Nyheter

– Uryddig med distriktsminister uten makt og penger

Distriktsminister Linda Hofstad Helleland (H) er en statsråd nesten uten portefølje, noe som gjør det vanskelig å føre meningsfylte diskusjoner, mener Sp.

Distriktsminister Linda Hofstad Helleland (H) er en statsråd nesten uten portefølje, noe som gjør det vanskelig å føre meningsfylte diskusjoner, mener Sp.

– For oss i Stortinget blir dette litt uryddig, sa Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Hun viste til at av de midlene regjeringen har avsatt til såkalt brede distriktspolitiske tiltak, har distriktsministeren bare ansvaret for 3 prosent. Mesteparten av dette går direkte til fylkene og forvaltes der.

– Distriktsministeren er med andre ord en statsråd nesten uten portefølje, sier Arnstad.

Hun viste til at en rekke andre statsråder har mye mer å si for distriktene enn distriktsministeren.

– Hvorfor har man oppnevnt en statsråd nok en gang som verken har makt over viktige områder eller penger til å gjøre noe i distriktspolitikken? spurte Arnstad.

Statsminister Erna Solberg (H) avviste at hun har hatt statsråder uten portefølje i sine ulike regjeringer. Hun viste samtidig til at mange statsråder, som næringsministeren og likestillingsministeren, har relativt få konstitusjonelle ansvarsområder.

– Mange ministre har et større koordineringsansvar for områder, selv om de ikke har hele ansvarsporteføljen knyttet til dette, sa statsministeren.

Hun understreket at det har vært viktig å gi en statsråd ansvaret for å koordinere distriktspolitikken.

– Det betyr at man jobber med koordinering, å se helheten og planlegge distriktspolitikken, sa Solberg.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen