Nyheter

Denne lille tassen har tuslet rundt siden dinosaurene døde ut

Henrik Hovland har skrevet bok om hva vi kan gjøre for å hjelpe pinnsvinene å overleve i en verden som blir stadig vanskeligere for dem.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

– Jeg synes boka har blitt kjempefin. Det skyldes både Karen Aarres sjelfulle pinnsvinportretter og innsatsen ttil  bokdesigner Ingeborg Ousland. Nå som "alt" er på nett tror jeg dette med bokdesign, farger og papirkvalitet blir viktigere. Det betyr mer å holde en vakker bok i hånden, og det gjør det hyggelig å ta den fram igjen, for å lese for seg selv eller andre. Pinnsvinboken er først og fremst ment som en bildebok for barn, men jeg ser allerede at også flere voksne kjøper boka til seg selv. Og det er helt greit, forteller forfatter Henrik Hovland.

Ha skrev først tre bøker for voksne, men er i dag aller mest kjent som mannen bak bildebøkene om krokodillen Johannes Jensen, som har en trofast tilhengerskare. Sannsynligvis er det vel så mange voksne blant krokodillens fans, som det er barn.

Les også: Fra krig til krokodiller (+)

Pinnsvinvenner i alle aldre

Hovland bor i Oslo, med samboer og tre barn, men vokste opp på Nøste i Lier - like ved grensen til Drammen. Og rundt omkring barndomshjemmet tuslet det mange pinnsvin. De var i eplehagene, på veiene og i alskens busk og kratt, og unge Hovland lot seg tidlig fascinere av de underlige små dyrene.

– De er jo noen ganske utrolige skapninger, som de færreste har noe imot. De truer ingen og gjør nytte for seg ved å spise skadedyr som snegler og larver, men lar plantene være i fred. De er som noen små og veldig søte vaktmestere. Likevel har vi mennesker gjort det vanskelig for pinnsvinet å klare seg. De er ikke utrydningstruet, men jeg tror mange voksne kan kjenne seg igjen i at det var mange flere pinnsvin å se før. Stadig fortetting av byer og tettsteder, flere veier, midtrabatter, økt trafikk, velstriglede hager, robotklippere og et endret landbruk er bare noen eksempler på ting som er trøblete for pinnsvin. I boken er det flere tips om hvordan du kan gjøre tilværelsen litt enklere for dem. Sånn sett egner boken seg for pinnsvinvenner i alle aldre.

Les også: – Hvis det hadde vært så enkelt at du kan tenke deg frisk, så ville ikke ME eksistert

Så kom mennesket

Hovlands bok starter med at han og barna ser en liten pinnsvinfamilie i bakgården. Når de ikke dukker opp igjen blir barna bekymret for hva som kan ha skjedd med dyrene. Dermed begynner de å sette seg inn i pinnsvinenes liv og levnet, og lærer masse interessant om de piggete små. Visste du for eksempel at de er et av de aller tidligste pattedyrene? Pinnsvinet dukket opp omtrent på den tiden dinosaurene døde ut. De har ruslet rundt på jorda i omtrent 70 millioner år, det vil si mye lenger enn menneskene.

– Dette er en historie om et møte mellom mennesker og dyr, og hva vi kan gjøre for å hjelpe pinnsvinene å overleve i en verden som blir stadig vanskeligere for dem. Boken har et tydelig miljøperspektiv.  Når barn lærer mer om det fantastiske samspillet i naturen så forstår de bedre hvor viktig det er med miljøvern, og blir engasjerte. Akkurat nå, når koronaen herjer, ser vi jo også veldig tydelig hvor store følger det kan få, når mennesker og dyr kommer i konflikt med hverandre - når mennesker gjør dumme ting på bekostning av naturen, som å holde pangoliner i fangenskap, så kan konsekvensene være brutale, mener Hovland.

Les også: Nylig sammenslåtte kommuner spesielt utsatte for nettangrep og svindel

Slik snekrer du pinnsvinhus

I boka, som stort sett beskriver familien Hovlands egne opplevelser, finner de ut at dagens hager er litt for ryddige for pinnsvin, som gjerne søker tilflukt i løvhauger, bak vedstabler som ingen rører - og lignende. En dag kommer storebror hjem med et pinnsvinhus han har snekret sammen med en lærer. Der kan pinnsvin gå i dvale uten å bekymre seg for ytre farer. Huset er en gave til faren.

– I boka er det to barn, mens jeg i virkeligheten har tre. Fortellerteknisk fungerte det bedre å gjøre to brødre til en. Men dette med huset er helt sant - og tegningene og byggeanvisningene er laget med utgangspunkt i pinnsvinhuset jeg fikk av sønnen min.

Hovland mener dette kan være et lite tips til noe enkelt og helt konkret man kan gjøre - barn og voksne sammen - når dagens store klima- og naturutfordringer føles for overveldende.

– Og nå som alle må holde seg mer hjemme, tror jeg også folk vil fokusere mer på det lokale og det enkle. Noe de kan forbedre i sitt eget nærmiljø - og hva er vel hyggeligere enn å vise pinnsvinet litt kjærlighet i koronaens tid?

Les også: – Det ville vært en stor falitterklæring å sende vekk noen av våre mest sårbare mennesker (+)

Mer fra: Nyheter