Nyheter

Vil ha egne E18-forhandlinger med bare de rødgrønne partiene

SV vil droppe høyresida og E18-forkjemperne og starte egne skyggeforhandlinger om E18 med bare de røde og grønne partiene.

– Det som skjer nå er at folkevalgte i to fylker som representerer to millioner innbyggere er i ferd med å bli overkjørt i en sak der det står store ting på spill. Det er snakk om store penger, store utslipp og store konsekvenser for framtida til Osloregionen.

Det sier bystyrerepresentant for SV, Ola Wolff Elvervold til Dagsavisen.

Det han snakker om er den pågående striden om Oslopakke 3 og E18. Kort fortalt greier ikke politikerne i Oslo, Viken og staten å bli enige om løsningen for ny E18 vestkorridoren. Lokalpolitikerne mener veien blir for stor og dyr, mens regjeringen og stortingsflertallet kjemper for å få bygget veien.

Les også: Stortinget har slanket E18 – ber Viken snu (+)

Samtalene har kollapset helt, og i forrige uke varslet samferdselsminister Knut Arild Hareide at han ikke vil signere byvekstavtalen fra i fjor før veien blir en realitet. Det betyr mange milliarder mindre til blant annet kollektiv- og sykkelprosjekter i Osloregionen, til stor frustrasjon hos politikerne i Oslo og Viken.

Vil ha skyggeforhandlinger

Nå som konflikten er helt fastlåst mener Oslo SV at de rødgrønne partiene i Oslo, Viken og på Stortinget bør sette seg ned sammen og finne sin helt egne løsning for Oslopakke 3 og E18, slik at denne løsningen kan ligge gryteklar for politisk behandling dersom det skulle bli et nytt stortingsflertall og en ny regjering etter valget om et drøyt år.

FOTO: PRIVAT

– Dersom vi begynner nå kan vi være bedre rustet til å få på plass mer fremtidsretta løsninger kort tid etter vi har fått et skifte. Da vil vi få en helt annen situasjon, der rødgrønne partier styrer både nasjonalt, i Oslo og i Viken, sier Elvervold.

Nøyaktig hvordan en rein rødgrønn løsning for E18 vil se ut er han usikker på.

– Detaljene må vi finne ut av, men dagens planer er for dyre og øker den samlede veikapasiteten. Vegvesenet bør få et helt nytt oppdrag der utfordringen er at vi ikke skal få økt veitrafikk inn til Oslo eller økt fysisk veikapasitet. Det er det som er utgangspunktet til Oslo og Viken i dag, sier SV-politikeren.

Arbeiderpartiet i skvis

En ting som kompliserer hele spørsmålet om E18 er at Arbeiderpartiet er splittet i sitt syn på E18. I Oslo er partiet mot E18. I Viken er de for å gjøre noe med E18, men med en del strenge forutsetninger. Og på Stortinget sikret Arbeiderpartiet flertall for E18 sammen med regjeringspartiene tidligere i år.

Les også: Høyre med forhandlingsfinte: Vil sikre E18 bak Viken og Oslos rygg (+)

Elvervold mener parallelle skyggeforhandlinger med de rødgrønne kan hjelpe Arbeiderpartiet ut av den skvisen.

– Jeg er langt fra overbevist om at siste ord i denne saka blir sagt før stortingsvalget om et år. Hvis det blir et skifte på Stortinget kommer Arbeiderpartiet til å være avhengige av en kollasjon med oss og andre partier. Det må de ta hensyn til. Jeg tror Arbeiderpartiet kan være tjent med å finne en utvei fra dette på forhånd, sier han.

Mer fra Dagsavisen