Nyheter

– Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk

Den borgerlige regjeringen mangler distriktspolitikk, og det å opprette en ny statsrådspost har så langt ikke hjulpet, mener Ap-nestleder Bjørnar Skjæran.

Arendal 20190813. 
Ap-nestleder Bjørnar Skjæran under partitimen til Arbeiderpartiet under Arendalsuka tirsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det første Arbeiderpartiet skal gjøre dersom vi kommer i regjering, er å bytte ut distriktsministeren med distriktspolitikk som virker, sier Skjæran til NTB.

Han mener grepet regjeringen har tatt med en egen distriktsminister, ser komisk ut.

– Statsråden har møtt fergeopprøret med å reise på svelesafari på fergene rundt omkring i Norge, men fylkeskommunene får ikke verktøyene som trengs. Det har så langt ikke gitt noen konkrete resultater, sier Skjæran.

– Det er freidig av Bjørnar Skjæran å gjøre seg til distriktenes forsvarer etter at hans egen landsdel Nord-Norge vendte Ap ryggen ved fjorårets valg, svarer distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Vil styrke kommuneøkonomien

Skjæran viser til at Ap i sine alternative budsjetter vil styrke økonomien i større grad enn regjeringen, som på sin side har skrytt av at kommuneøkonomien er blitt styrket hvert år siden de kom i regjering.

Men Skjæran viser til at 84 prosent av kommunene ifølge statsbudsjettet får realnedgang i frie inntekter i år.

I tillegg vil Ap blant annet gi mer penger til lokalsykehus og politidistrikter, samt gjøre det billigere å pendle med bil. De har også satt av mer penger til fergefylkene og til de rutene Widerøe kjører på kortbanenettet.

Elfly og elbil

Regjeringen har systematisk gjort det vanskeligere å fly med kortbanenettet, mener Skjæran.

– Widerøe ligger helt i front i utviklingen av elfly og vil kunne bli først i verden med utslippsfrie passasjerfly. For å møte det som nå skjer, må vi ha en offensiv politikk som spiller på lag. Kortbanenettet er også avgjørende for den lokale verdiskapningen og industribedrifter som skal bidra til det grønne skiftet, sier Skjæran.

– Det samme med bilen. Elbilen selges mest i byene fordi markedet har gjort det lett å lade. Derfor vil vi legge til rette for flere ladestasjoner i distriktene. Der markedet ikke gjør jobben som trengs, må fellesskapet ta regningen, også i utkanten, sier Skjæran.

Helleland: God økonomi i kommunene

– Det har aldri vært så få kommuner med dårlig økonomi i Norge, og mens Ap er mest opptatt av å diskutere statsrådsposter, er jeg mest opptatt av å lytte til folk som har skoen på, for å gjøre det enda bedre å bo i Distrikts-Norge, sier distriktsminister Helleland.

Hun viser også til at arbeidsledigheten nå er den laveste på ti år med 40.000 nye jobber skapt i privat sektor det siste året.

– Mens Ap har en overdreven tro på at statlige penger er veien til lykke, tror regjeringen på at selve ryggraden i Distrikts-Norge er bedriftene som gir folk arbeidsplasser, sier Helleland.

Redusert kjøpekraft

Skatteopplegget til Ap vil komme nærmere valget, sier Skjæran på spørsmål om hvordan de skal finansiere distriktspolitikken. De har vist hvordan de vil gjøre det i sine alternative statsbudsjetter de siste årene.

– Men det er ingen dramatikk i vårt skatteopplegg, tvert imot. Vi vil ta tilbake den omfordelende effekten i skattepolitikken, sier Skjæran.

– Helt vanlige folk har under den borgerlige regjeringen fått redusert kjøpekraft for første gang siden krigen. Det vil vi gjøre noe med.

(©NTB)