Nyheter

Eks-ordfører gir seg etter 20 år i politikken: – Rart å legge det fra seg

Da Anders B. Werp ble ordfører, fikk han nynazisme, kriminalitet og MC-nettverk rett i fanget.

Hvem: Anders B. Werp (61).

Hva: Mangeårig Høyre-politiker fra Øvre Eiker, som har vært ordfører, stortingsrepresentant og statssekretær.

Hvorfor: Slutter som politiker og har blitt administrerende direktør for Modum Bad.

Hvordan føles det å slutte som politiker etter alle disse årene?

– Det er en stor overgang. Alle som driver med politikk, enten det er på lokalt- eller nasjonalt nivå, på heltid eller deltid, legger en så mye i seg selv i det vervet. Når en er folkevalgt, representerer man andre enn seg selv. Det er både krevende og givende. Så det er rart å legge dette fra seg, det er det ikke noen tvil om. Men, valget er jeg likevel veldig komfortabel med.

Les også: Bruker historisk mye penger til å justere budsjettet: – Ikke sett på maken (+)

Hvordan gikk du egentlig inn i politikken?

– Det hele startet med at jeg ble EU-ansvarlig i Øvre Eiker i 1992. Det var det første politiske vervet jeg hadde. Jeg hadde alltid stemt Høyre, men meldte meg ikke inn før i 1990 eller 1991. EU-avstemningen var faktisk en av årsakene til at jeg gikk inn i politikken.

Så da kom du ordentlig i gang?

– Ja, jeg ble heltidspolitiker i 1999 – som ordfører – og frem til mars i år. I mellom har jeg vært stortingsrepresentant og statssekretær. Så det ble vel over 20 år med politikk, sånn omtrent. Jeg er privilegert som fikk denne muligheten, og jeg er veldig takknemlig.

Hvilke erfaringer tar du med deg videre?

– Jeg er overbevist om at det å påta seg ansvar på vegne av andre er noe jeg har vokst på. Jeg har fått nye perspektiver, ny kunnskap, og ikke minst en forståelse for at det veldig sjelden finnes svart-hvitt løsninger. Virkeligheten og livet består av mange flere nyanser – det er nok en grunn til at regnbuen har så mange farger. Det er en verdi i seg selv å ha den inngangen når man skal jobbe med viktige svære saker og langsiktige ting. Samtidig er jeg en sterk tilhenger av å trekke konklusjoner – prosesser kan jo ikke vare i det uendelige.

Les også: Foreslår å utsette oppstarten av Drammensgården (+)

Er det noe du kommer til å huske spesielt godt fra karrieren som politiker?

– Toleransearbeidet har vært, og vil være, et veldig viktig element for meg. Det med toleranse kommer inn nettopp i det perspektivet hvor min egen frihet, rase og religion aldri må tolkes slik at den skal settes over andre. Det har vært et bærende element og et engasjement for meg gjennom hele veien. Jeg fikk jo nettopp denne problemstillingen rett i fanget da jeg begynte som ordfører, gjennom utfordringer knyttet til nynazisme, kriminalitet og MC-nettverk. Det har preget meg, og jeg håper jeg har satt igjen noen positive avtrykk i disse sakene. Og så håper jeg at folka jeg har samarbeidet med gjennom årene har opplevd at de har blitt hørt og møtt med respekt.

Så hvordan blir den nye hverdagen din?

– Som administrerende direktør på Modum bad er jeg både tilretteleggeren og skipperen for et av landets fremste fagmiljøet i psykisk helsevern. Vi har rundt 32.000 liggedøgn i året, og hver eneste av dem er fylt med omsorg og støtte for å kunne gi mennesker et fotfeste i livet. Her er det et glødende faglig og medmenneskelig engasjement. Jeg kom inn i en krisesituasjon med koronaviruset, smittetiltak, og akutt redusert drift. Nå er vi tilbake i relativt normale former. Det er krevende og mye arbeid, men alt sammen bygger på omsorg. Det jeg har gått til er i tråd med mine verdier, og det jeg ønsker å bruke kreftene på.

Les også: Massiv utbygging gjør det vanskeligere å leie p-plass (+)

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er en bok jeg leste for 10-15 år siden som heter «Peacemakers». Det er en historiebok av en kvinnelig historiker, som handler om Paris-konferansen i 1919 etter 1. verdenskrig. Der sitter ledere fra alle land som vant første verdenskrig og deler verden imellom seg. Det innblikket det gir i beslutningsprosesser, hevn og sterke egeninteresser som bare høvler over andres interesser gjorde et sterkt inntrykk. Dette er skremmende fascinerende og preger fortsatt dagens politikk.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg må si at det er få ting som gleder meg mer enn at andre lykkes og har det bra. Det gjør meg genuint glad. Opplever en inderlig glede etter en slitsomdag hvor jeg opplever at jeg har gjort laget noe fysisk med hendene som andre får nytte av. Da legger jeg meg sliten og har det ordentlig bra.

Hvem var din barndomshelt?

– Det må bli min far. Han har gått bort, men han var helt – det var det ingen tvil om for en liten gutt. Han jobbet mye, og det var lange dager hvor han kom sent hjem, med tydelig svette- og kvae-lukt.

Hva savner du mest for tida?

– Jeg er grundig lei videomøter, så jeg savner å kunne møte folk fysisk.

Les også: Gutten som satte dype spor i lærersjela

Hva gjør du når du skeier ut?

– Det er ikke så sterke utskeielser, men da deler for eksempel jeg og kona en flaske med bobler en fin pinseaften. Ellers åpner jeg en boks med kald pils og nyter ettermiddagssola på terrassen.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg kan bli litt vel ordrik. Jeg setter for mange ord på ting som kunne vært beskrevet enklere.

Er det noe du angrer på?

– Jeg skulle gjerne tatt enda mer utdannelse. Jeg har mange år på skolebenken, men jeg skulle gjerne hatt mange fler. Jeg graver meg ned når jeg lærer nye ting, og nysgjerrigheten er helt ustoppelig.

Hvem ville du vært isolert med?

– Dette er veldig preget av min nye arbeidsplass, og nå svarer jeg helt spontant – det kan muligens misforståes, men hvis man skal prate og reflektere, så ville det vært med Karianne Vrabel, som leder forskningsinstituttet på Modum Bad. Da ville jeg lært mer om det hennes avdeling jobber med, og det hadde vært spennende.

Mer fra Dagsavisen