Nyheter

Lilleheie med egen TV-aksjon for barna i Moria

Onsdag reiste Håvard og Turid Lilleheie rundt til en hel rekke kjente profiler - og samlet inn penger til Leger uten grenser og Dråpen i havet. Det hele ble strømmet live på TV2 - og innsamlingen er ikke over.

– Det finnes ting som er enda viktigere enn permitteringsordninger altså, konstaterer Håvard Lilleheie.

Vi kjenner ham best som komiker og programleder, og nylig var han å se i TV 2-serien «Kompani Lauritzen». Onsdag hadde Lilleheie imidlertid en ganske annen oppgave. Gjennom fire timers live-strømming - fra innsamlingsaksjonen Håvards TV-aksjon 2020 - holdt han praten gående. Heldigvis fikk han også kyndig hjelp undervegs. Startskuddet gikk hjemme i mamma Turid Lilleheies hage i Solbergelva.

Et handlingslammet Europa

Les også: (+) Ut i vår hage anno 1960- og 70-tallet

For en tid siden tok Lilleheie kontakt med vennene Kristoffer Reinsfelt Arnesen og Ragnhild Skåle Hetland, for at de sammen skulle lage en eller annen event til inntekt for flyktningbarna i Hellas.

– Først tenkte vi at det skulle bli en konsert eller i hvert fall en sceneforestilling, men så var det så mange andre som gjorde det samme - og da blir det vanskelig å nå gjennom. Så vi ville gjøre noe eget, og kom på at det sikkert var lettere å kjøre rundt til folk - enn å samle alle på samme sted til samme tid. Så da gjorde vi det. Til tross for noen små tekniske problemer holdt vi feeden gående stort sett hele tiden. Og det var morsomt og lærerikt, selv om det føltes veldig som et prosjekt der vi bare sender ut pilotepisoden live, mens den spilles inn, forteller Lilleheie.

Blant de kjente profilene de besøkte var Rune Temte, Kristopher Schau, Mads Hansen, Donkeyboy, Vita og Wanda, Erik Thorstvedt, Else Kåss Furuseth, Erik Solbakken og Sophie Elise Isachsen.

Og selv om det hele ble litt stuntpreget, og ikke alle var like forberedt på å bli filmet live, opplevde Lilleheie at alle de besøkte var svært velvillige og ivrige etter å hjelpe.

###

Håvard Lilleheie var naturligvis innom drammensartistene ført - her hjemme hos Kent og Cato Sundberg i Donkeyboy - på Austad i Drammen. Foto: Kristoffer Reinsfelt Arnesen

– Vi er jo mange som ikke skjønner hvorfor det skal være så utrolig vanskelig å få hjulpet disse barna, som lever under helt forferdelige forhold - og blir frarøvet hele barndommen sin. Det legger grunnlag for mye dårlig i framtida. Europa virker jo helt handlingslammet - og her i Norge vedtas merkelige ting; som at vi skal ta imot så og så mange, bare åtte andre land gjør det først. I tillegg har jo koronasituasjonen satt absolutt alt på vent, men det er på tide nå - at noen skjærer igjennom og tar ansvar, mener Lilleheie.

Les også: Skal få kontroll på drammensøkonomien

Skulle reist tilbake nå

Hele arrangementet var høyst frivillig - og ubetalt, men verken kjendisene eller noen andre medvirkende til sendingen tok en krone betalt. Siden de ønsket å gi penger til både Dråpen i havet og Leger uten grenser, som begge driver hjelpearbeid i Moria og de andre leirene, valgte de en forholdsvis ny betalingsløsning - via spleis.no.

– Noen syntes det var litt mer komplisert å betale på denne måten, men selv mine mest voksne venner fant ut av det altså - eller de fikk barna sine til å hjelpe seg - så dette er fullt overkommelig, forsikrer Turid Lilleheie.

