Nyheter

Vedtok godtgjøringsreglementet

Etter heftige diskusjoner om politikernes lønninger før jul, ble godtgjøringsreglementet sendt ut på høring. Der kom det ingen innspill og tirsdag ble reglementet endelig vedtatt, men ikke uten at Frp prøvde å leke en slags Robin Hood.

Bilde 1 av 3
Kort sagt legger godtgjøringsreglementet føringer for hva politikerne tjener, og hvordan de skal belønnes for de ulike vervene de påtar seg som folkevalgte. Det er også utgangspunktet for utarbeidelsen av tapt arbeidsfortjeneste, og for hva partigruppene får av inntekt.
Før jul var det til tider kraftig uenighet om lønnsnivået politikerne skulle legge seg på, og også om hva man skulle beregne lønnen fra. Frp var sterkt kritisk til at Sps Gro Nyhus og Simon Sebastian Nordanger samlet sett får over 1,2 millioner kroner og etter flere måneders diskusjon ble et godtgjøringsreglement vedtatt og sendt på høring.

LES OGSÅ: Dette vil politikerne få betalt denne perioden

Vil gi mer penger til «vanlige» politikere

Etter at høringen kom tilbake uten merknader eller innspill var det egentlig ingen grunn for å endre på forslaget til tirsdagens kommunestyremøte. Frps Ulf Erik Knudsen påpekte at han ikke var bekymret for gruppelederne, hovedutvalgslederne og de andre høyt gasjerte medlemmene av kommunestyret, men at han ønsket at de vanlige medlemmene skulle få bedre kår.
– Vi mener at praksisen med at du bare får betalt for ett møte per dag, uansett hvor mange møter du har den dagen. At du bare får godtgjort ett møte mener vi er feil, og derfor fremmer vi forslag at politikerne skal kompenseres for hvert møte også ved to eller flere møter per dag, sa Knudsen og fortsatte:
– Med den praksisen som er i dag får vi kompensert time for time, men hvis man er på et politisk møte fra 8-9 til 13-14.00-tiden er det håpløst å få jobbet godt de siste timene etter det. Derfor ønsker vi at det også skal kompenseres for en full arbeidsdag, samtidig som seminarer og studiereiser også bør dekkes, fortalte Knudsen.

LES OGSÅ: Frp ønsket å kutte i hovedutvalgsledernes lønn

Rødt gjentok sin kritikk

Rødts Jørgen Harboe Wilhelmsen gikk så på talerstolen for å gjenta sin kritikk av posisjonen for at nivået på politikernes lønninger fortsatt er for høy.
– Etter at det ikke kom inn noen høringsinnspill har jeg ikke bestemt meg for å endre mening, da jeg mener at vi legger opp til at politikerne fortsatt får altfor høyt betalt. Det er lite tillitsvekkende overfor befolkningen og jeg synes det er synd at posisjonen ikke følger opp sin egen visjon om at det skal være små forskjeller i Drammen kommune, sa Wilhelmsen.
Forrige gang tok han til orde for en ny godtgjøringsordning, men denne gang valgte han å droppe sine forslag siden han ikke trodde de kom til å få flertall denne gangen heller. Derfor valgte han i stedet å stemme nei til forslaget.
Det fikk han seks andre stemmer med seg på, mens Frps forslag fikk Frps og Nei til Bomrings stemmer og falt. Dermed er sagaen om godtgjøringsreglementet endelig over, og godtgjøringsreglementet vedtatt.

LES OGSÅ: Forsvarer egne lønninger – men vil senke dem neste periode

Mer fra Dagsavisen