Nyheter

Utbyggerne er lite interessert, likevel vil politikerne bruke ni millioner på prosjektet

Byggeprosjektet FutureBuilt, som skal inspirere utbyggere til å satse på klimanøytrale bygg og ny teknologi, vil koste kommunen ni millioner de neste ti årene.

Selve FutureBuilt-prosjektet startet opp i 2010, og er nå et samarbeid mellom Oslo, Drammen, Asker og Bærum for å inspirere utbyggere til å utvikle klimanøytrale bygg og byområder med høy kvalitet.

Målet har vært å bidra til å realisere 50 innovative byggeprosjekter, med minimum 50 prosent redusert klimagassutslipp fra transport, energi og materialbruk.

I Drammen er Marienlyst og Frydenhaug skole, Fjell barnehage og glasskledde Papirhuset på Papirbredden de beste eksemplene på dette prosjektet.

Prosjektet har kostet Drammen kommune seks millioner kroner de siste ti årene, og det var langt fra alle på tirsdagens formannskapsmøte som var enige i at dette burde videreføres.

– De siste ti årene har det vært en voldsom endring i hvordan boligselskaper tenker, og nå er det et langt større fokus på bærekraft, energieffektivisering og smarte løsninger enn det var for ti år siden.

– De siste ti årene har også vist at de private utbyggernes interesse for dette prosjektet er liten, og når vi vet at kommunen må spare penger synes vi det er unødvendig å bruke så mye penger på et prosjekt som i dag kanskje har utspilt sin rolle, sier Høyres Fredrik Haaning.

LES OGSÅ: Viste frem «nye» Fjell: – Alle prosjektene her kollapset straks pengene tok slutt (+)

Skylder på Høyre for manglende resultater

Høyre var i sin tid en av pådriverne for prosjektet i Drammen, og sier at det i starten var en suksess.

De siste årene mener Haaning vi ikke har sett like mange resultater av prosjektet, og på bakgrunn av resultatene fra de første ti årene og planene for de neste ti, mener han det ikke er riktig for kommunen å bruke nesten én million kroner i året på prosjektet videre. Det fikk han støtte for hos Frp og KrFs Trond Johansen.

– Det ligger mange gode intensjoner bak dette prosjektet, men nå er vi i en økonomisk situasjon som medfører at vi må snu alle steiner. Derfor føler vi at det er spesielt å binde kommunen for ti nye år, spesielt nå interessen for prosjektet er så lav hos de private utbyggerne. Vi synes det er for mye penger til å gamble på om vi kan få til mer suksess de neste ti årene, forteller Johansen.

Det styrende flertallet i Drammen ser imidlertid annerledes på saken, og sier at grunnen for at prosjektet ikke har gitt de store resultatene de siste årene må tillegges Høyre, som det styrende partiet i byen.

– Etter samtaler med entreprenører og prosjektledere på andre områder får vi positive tilbakemeldinger på prosjektet og at det absolutt er mye å hente, men at vi som kommune ikke har vært på ballen her i det hele tatt på mange år, sier Sps Simon Nordanger.

OBS dette er original bildetekst. Endret i forbindelse med korona: Marienlyst skole blir trukket frem som en av suksesshistoriene i FutureBuilt-prosjektet i Drammen.

Marienlyst skole blir trukket frem som en av suksesshistoriene i FutureBuilt-prosjektet i Drammen. Foto: Birgitte Simensen Berg / Drammen kommune

LES OGSÅ: Ti punkter for en ny boligpolitikk i Drammen

– Forventer mye mer av prosjektet

På vegne av posisjonen la han fram et tilleggsforslag der det legges inn som betingelse at staten går inn i avtalen, og at Drammen kommune gjennomgående legger opp til at FutureBuilt-prosjektet aktivt blir brukt i utviklingen av kommunen. Både for å styrke den faglige utviklingen, og for å tilgjengeligjøre statlige tilskuddsordninger som skal sørge for at kommunen får avkastning for de ni millionene de legger på bordet den neste tiårsperioden.

Videre ønsket posisjonen at prosjektet skal legge opp til et bærekraftig byliv for alle, og at prosjektet evalueres i 2023 for å se om man har fått mer suksess med ordningen til da enn de foregående årene.

– Vi forventer mye mer av prosjektet fremover enn det vi har fått ut de siste årene, men når det er sagt er jeg veldig glad prosjektet videreføres. Det er et ektstremt viktig med tanke på videreutvikling av teknologi, da det å skape bærekraftige og smarte hus med stadig bedre klimaløsninger ikke er noen laurbær man kan hvile på. Her sier vi at vi skal være helt i forkant og satse på ny teknologi, og det er noe annet enn å ha generelt fokus på bærekraft som Haaning helt korrekt sier har blitt mye bedre de siste ti årene, sier MDGs Ståle Sørensen.

LES OGSÅ: Høyre med forhandlingsfinte: Vil sikre E18 bak Viken og Oslos rygg

Dette er de nye målene

  • Kommunalsjef for arealplan og miljø, Heming Herdlevær, gikk gjennom målsettingene for det nye FutureBuilt 2.0-prosjektet, som flertallet av politikerne gikk inn for å finansiere med 900.000 kroner i året.
  • Herdlevær trakk fram alt fra Parisavtalen til at byregionene står for 80 prosent av verdens klimagassutslipp, og at man gjennom dette prosjektet kan bidra til å redusere det.
  • Målet er at det nye FutureBuilt-programmet også skal realisere minst 50 såkalte forbildeprosjekter med høy kvalitet og lave klimagassutslipp, som også stimulerer til bærekraftig byliv.
  • Videre skal prosjektet være en innovasjons- og læringsarena for utvikling og utprøving av nye teknologiske og klimavennlige løsninger, i tillegg til å fungere som internasjonale og nasjonale utstillingsvinduer.

LES OGSÅ: Statsråd Astrup med milliongave til Strømsø: – Kan bli en perle igjen (+)

Mer fra Dagsavisen