###

Også Sophie Elise Isachsen stilte velvillig opp, da Håvard og Turid banket på. Foto: Kristoffer Reinsfelt Arnesen

Selv om hun ikke var med på å dra i gang innsamlingsaksjonen, er hun nok noe av årsaken til at sønnen Håvard valgte å samle inn penger nettopp til barna i flyktningleirene på de greske øyene - og da spesielt i Moria. Lilleheie senior har vært engasjert i saken i en årrekke, og har selv hjulpet til i flere av leirene som frivillig. I dag sitter hun som styreleder for Dråpen i havet. Hun var senest i Moria i januar, og skulle egentlig reist tilbake nå - om det ikke hadde vært for koronapandemien.

– Som voksne mennesker kan vi ikke bare velge å se bort, når denne katastrofen pågår nå - i Europa, bare et par kilometer fra badestrendene vi bruker. Det er tungt å vite, og samtidig se at tiden bare går - uten at noe gjøres. Likevel ville jeg aldri ha vært foruten oppholdene der. Å kunne hjelpe andre gir deg mangfold tilbake, som menneske. Men det er klart, noen ganger kommer bildene. Gjerne rett etter at jeg har lagt meg i min gode seng, under en varm dyne. Da kan jeg se dem, barna som ligger på noe papp på bakken - mens et lite telt er det eneste som beskytter dem mot vær og vind og alle tenkelige farer. Her snakker enkelte politikere om at de skal "hjelpe dem der de er", men de gjør da virkelig ikke det heller. Og det at vi ikke kan hjelpe alle, er ingen unnskyldning for ikke å hjelpe noen.

###

 Skuespiller Rune Temte fra Solbergelva - med Håvard Lilleheie. Foto: Kristoffer Reinsfelt Arnesen.

Les også: (+) Fikk beskjed om å gå ut av køen fordi det var for mange innvandrere inne

Håper å komme over 100.000

Mamma Lilleheie skulle egentlig bare være med på den første strekningen av onsdagens aksjon, men endte med å bli med hele veien. Hun syntes det var helt fantastisk å merke all positiviteten og hjelpeviljen de ble møtt med over alt.

– De var så ivrige etter å fortelle omverdenen at dette var noe de med glede støttet, og at de mente politikerne gjorde altfor lite for flyktningbarna. Det var jo noe helt nytt dette vi gjorde - og det kan gjøres igjen, påpeker Turid Lilleheie.

Hun forteller at de har lært mye av arrangementet, ikke minst med tanke på planlegging. Egentlig hadde de nemlig også tenkt de skulle selge sterkt overpriset iskrem til folk.

– Det duger  ikke med kjølebag når det er 30 varmegrader, konstaterer Turid Lilleheie.

– Nå fikk vi god hjelp fra flere, ikke minst fra TV2 som strømmet hele aksjonen og Trippel-M som sto for produksjonen, men om noen skal prøve seg på noe lignende er det nok lurt å få med noen store aktører allerede tidlig i prosessen - og å sørge for at nok mennesker får høre om det, tipser Håvard Lilleheie.

Han er fornøyd med innsatsen, til tross for at de ikke fikk inn fullt så mye penger som de hadde håpet på. I skrivende stund har de samlet inn noe over 70.000 kroner - men de håper i hvert fall å bikke 100.000. Nå skal de også auksjonere bort en kjole donert av Else Kåss Furuseth - og Håvard Lilleheies uniform fra «Kompani Lauritzen».

###

Skulle du være interessert i denne fantastiske kreasjonen, donert av Else Kåss Furuseth - og her vist av Turid Lilleheie, må du følge med på Håvards TV-aksjon 2020 framover Foto: Kristoffer Reinsfelt Arnesen.

– Alle som ønsker å bidra kan søke opp Håvards TV-aksjon 2020 på spleis.no, oppfordrer Lilleheie og Lilleheie

Det vil også komme et redigert program om innsamlingen etter hvert. Det er litt uklart hvor dette skal sendes, men de lover at det uansett vil bli gjort lett tilgjengelig på nett, både via Leger uten grenser, Dråpen i havet og deres egne Facebook-sider.

Les også: Et skammens kapittel

###

I Moria-leiren lever rundt 20.000 flyktninger under fryktelige forhold - mellom 7.000 og 8.000 er barn. Om koronaen sprer seg hit, kan det gå mot en enda større katastrofe - for her har de færreste tilgang på vann - og slett ikke såpe. Foto: Arne Horn.

Nyeste fra Dagsavisen.no: