Nyheter

– Jeg kunne aldri ha brent en bibel, eller sagt til noen at de dyrker feil gud

Rundt 200 mennesker, tilhørende flere forskjellige muslimske organisasjoner, delte ut roser og inviterte til dialog og fellesskap søndag ettermiddag.

Den fredelige markeringen samlet rundt 200 mennesker fra flere muslimske organisasjoner. De ønsker å være pådrivere for mer toleranse, respekt og fellesskap - for alle drammensere, uavhengig av landbakgrunn, religion og kultur. I stedet for høylytte protester, som et svar på SIANs koranbrenning tidligere i juni, valgte de å dele ut roser og invitere til dialog.

– For vi elsker alle Drammen. Vi er alle glade i Norge. Og uavhengig av vår bakgrunn og tro ønsker vi alle kun det beste for byen, landet og det norske samfunnet vi er en del av. Det har ingenting å si om navnet er Ole, Hatice, Kari, Hassan, Wu eller Maria, sa Hatice Lük, leder i Tyrkiske foreningers hovedorganisasjon i Norge (TFHN), i sin tale til alle som deltok i markeringen for respekt, toleranse og fellesskap i Drammen sentrum søndag.

Hun er veldig glad for at så mange trosset gråværet og de tette regnbygene. Omkring 200 mennesker, fra flere forskjellige muslimske organisasjoner, stilte opp for å skape et bedre grunnlag for respekt, toleranse og fellesskap i byen med nesten 30 prosent flerkulturelle.

Les også: Fikk beskjed om å gå ut av køen fordi det var for mange innvandrere inne (+)

Samarbeider gjerne

Deltakerne kom sammen på Strømsø torg og gikk sammen over brua til Bragernes torg, mens de delte ut roser til folk de passerte. På Bragernes ble avholdt dialogforum, og flere holdt appell.

– Det gikk over all forventning, og vi håper dette bare er begynnelsen av det dialogarbeidet vi ønsker å få gang. Vi har dannet en arbeidsgruppe - der for eksempel Drammen moské, tre imamer og enkeltpersoner som Yousuf Gilani og Whahab Qadir er representert. Vi skal på et litt senere tidspunkt, når både ferietid og koronatid er tilbakelagt, komme sammen for å finne ut hvordan vi skal drive dette prosjektet videre. Og vi samarbeider gjerne med andre organisasjoner som jobber for det samme, som for eksempel Drammen og omegn tros- og livssynsforum (DOTL).

Les også: – Hvis vi ikke er en del av det norske samfunnet, hva er vi da en del av?

Må stå sammen

Hun understreker at markeringen på ingen måte er ment som et svar på høyreekstremes brenning av en koran på Strømsø torg 8. juni, selv om hun innrømmer at episoden var en vekker.

– Det er veldig trist når sånt skjer. Med så stor minoritetsbefolkning  - hvorav svært mange muslimer - som vi har her i Drammen, føltes det nærmest som et stikk i hjertet. Vi skal uansett ikke glemme at det tross alt er forsvinnende få som går til slike skritt. Selv kunne jeg selvsagt aldri funnet på å brenne en bibel - eller sagt til noen at de trodde på feil gud. Dette handler tvert imot om alt det vi har felles, og at vi må tåle og repektere forskjellene mellom oss. Jeg har bodd her i byen i 31 år - det er hjemmet mitt. Nå er mitt ønske å stå sammen med resten av Drammens befolkning - skulder ved skulder - og vise om at vi ikke vil tolerere slike rasistiske og diskriminerende holdninger.

Lük forsikrer om at alle smittevernregler ble overholdt under arrangementet. De holdt god avstand til hverandre og hadde kjøpt inn masker til alle som ønsket det. De som delte ut roser brukte engangshansker. Håndsprit var også tilgjengelig.

Les også: Mottok drapstrusler fra Vigrid og kjempet mot lokal karikatur-krig