi en veldig stor pågang, og antallet telefoner har økt betraktelig. Nå som vi er inne i ferieavviklingen med redusert mannskap, er det nesten så vi ikke klarer å ta unna alle telefonene, forteller Sonja på Drammenskontoret.

Siden Berg-Hansen operer mer med forretningsreiser enn privatreiser, sier hun at de aller fleste som ringer inn allerede har bestemt seg for at de skal reise.

– Har du først bestemt deg, rettferdiggjør du den avgjørelsen overfor seg selv. Noen forretningsreisende må bare reise, men vi har også en del kunder som ringer for å spørre om privatreiser. Det går bedre og bedre for oss, og jeg vil si vi ser lyset i tunnelen for reiselivsbransjen, sier hun.

Les også: Forsikringsselskaper ber reiselystne kunder ha is i magen

Pål Karstensen

Pål Karstensen

Frontsjef og journalist i sportsredaksjonen