Nyheter

Viken-kommuner får sju millioner til klimarådgivning

Miljødirektoratet har bevilget penger til Viken fylkeskommune som blant annet Drammen kan få nytte av ved innkjøp av kjøretøy, transporttjenester og materialer til bygg og infrastruktur.

Miljødirektoratets støtteordning Klimasats har bevilget sju millioner kroner til klimarådgivning, som alle kommunene i Viken kan søke om. Klimasats en støtteordning for kommuner og fylkeskommuner som vil kutte utslipp av klimagasser og bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet.

– Dette arbeidet vil hjelpe kommuner å få gjort konkrete grep for å bidra i klimaarbeidet. Viken fylkeskommune skal også bidra med penger til dette prosjektet, sier fylkesråd for klima og miljø, Anne Beathe Tvinnereim til fylkeskommunens hjemmesider.

Pengene er bevilget til prosjektet Klima Østfold, som er et samarbeid mellom kommunene i Østfoldregionen, Viken fylkeskommune og Fylkesmannen i Oslo og Viken om innsatsen for å begrense klimaendringene. Samarbeidet ble startet i 2012 (med daværende Østfold fylkeskommune).

– Ofte har kommunene ambisiøse klimamål, men kan mangle kompetanse og ikke minst tiden til å følge opp målene gjennom konkrete innkjøp. Dette skal rådgiverne i prosjektet tilby, forteller Råde-ordfører og leder for Klima Østfold, René Rafshol.

Les også: Kattehjelpen om «dumpede» katter: – Det har blitt en kynisme

Ønsker tettere klimasamarbeid med kommunene i Viken

Han forteller at prosjektet har ført til at det har blitt kjøpt inn flere elbiler og biogassbiler til Østfold, og at de har bistått blant annet Fredrikstad kommune med å skifte ut sin taxi-park.

Innkjøpsrådgivingen er et prosjekt som vil pågå i 3 år og starte til høsten. I tillegg ønsker Viken fylkesråd å samarbeide med kommunene om å etablere partnerskap om alle temaer knyttet til klimaomstilling.

–  Vi vil bidra til å utforme flere kommunesamarbeid a la Klima Østfold i hele Viken, og håper at dette prosjektet vil være et bra startpunkt. Dette er et godt eksempel på at vi kan samarbeide om konkret klimahandling, sier fylkesråd for Klima og miljø, Anne Beathe Tvinnereim.

Les også: Har samlet inn over 150.000 kroner til å belyse diskriminering av ME-syke

Mer fra Dagsavisen