Nyheter

48,4 millioner fra staten sikrer ny sykkelvei: – Ville vært veldig vanskelig å få gjennomført

Staten utbetaler nå 2,5 milliarder kroner til kommunene for å få hjulene i gang etter koronakrisen. 48,4 av disse går til Drammen kommune.

Bilde 1 av 3

Drammen kommune får 48,4 millioner kroner i krisemidler av staten som kompensasjon for inntektsbortfall og merutgifter under koronakrisen. 14,5 millioner av disse skal gå til en sykkelvei i Øvre Storgate og gjennom Drammen park. Dette bestemte kommunestyret 16. juni.

Sykkelveiprosjektet har en totalkostnad på 17,5 millioner kroner. De resterende tre millionene er også statlig støtte.

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) tok turen til Drammen for å se hvor sykkelveien skal gå, sammen med gruppeleder for Drammen Høyre, Kristin Surlien – på bysykler.

– Denne uken er jeg ute på en runde for å se hvordan kommunene bruker pengene de har fått og hva slags resultater det vil gi, sier Astrup.

Les også: Vil ha egne E18-forhandlinger med bare de rødgrønne partiene (+)

Saken fortsetter under bildet.

Statsråd Nikolai Astrup (H) mener ny sykkelsti er et fint tiltak for Drammen kommune.

Statsråd Nikolai Astrup (H) mener ny sykkelsti er et fint tiltak for Drammen kommune. Foto: Helle Svanevik

Sykkelvei, vedlikehold, oppgradering og skatepark

I tillegg til sykkelvei har kommunene nå midlene de trenger til å starte på skateanlegget ved Svelvik ungdomsskole, samt å oppgradere uteområdet og lekeapparatene på Mjøndalen skole, der noe av midlene også skal gå til en gangvei til Veiangen skole. Førstnevnte vil koste 4,5 millioner, og på sistnevnte har de 11 millioner av kostnaden på 30 millioner.

Kommunen bruker også 4,2 millioner av krisemidlene på oppgradering av kommunale boliger, som vil koste 20 millioner kroner totalt, samt 3,5 millioner på vedlikehold av formålsbygg, som skoler, barnehager, sykehjem og kultur- og idrettsbygg. Det totalt vedlikeholdsbehovet på den posten har en prislapp på 30 millioner kroner, men her mangler de midler for å igangsette prosjektet.

Det er enda ikke bestemt hvilke prosjekter de resterende 10 millionene skal brukes til.

Les også: – Jeg kunne aldri ha brent en bibel, eller sagt til noen at de dyrker feil gud

Vil få hjulene i gang

Ifølge Nikolai Astrup har staten nå bidratt med disse betydelige midlene til kommunesektoren for at kommunene skal kunne holde aktivitetene i gang, og for å sørge for at folk har en jobb å gå til.

– Nå vil kommunene kunne sette i gang med prosjekter som de ellers ikke ville ha fått gjennomført. Dette handler om at mange som i dag er permitterte skal komme tilbake i jobb, og at vi skal få hjulene i gang i norsk økonomi, sier statsråden og fortsetter:

– Vi har sagt fra dag én at vi er opptatt av at kommunene skal være i stand til å levere gode tjenester under koronakrisen, og også etterpå. Det er fortsatt stor usikkerhet rundt de økonomiske konsekvensene av koronaviruset, så det er for tidlig å si hvordan dette vil gå. Derfor vil vi følge situasjonen nøye fremover, og i påvente av en fasit må vi også søre for at kommunene gjør det de kan for å holde liv i lokalt næringsliv.

Les også: Barokk, pop, rock og isbre-gitar

Bør komme raskt i gang

Astrup forklarer videre at kommunene får bestemme selv hvilke prosjekter de vil bruke krisemidlene på, men at det forventes at disse prosjektene blir igangsatt så fort som mulig.

– Det er kommunene selv som vet best hvilke behov man har lokalt. Samtidig er det viktig for oss at midlene går til prosjekter som det ikke var satt av penger til allerede. Og så har vi satt som kriterium at kontrakter skal være undertegnet innen årets utløp – men aller helst før det.

