Nyheter

Skal få kontroll på drammensøkonomien

Meryem Salih (38) starter i jobben som stabsleder for oppfølging og analyse 1. juli. Hva gjør en stabsleder for oppfølging og analyse undrer du kanskje?

Hvem: Meryem Salih (38)

Hva: Økonom

Hvorfor: Nytilsatt leder i Drammen kommune

Først av alt; hva i all verden gjør en stabsleder for Oppfølging og analyse?

– Avdelingen jeg skal lede, som jeg har jobbet i siden oktober/november 2019, tar seg av hele økonomiforvaltningen i nye Drammen. Vi skal ha oversikt over totaløkonomien, kontroll på at budsjettene følges og se til at alle rapporteringer kommer på plass. En viktig satsing for oss framover er økt bruk av analyse. Dette var ikke lett for hver av de tre kommunene å praktisere på egen hånd, men her ser vi nå muligheter for å effektivisere driftsoppgavene. Vi skal skape handlingsrom, slik at kommunen når sine mål og opprettholder gode tjenestetilbud for innbyggerne. Jeg får personalansvaret for 19 ansatte. Jeg tenker at det blir en spennende og utfordrende stilling, for kommuneøkonomien er sterkt presset allerede – og i tillegg vil antallet eldre øke kraftig i årene som kommer. Heldigvis har jeg en gjeng fantastiske medarbeidere her, og jeg føler meg trygg på egen kompetanse. Jeg skal nok bli litt utfordret med hensyn til lederbiten, men i det ligger også muligheter for utvikling. Uansett er dette en ny stilling, så jeg vet ikke eksakt hva jeg går til. Veien blir vel litt til mens vi går.

Les også: (+) Fikk beskjed om å gå ut av køen fordi det var for mange innvandrere inne

Hva fikk deg til å søke denne jobben?

– Det er egentlig flere tilfeldigheter, i løpet av de siste årene, som har ledet meg dit jeg er i dag. For to år siden fikk jeg en kveld telefon fra sjefen min, som ga meg sjansen til å jobbe på prosjektkontoret til Elisabeth Enger, som nå er rådmann. Her skulle jeg – som eneste økonom på laget – ha ansvaret for å få på plass budsjettet for 2020- 2023, og å etablere økonomiforvaltningen for den nye kommunen. Jeg måtte bestemme meg innen neste morgen. Jeg hadde små barn og måtte gå noen runder med meg selv før jeg fant ut jeg bare måtte prøve – når jeg først fikk tillitten. Det føltes litt som en berg-og-dal-bane, for det var veldig mye nytt som skulle på plass, men jeg fikk veldig gode tilbakemeldinger fra rådmannen. Så fikk jeg muligheten til å bli fagsjef i avdelingen. Da Fredrik Holtan, som tidligere hadde jobben jeg har nå, i stedet ble ansatt som direktør for utvikling og digitalisering, søkte jeg jobben – og fikk den. Det føles stort. Jeg er stolt og veldig fornøyd med det.

Les også: Rektor tror politikerne vil beholde tilbudet om et 11. skoleår i Drammen

Hva mener du er en god leder?

– For meg er det en som er åpen og skaper takhøyde. Det innebærer at man er trygg og ærlig nok til å være seg selv. Jeg håper jeg kan være en slik leder. Jeg har veldig høye forventninger til meg selv og de rundt meg, og håper å få tilbakemeldinger hvis noe ikke fungerer – slik at vi kan finne ut av det sammen. For det er viktig for meg at vi jobber sammen som et lag mot et felles mål. Og jeg tror alle har noe å bidra med, det handler bare om å se den enkelte så de kan utvikle sitt potensial. Jeg har alltid vært en person folk tør å prate med, jeg er åpen og gir av meg selv. Jeg er ganske ung – og ikke så veldig formell. Jeg regner med at det blir en del prøving og feiling i starten, men regner med at det blir tøffest for meg – når jeg finner ut hvor mye jeg må jobbe med.

Les også: (+) Går ikke med på kutt som rammer barn og unge

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Da jeg var veldig ung leste jeg boken om Helen Keller, den ble veldig viktig for meg.

Hva gjør deg lykkelig?

– Livet, rent vann, frisk luft, grønt gress, sommer og sol. Også er jeg over snittet opptatt av planter og dyreliv – så et gavekort til et hagesenter er den beste gaven jeg kan få. Også mener jeg vi er veldig heldige som bor Norge. Yoga gjør meg forresten også lykkelig og skikkelig hard styrketrening og god mat.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg var ikke store jenta da jeg først leste om Martin Luther King, som har vært et stort idol for meg siden. På det litt nærmere planet var det to lærere som betydde veldig mye for meg. Det var morsmålslæreren min i tyrkisk; Emina – og kontaktlæreren min Else Marie Strande. Jeg har fortsatt kontakt med begge. De så meg for den jeg var og oppmuntret meg til å utvikle talenter jeg ikke selv visste at jeg hadde.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg vet ikke om jeg tør å innrømme det. Men hvis jeg har jobbet veldig hardt med noe, og har fått det til, så hender det vel at jeg unner meg en dyr veske.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Jeg er ikke vond å be, og engasjerer meg lett i mange saker. Spesielt om det har med mobbing å gjøre – eller en eller annen form for diskriminering – eller klimasaken – eller kvinner og barns rettigheter.

Er det noe du angrer på?

– Ja, på at jeg ikke var litt mer vill og gal i yngre år, for jeg har alltid vært så fornuftig jeg da. Jeg skal i hvert fall anbefale ungene mine å være litt mindre fornuftige enn meg.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Hvis mulig skulle jeg gjerne møtt Nelson Mandela. Han var et stort menneske. Ellers kunne det vært interessant å få snakke med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Det skrives og snakkes så mye om ham, men jeg lurer på hva han egentlig mener og tenker selv.

Les også: (+) 766 kunstnere søkte om å få stille ut her i sommer – kun 26 ble valgt

Nyeste fra Dagsavisen.no: