Nyheter

Koronastille på dyrehotellet

Selv om det er rolige dager på Drammen Dyrehotell og de ansatte er permittert, holder familien Fjerdingstad hjulene i gang.

Bilde 1 av 8

– Det er som natt og dag, på denne tida i fjor var det fullt av hotellgjester, sier Stine Mette Fjerdingstad.

Hotellgjestene er for det meste hunder, og stillheten som møter Dagsavisen Fremtiden er uvant. Her på Drammen Dyrehotell pleier det nemlig å være liv og røre, med yre hundebjeff og kattemjau.

Les også: Ettertraktet bonderomantikk i Lier

Avbestillinger

– Vi var fullbooka for sommeren, men så sa det jo pang med korona. Det var mange som holdt på plassen så lenge de kunne, men så kom avbestillingene. I alle fall for dem som skulle ha hunden sin her lenge i sommer. De korte oppholdene har vi fremdeles en del av, heldigvis, redegjør Stine Mette.

– Vi har måttet permittere de ansatte, men håper vi kan ønske dem velkommen tilbake om ikke så altfor lenge, forteller mor Hanne Mette Fjerdingstad, og fortsetter;

– Vi maler og rydder og ordner, så det skal bli ekstra hyggelig for dem å komme tilbake til arbeidsplassen sin.

Hanne Mette må selv trå til ekstra nå sammen med resten av familien, for å holde julene i gang.

Mor og datter innrømmer at det er tøffe tak, og at deres bedrift ikke har fått noen tilskudd, men velger likevel å være optimistiske og positive. De forteller også om kunder med hund i hundebarnehagen som har tilbudt seg å betale på forskudd om det kan hjelpe.

Les også: Om ME-syke: – De får ikke de rettighetene de har krav på

Åpent likevel

– Men vi holder åpent hele sommeren, altså, både hundebarnehagen og dyrehotellet. Det er jo behov for pass av dyra selv om man ikke skal reise utenlands sier de to.

For tida er det noen få hunde-hotellgjester og to i hundebarnehagen.

Stine Mette og Hanne Mette Fjerdingstad forteller om kunder som ringer, og som blir positivt overrasket over at det er ledige plasser på dyrehotellet i sommer. Vanligvis er det fullbooket lenge før ferien. Men denne sommeren er jo på ingen måte ikke vanlig.

Les også: Ønsker konkrete tiltak mot rasisme i skolen

Drammen og Lofoten

– Det kan tenkes folk ønsker å ta seg en tur nordover for eksempel, og da er det ikke alltid like lett å ha med hund, påpeker Stine Mette.

Hun og samboer Halvdan Jarl Laugerud har vanligvis bosted i Lofoten og med 18000 følgere på Instagram (Stine & Jarlen) er det sikkert mange som kjenner de to og hundene deres Dixie, Java og Jersey. De to sistnevnte er med Stine Mette til Drammen, mens Dixie og Halvdan kommer senere.

Les også: Konkursras for Drammensbedrifter. – Krisen er langt fra over (+)

Kunder fra fjern og nær

I en av sidebygningene har kaniner, marsvin og hamstere fått sitt egne, store rom – en hel vegg er full av romslige bur, med høy og flis og mat og vann, her mangler det ikke på noe. Jo, kanskje på antall hotellgjester, men det er likevel denne avdelingen som har flest dyr for tida.

– Gnagere kan ikke være med familien på ferie på samme måte som hunder, sier Hanne Mette som forteller at kundene kommer fra fjern og nær, mange er fra Asker, Bærum og Oslo.

I alle fall når det gjelder hotellplass. Hundebarnehagen er jo mest for dem som bor i Drammens-området.

For øyeblikket er det fem, seks gnagere på hotellet, mens katterommet er tomt.

– Vi regner med at det kommer flere dyr etter hvert, kanskje folk finner ut at de må ha litt pause og ønsker seg noen feriedager hvor ikke dyrene kan være med.

Les også: Tove tar oss med inn i Slottets innerste kamre

Tøffe tak

Dette er andre krise i løpet av noen måneder som Drammen Dyrehotell må takle.

– Det var krise i fjor høst, da den skumle hundesykdommen herjet. Da stengte vi faktisk i to uker. De hundene som da var her, var jo på en måte isolert, og det ringte folk som gjerne ville ha hunden sin her, som opplevde det som tryggest her oppe, forteller Stine Mette.

Det er flere anledninger hvor folk plasserer sine kjære firbeinte på dyrehotellet, som for eksempel nyttårsaften. Det finnes nemlig ingen skumle rakettlyder hos familien Fjerdingstad på Andorsrud.

Enn så lenge får hotellgjestene en stille og rolig sommer, med turer og lek og moro.

Til tross for en rolig periode, er det likevel aktivitet i lokalene til Drammen Dyrehotell – der er både frisør og fysioterapi for hunder.

– Hanne Okset driver Plusshund i lokalene her, hvor hun behandler hunder som er skadet eller er under rehabilitering. Dessuten driver hun «vedlikehold» av alle slags hunder. Både gamle, aktive og helt vanlige hunder har stor glede av å få litt ekstraservice for kroppen – de kan få vondter og stivheter akkurat som oss mennesker, sier Stine Mette, og legger til; – De er derimot litt dårligere enn oss til å si ifra,

Les også: 15-årsjubileum for «Dyrlegen rett hjem»