Nyheter

Kvinner i alle quiz-nøtter som skal knekkes torsdag

Men ett band spiller kveldens quizmaster Helene Dahl Thorne garantert ikke, til tross for at det er grunnlagt av en kvinne.

«Det er snart kvinnedag. Drammen Popquiz har fått sin første kvinnelige quizmaster. Nevnte quizmaster skal snart føde.

Det trengs ingen flere påskudd til å kjøre KVINNE-KVISS førstkommende torsdag!»

Slik lyder «innkallingen» til popquiz på Rekord Bar denne uka, tre dager før den internasjonale markeringen søndag 8. mars.

Gjennom fire runder quiz lover kveldens høygravide quizmaster Helene Dahl Thorne at samtlige artister/band som spilles skal ha minst ett kvinnelig medlem.

Helene Dahl Thorne forbereder sin første runde popquiz på Rekord torsdag 9. januar. Foto: Katrine Strøm

Helene Dahl Thorne er en av fire quizmastere som tok over «institusjonen» Erik Almthén Martinsen ved nyttår. Foto: Katrine Strøm

– Ja, det er min idé å markere det som blir min siste quiz denne sesongen. Men det er kanskje verdt å si at det ikke er helt «melket av eget bryst», for det har vært gjort tidligere, ett år da quizen faktisk havnet på selve 8. mars, ler Dahl Thorne, som har termin 22. mars.

LES OGSÅ: Flytter 8. mars-festen fra Folkets Hus

Tynt i metall

Hun har jobbet fram oppgavene i kvinne-quizzen på samme måte som enhver annen popquiz, tematisk tilpasset eller ikke.

– Ja, det må fortsett by på spørsmål som er passe variert mellom sjangre og tiår, vi prøver jo å få inn noe som passer for alle. Så er det nok slik at kvinner er dårligere representert i noen sjangre enn andre. I metall er det tynt, og relativt sett i punk også – mens innenfor poop og om vi ser litt større på det musikalske landskapet, så er det masse bra kvinnfolk, oppsummerer Dahl Thorne.

Hvem er din kvinnelige favorittartist?

– Jeg har aldri sortert musikk etter kjønn. Men det er klart at fra jeg kom på at jeg skulle gjøre dette, har det jobbet i bakhodet. Det kommer til å dukke opp både ting jeg liker, og ting som kanskje ikke kommer så ofte på quiz, svarer quizmasteren passe kryptisk.

LES OGSÅ: I pionerenes fotspor gjennom Drammen

Norske stemmer

For mange er 8. mars først og fremst en politisk dag fremdeles. Har du eksempler på at det lar seg gjøre å forene aksjonisme og det å lage bra musikk?
– Det har ikke tenkt så mye på. Jeg ser nok på musikken først; dens kvaliteter må ha forrang. Jeg er heller ikke helt ferdig med å sette opp spillelista, men kan røpe at det også vil være en del norsk representasjon denne gangen, sier Dahl Thorne.

Jeg forstår at du holder kortene tett til brystet. Men er det noe kvinnetungt som du allerede nå kan slå fast at du IKKE tar med, på en slik kveld?

– Vel, vi var inne på det med ulike sjangre, og da kan jeg fortelle at mens jeg lette etter passende band innen metall, så kom amerikanske Evanescence av alle opp som forslag. Dét er etter min mening det jævligste som er laget i manns minne, så det kan jeg garantere at ikke kommer med. Det orker jeg ikke å høre på sjøl!

(Red. anm. Redaktør i Dagsavisen Fremtiden har selv deltatt på et av lagene i Drammen Popquiz siden 2006).

LES OGSÅ: Utstillingen viser en kraftprestasjon av norske, kvinnelige kunstnere

Mer fra Dagsavisen