For Drammens del vil dette bety at kommunen vil gå raskt i gang med prosjekter som både skaper nye arbeidsplasser, og som er veldig bra for byen, mener Astrup.

– Det blir en gevinst for byens innbyggere, og det er viktig.

Les også: – Denne stillingen har tatt en litt større del av tiden min nå (+)

– Veldig gledelig

Kristin Surlien forteller at vedtaket om hvilke prosjekter krisemidlene skulle gå til ble satt tirsdag forrige uke, og at prosjektmidlene blir innarbeidet i et revidert investeringsbudsjett allerede i september.

– Da vil også gjennomføringstidspunkt for de forskjellige prosjektene komme, og vi er veldig glade for å kunne sette i gang så raskt. Skateparken på Svelvik ungdomsskole er noe Svelvik har planlagt lenge, men det har ikke blitt funnet midler til å kunne gjennomføre prosjektet, og Drammen kommune har heller ikke hatt midler til en ny sykkelvei – for oss i Høyre har dette med gang- og sykkelstier vært veldig viktig, og dette prosjektet ble enstemmig vedtatt i kommunestyret, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

Gruppeleder for Drammen Høyre, Kristin Surlien, mener det ville tatt mange år før Drammen kommune kunne realisert prosjektene de nå går i gang med, hvis det ikke hadde vært for krisemidlene fra staten.

Gruppeleder for Drammen Høyre, Kristin Surlien, mener det ville tatt mange år før Drammen kommune kunne realisert prosjektene de nå går i gang med, hvis det ikke hadde vært for krisemidlene fra staten. Foto: Helle Svanevik

– Når ville kommunen ha kunnet igangsette disse prosjektene uten krisemidlene fra staten?

– Det aner jeg ikke. Vi er i en litt vanskelig situasjon økonomisk, og det ville vært veldig vanskelig å få det gjennomført i den budsjettprosessen vi er i nå, hvor fokuset er å kutte. Så dette er veldig, veldig gledelig.

Les også: – Hvis vi ikke er en del av det norske samfunnet, hva er vi da en del av?

Tar det i tur og orden

Rådmann Elisabeth Enger forteller at disse prosjektene ble valgt fordi de skal kunne gjennomføres i løpet av året, og at det er ønskede prosjekter som det ikke er satt av penger til fra før. Hun trekker derimot frem at midlene fra staten ikke dekker prosjektenes totalkostnader, og at Drammen kommune ikke har penger utover det de får i tilskudd i 2020.

– Vi vil bruke de statlige pengene, og vurderer det slik at deler av prosjektene kan gjennomføres, og så får vi ta resten i tur og orden, sier Enger og legger til:

– Det betyr for eksempel at det er penger til uteområdet på Mjøndalen skole, men ikke til gangveien til Veiavangen i denne omgang.

Les også: Må begynne å planlegge oppsigelser etter sommeren: – Urettferdig

Klar om ett år

Kommunalsjef for infrastruktur og samferdsel i Drammen Kommune, Bertil Horvli, forteller at arbeidet med å bygge sykkelveien gjennom Drammen park kommer til å starte ganske raskt.

– Til dette prosjektet har vi allerede fått noen millioner av Buskerud- bysamarbeidet, så dette vil vi kunne sette i gang snart. Det tar kanskje opptil et år å bygge denne sykkelveien, og da får vi også stimulert markedet ved å sikre entreprenørene jobber.

Horvli forklarer, som Enger, at kommunen derimot ikke kan igangsette prosjekter som de ikke har midler til å gjennomføre.

– Vi vil at disse prosjektene skal omsettes ut i markedet raskest mulig for å styrke anleggsnæringen i kommunen, men vi setter ikke i gang prosjekter som ikke er fullfinansierte. Gang- og sykkelvei gjennom Drammen park er fullfinansiert etter våre beregninger. Andre prosjekter settes også i gang så lenge disse holder seg innenfor kostnadsrammene, så vi kommer til å oppfylle kriteriene fra statlig hold ved å gå i gang så raskt som mulig.

Mer fra Dagsavisen