Nyheter

Innfører nytt pakkeforløp for gravide som bruker rusmidler

Pakkeforløpet skal tilby tettere oppfølging for gravide som bruker rusmidler.

Sist uke presenterte seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Stian Haugen, det nye pakkeforløpet for gravide og rusmidler under Dialogkonferansen 2020 i Drammen, arrangert av Klinikk for psykisk helse og rus ved Vestre Viken HF.

Seniorrådgiver i Heledirektoratet, Stian Haugen, gjennomgikk pakkeforløpet for gravide og rusmidler.

Vil tilby konkrete hjelpetiltak

Pakkeforløpet er gjeldende fra 1. januar 2020, og skal ifølge Haugen gjennom samarbeid mellom spesialisthelsetjenester og kommuner sikre tilpasset og tilstrekkelig oppfølging av gravide med rusproblematikk. Dette inkluderer blant annet å sikre god ivaretakelse av både foster og kvinne ved å forebygge eller minimere eventuelle fosterskader som følge av bruk av rusmidler og å legge til rette for at kvinnen selv skal kunne ta vare på barnet ved å sikre videre oppfølging etter at barnet er født.

Forventningene er at vi gjennom pakkeforløpet kan tilby konkrete og gode hjelpetiltak til flere kvinner som bruker rusmidler i graviditeten, og dermed nå frem til flere enn vi har gjort tidligere. Dette gjelder både de som bruker illegale rusmidler, vanedannende legemidler og alkohol. Målet er å tilby individuelt tilpasset hjelp og behandling for å gi det nyfødte barnet det best mulige utgangspunktet, og at kvinnen og barnefar/partner får den hjelpen de trenger, forklarer Haugen.

Krever tett kommunal oppfølging

Ifølge Haugen legger dette pakkeforløpet opp til tett kommunal oppfølging – tettere enn i mange andre pakkeforløp. Det er også kommunene som har ansvar for at den gravide får nødvendig informasjon om tilbud og hjelpetiltak.

Hvordan oppfølgingen forankres er opp til hver enkelt kommune. Dette kommer an på hvordan kommunen er organisert og hvilken tjeneste som er delegert ansvaret.

Iverksettes i Drammen

Dagny Nordal Pettersen er kommunalsjef for rus og psykisk helse i Drammen, og hun forteller at Drammen kommune nå er i gang med å iverksette Helsedirektorates nye pakkeforløp for gravide og rusmidler.
Kommunalsjef for rus og psykisk helse i Drammen kommune, Dagny Nordal Pettersen, opplyser at arbeidet med å iverksette det nye pakkeforløpet for gravide og rusmidler er i gang, men at det er for tidlig å si noe om konkrete forandringer eller forbedringer i kommunens oppfølging av gravide kvinner som bruker rusmidler.

Kommunen jobber nå på mange områder for å harmonisere og forankre rutiner og tverrfaglig samarbeid, sier Pettersen.

Får alltid høyeste prioritet

Pettersen påpeker imidlertid at  Drammen kommune har en etablert gruppe ansatte som jobber med forbedringer i tilbudet til gravide som bruker rusmidler. Denne gruppen består av representanter fra helsestasjonen, barnevernet, fastlege og rus- og psykisk helse, i tillegg til både nyfødtavdelingen og barselavdelingen ved Drammen sykehus.

Når kommunen får melding om en kvinne som bruker rusmidler under svangerskapet, samarbeides det med en rekke aktører for å legge til rette for et trygt svangerskapsforløp og videre oppfølging når barnet er født. Det primære målet er å verne fosteret og sette kvinnen i stand til å ta vare på barnet. Alle kvinner som bruker rusmidler under graviditet kan selv melde fra til kommunen, og slike meldinger får alltid høyeste prioritet.

Innebærer en tydeliggjøring av ansvaret

Bente Lindboe, prosjektleder for forebyggende familieteam ved Asker DPS, er klar på at lovverket og de nasjonale faglige retningslinjer og veiledere som styrer virksomheten, er de samme som tidligere; kommunene har over flere år hatt et definert ansvar for å sørge for oppfølging og hjelp til gravide som bruker rusmidler, og tilstrekkelige ressurser til dette.

Pakkeforløpet innebærer en tydeliggjøring av ansvaret som både kommunene og spesialisthelsetjenestene har hatt i lengre tid, sier Lindboe.

Mer samhandling og bedre oversikt

Derimot vil pakkeforløpet legge stor vekt på samhandling og samarbeid på tvers av tjenester og forvaltningsnivåer, og Lindboe mener derfor det er grunn til å håpe at pakkeforløpet vil bidra til mer og bedre samhandling, systematikk, oversikt og koordinering i behandlingen av gravide, og en større grad av brukermedvirkning. Dette vil kreve ressurser, men på den annen side resultere i mer effektiv tidsbruk.

–  Pakkeforløpets vektlegging av at det skal gjennomføres faste samarbeidsmøter, vil kunne innebære noe økning i tidsbruk for involverte tjenester. Samtidig er det grunn til å håpe at en bedre og mer strukturert samhandling vil føre til at fagpersonene rundt den gravide i større grad «drar i samme retning» og drar veksel på hverandres kompetanse, og at det blir mindre tidsbruk på uklarheter og manglende oversikt.

Lindboe forteller at kvinner som søker hjelp grunnet bruk av rusmidler under graviditet skal få informasjon og tilbud om pakkeforløp. Dersom kvinnen samtykker, vil pakkeforløpet igangsettes.

Mer fra Dagsavisen