Nyheter

Nå stenger det meste

Fra regjeringen kom instruksene om å stenge ned alle skoler, barnehager og andre utdanningsinstitusjoner - og i tillegg en hel rekke andre virksomheter. Nå tar Drammen grep.

Torsdag ettermiddag informerte ledelsen i Drammen kommune om at alle barnehager og skoler, videregående skoler, universitet, høyskoler og andre utdanningsinstitusjoner stenges, men at barnehagebarn og barn i småskolen med foreldre i kritiske samfunnsfunksjoner likevel skal få et omsorgstilbud.

 1.-4. trinn på alle barneskoler samt barnehager holdes åpne for å sikre at barn av for eksempel helsepersonell får et omsorgstilbud, sa ordfører Monica Myrvold Berg (Ap) og rådmann Elisabeth Enger på pressekonferansen i Drammen torsdag.

Enger forklarte at alle barneskolene og barnehagene skal holde åpent for barna med foreldre i kritiske samfunnsfunksjoner, fordi sentrale råd går ut på at mindre grupper fordelt på mange plasser medfører mindre smitterisiko.

Kan vare lenge

Både rådmann og ordfører uttrykte stor forståelse for at stengingen vil få store konsevenser for den enkeltes hverdag, men oppfordret innbyggerne til å benytte sjansen til å tilbringe tid – og gjøre aktiviteter sammen.

Smittevernoverlege Einar Sagberg oppfordret alle til å ha en begrenset sosial flate i tiden som kommer, og anbefalte foreldre å snakke med barna og ungdommene sine om hva dette innebærer.

Som hovedprinsipp forsøk å holde familien hjemme for seg selv. Dette kan vare lenge og det er derfor fornuftig å tilbringe tid utendørs også, men unngå nærkontakt, sa smittevernoverlegen.

Tiltakene

Her er tiltakene Drammen kommune iverksetter torsdag:

  • Egen sykehjemsenhet for pasienter med koronasmitte
  • Er forberedte på å ta imot utskrevne pasienter fra sykehuset
  • Oppretter egen luftveisklinikk
  • Korona-telefonen utvides til sju linjer for å ta imot spørsmål
  • Et eget sykepleierteam skal ivareta hjemmeboende koronasyke
  • Ser på bruk av alle kommunale institusjoner for å sikre at alle plasser utnyttes på best mulig måte. Det kan innebære endringer i forhold til normal drift.
  • Har etablert et sentralt lager av smittevernutstyr
  • Samarbeider med tillitsvalgte og de ansattes organisasjoner om mer fleksibilitet i arbidstidsordninger og mulighet til å omdisponere ansatte etter behov, særlig helsepersonell.

Flere må stenge

Regjeringen informerte på sin pressekonferanse også om forbud mot, eller stenging av, kulturarrangementer, idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet, alle virksomheter i serveringsbransjen - med unntak av serveringssteder for mat (kantiner og spisesteder), som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst en meters avstand. Serveringsbransjen inkluderer restauranter, barer, puber og uteliv. Også treningssentre samt virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, piercing og liknende må stenges. Det samme gjelder svømmehaller og badeland.

Mer fra Dagsavisen